För 2 personer:
Ingredienser:
-
1 stor skål färsk spenat, noggrant sköljd och skakad fri från vatten
-
2 msk olja
-
3–4 vitlöksklyftor, finhackade
-
ev. några schalottenlökar, finhackade
-
1 burk ricottaost
-
lite parmesanost, färskriven
-
muskotnöt, färskriven
-
salt och peppar
-
1 liten burk ansjovis, skuren i mindre bitar
-
1–2 msk kapris
-
300 g god pasta
Gör så här:
Värm upp oljan ordentligt i en stor, tjockbottnad gryta eller djup stekpanna. Tillsätt vitlök och eventuellt schalottenlök och rör om tills löken är mjuk och genomskinlig – men inte bränd. Lägg sedan i spenaten. Rör runt så att alla blad får lite värme. Tillsätt gärna spenaten lite i taget efter hand som bladen sjunker ihop och det blir plats för fler.
Koka pastan under tiden i lättsaltat vatten.
När all spenat har sjunkit ihop och det mesta av vätskan har ångat bort, är det dags att blanda i ricottan. Vänd ihop den med spenaten och smaka av med muskot, lite salt, peppar och riven parmesan. Var försiktig med saltet – rätten får mer sälta från ansjovis och kapris när den serveras.
Lägg upp pastan med spenatröran ovanpå och strö över ansjovis och kapris. Avsluta med lite extra parmesan.
Tips: Om du inte får tag på ricottaost kan den ersättas med lite grädde. Det gör rätten något tyngre, men den smakar fortfarande fantastiskt.