Posted on

Inget utrymme för köksträdgård? Titta här!

Det finns inte mycket utrymme för köksträdgården vid vårt hus. Hela stadsdelen är byggd i ett gammalt koloniområde, och skälen är fortfarande inte mycket större än kolonilotter. Ut mot gatan vill vi inte odla grönsaker. På norra sidan av huset finns det inte tillräckligt med ljus. På södra sidan har vi en trevlig liten innergård med terrass och rabatter. Och sedan finns det västra sidan med en liten gräsmatta – den enda plats där våra två små pojkar kan spela boll. Hur får man då en köksträdgård? Svaret kom till oss i vintras: I odlingslådor längs staketet.

köksträdgård i odlingslådor i full sol
Den nya köksträdgård under en klarblå sommarhimmel. Där det en gång var en smal remsa av blommor mellan gräsmattan och staketet har vi nu två ‘trappor’ med plats för massor av grönsaker.

1-2-3 köksträdgård!

Vi valde att sätta højbedene som trappor. På detta sätt är det lätt att nå även de bakre raderna av växter längs staketet. Det nedersta ‘trappsteget’ är något smalare, så att odlingslådorna inte kommer att tyckas alltför våldsamma.

upphöjda bäddar för köksträdgård i minimalt utrymme
De nya odlingslådor sätts upp längs staketet. Lite mer jord och lite vårsol, och de är redo att tas i bruk som en köksträdgård.

Även om området inte är stort, finns det utrymme för överraskande mycket köksträdgård i odlingslådorna. Du behöver inte gångvägar mellan raderna, så beroende på vilka grödor du väljer, kan du så 2-3 rader på längden i de 40 cm breda odlingslådor. Samtidigt njuter växterna den porösa jord som inte trampas tillsammans under arbetet. Och som en extra bonus värmer jorden i højbedene upp snabbare på våren, redo för en ny säsong.

stängsel för ärter på staketet
En praktisk detalj genom att placera odlingslådor upp mot staketet är att det är lätt att sätta upp stängsel för ärter. Vissa skruvar och en rulle snöre är allt som behövs.

Som du sår skall du skörda – även i köksträdgården

Under våren planterade vi lök och olika sorters sallad, rädisor, morötter, rödbetor och ärter. Rädisorna skördade vi först. Det gav vika för en ny serie av sallad, som var redo när de första raderna var på väg att skördas.

köksträdgård i odlingslådor
Under sommaren har vi odlat olika grödor i vår köksträdgård i odlingslådor. Här är det majs, som tornar stolt i höstsolen trots en sen start med det svala juni vädret.

I början av sommaren sådde vi de sista raderna med bönor och majs, men de kämpade mot de kalla nätterna i juni och svala dagar större delen av sommaren. Bönorna gav väldigt lite avkastning, och under en lång tid trodde vi att våra majs mest skulle vara för dekoration. Men sedan, i slutet av november, upptäckte vi att majskolvarna hade mognat i den varma hösten. Kanske inte världens sötaste majs, men krispiga!

grödor från köksträdgården i odlingslådor
Här ett urval av grödor från vår första säsong med köksträdgård i de långa odlingslådor längs staketet.

Vi ser fram emot en ny säsong i köksträdgården!

Posted on

Julstämning på terrassen på 2 minuter

Efter den första frosten är utsikten över trädgården och terrassen plötsligt lite tråkig. Men men men … med lite dekoration på terrassen, finns det ändå något vackert och grönt att titta på.

juldekoration terrassen
Med en skål i rätt storlek, behöver du inte lera, oas eller tråd att hålla ihop din juldekoration. Om du vil sätta dekoren på terrassen är det en bra idé att be skydd eller använda lite lera på botten.

Vår 4-årige son var nyligen på tur med sin farmor. Han kom hem med en hel väska full med kottar, kvistar och fågelfjädrar. I helgen förvandlades det på 2 minuter till en fin inredning, som nu sprider julglädje på terrassen.

De gröna grankvistar och röda bär ger en fin färgspel. De runda kottar står väl till de taggiga barr och smala fågelfjädrar. Resultatet ser slumpmässigt ut på helt rätt sätt. Och det är utan tvekan den snabbaste juldekoration jag någonsin har gjort.

 

Posted on

Groddar i odlingslådorna – i November!

Så delikat och ändå så långlivade! Träd och buskar fäller sina löv och förbereder sig för vintern, men det finns fortfarande liv i örterna i vår trädgård.

Indiankrasse och odlingslådor
Indiankrasse har inte gett upp ännu. Vi kan även lyckas få några färgglada sallader.
Koriander och körvel i odlingslådorna
Fikonträdet på gården är klädd i höstfärger, men i odlingslådorna groddar örter igen …
Posted on Lämna en kommentar

Höstfint vid entrén

Nu när hösten har gjort sitt antåg är det dags att göra lite höstfint i trädgården och inte minst vid entrén till huset. Eftersom jag älskar rost så har jag förutom spaljén i odlingsbänken från Land en liten rund spaljé som jag har placerat i en vacker gammal zinkspann som är fylld med ljung murgöna, mossa och rödlök. Rödlöken är verkligen pricken över i:et när det gäller mina höstplanteringar. Dels är den så vacker med sin vinröda färg, men det mest positiva är nästan att fåglarna låter dem vara. Innan har jag envisats med att lägga ut äpplen i mina krukor, men det slutar alltid med att det blir helt sönderhackat och det ser ju inte så välkomnande ut. Äpplena får fåglarna istället serverade på baksidan vilket gör oss alla glada.

 

Posted on Lämna en kommentar

Tid för lökar!

Nu har verkligen hösten gjort sitt intåg och det är tid för att sätta lökar. Alla dessa underbara lökar som finns att köpa ger mig beslutsångest och gör mig alldeles velig. Slutligen bestämde jag mig för att hålla mig till en färgskala i lila, svart och rosa och jag är säker på att det kommer att bli helt fantastiskt! Lökarna satte jag under helgens vackra höstväder i mina perennrabatter samt i mina mobila odlingslådor på altanen. Även odlingsbänken i köksträdgården som är full med kryddor fick även ett flertal lökar nergrävda. Förutom tulpaner så kunde jag inte låta bli att inhandla både pärlhyacinter och kungsängslilja. Så även om jag tycker om att hösten har kommit och man kan låta sig själv ta det lite lugnare så kan jag samtidigt inte låta bli att längta till att få se det färdiga resultatet!

 

 

Posted on Lämna en kommentar

Odlingsbänk på hjul

I våras hade en kompis syster födelsedag och fick då i present av sin familj en galvaniserad odlingsbänk på hjul. Tillsammans med hennes syster planterade jag en kombination av lavender, pelargoner och Helichrysum och se så bra det blev. Det är så vackert med de rosa och grå tonerna till deras svarta hus och under sommaren har planteringen vuxit till sig rejält. Från början var tanken att odlingslådan skulle stå vid poolen , men den regniga och blåsiga sommaren ändrade placeringen till entrén istället och ett vackrare välkomnande än så kan man nog inte få.