Havtorn som håller

den 16 januari 2025 - Thea Poulsen

Julen bjöd på havtornssafari vid västkusten. De syrligt-söta bären förvandlades till läckerheter som räcker ända till sommaren. Få inspiration och recept med naturens egna vitaminbomber.

Denna jul gick resan till västkusten, där havtornen med sina karakteristiska orangegula, syrligt-söta bär lockade. En del av bären vi tog med hem har sedan dess blivit till godsaker som räcker minst tills sommarens bär tar över. På grund av sin syrlighet kräver havtorn en hel del socker för att fungera i dessert eller marmelad, men sockermängden i recepten kan justeras om du använder sötare bär.

Havtornsmarmelad

(2–3 burkar)

  • 500 g havtornsbär

  • 400–500 g socker

  • ev. 3–4 tsk geleringspulver

  • ev. lite cognac, rom eller liknande till att skölja burkarna med

Koka upp bären tillsammans med sockret och låt koka utan lock i ca 10 minuter. Skumma av under tiden. Smaka av och tillsätt ev. mer socker. Jag gillar marmeladen lite syrlig – perfekt till viltkött och andra smakrika rätter. Till frukost eller eftermiddagste passar det kanske bättre med en något sötare marmelad – smaka dig fram.

Gör ett marmeladprov på en kall tallrik. Om den stelnar fint behövs inget geleringsmedel. Om den är för lös, tillsätt lite geleringspulver blandat med socker: ca 1–2 msk socker och 3–4 tsk geleringspulver, rör ner lite i taget. Testa igen på tallrik tills konsistensen är rätt.

Receptet räcker till 2–3 burkar beroende på storlek. Skålla burkar och lock i kokande vatten. Skölj ev. med lite sprit (rom, cognac el. liknande) – det desinficerar och ger extra smak. Häll i varm marmelad, skruva på locken och låt svalna. När marmeladen kallnar bildas ett vakuum som hjälper hållbarheten.

Marmeladen har blivit en favorit hos vänner och familj – och den vackra orange färgen gör burkarna till fina små gåvor.

Mmm!

Havtornssnaps

  • 1–2 dl havtornsbär

  • 1/2 flaska klar vodka eller snaps (t.ex. Brøndum)

Fyll 1/3 havtorn och 2/3 sprit i en stor glasburk. Sätt på lock och låt stå i 2–3 månader. Sila genom kaffefilter eller en ren kökshandduk (utan parfym/sköljmedel). Smaka av och späd ev. med mer sprit.

Skål!

 

Havtornsorbet

(4 personer)

  • 2 dl havtornsbär

  • 4–5 msk socker

  • ev. lite cognac, Grand Marnier eller liknande

  • 1 äggvita

  • 1 nypa salt

  • citronmeliss, färska bär eller liknande till dekoration

Koka först upp bären med sockret och låt sjuda i 10 minuter. Smaka av med lite sprit och ev. mer socker. Sila bort fruktköttet och låt saften svalna i kallt vattenbad. Täck och frys i 1 timme – gärna i en låg burk för snabbare frysning.

Vispa äggvitan med salt till hårt skum och vänd försiktigt ner i den halvfrusna blandningen. Frys minst 2 timmar till. Ta ut och vispa 2–3 gånger under tiden för att undvika stora iskristaller.

Servera i portionsglas eller på tallrik, dekorerad med citronmeliss, färska bär eller liknande. Havtornsorbeten passar också bra med lite vaniljglass eller en bit mörk chokladkaka – söt och frisk på samma gång, med en fantastisk orangegul färg.