Pasta med spenat, ricotta och ansjovis.

den 26 maj 2025 - Thea Poulsen

När det gäller gröna grödor är spenat en av mina klara favoriter. Spenat smakar fantastiskt både nyplockad från odlingslådan – helt färsk och krispig – och ångad i varma rätter. Den här rätten är hemmagjord med inspiration från det italienska köket. Den tar högst 20 minuter att laga – eller lite längre om man gör pastan själv…

 

För 2 personer:

Ingredienser:

  • 1 stor skål färsk spenat, noggrant sköljd och skakad fri från vatten

  • 2 msk olja

  • 3–4 vitlöksklyftor, finhackade

  • ev. några schalottenlökar, finhackade

  • 1 burk ricottaost

  • lite parmesanost, färskriven

  • muskotnöt, färskriven

  • salt och peppar

  • 1 liten burk ansjovis, skuren i mindre bitar

  • 1–2 msk kapris

  • 300 g god pasta

Gör så här:

Värm upp oljan ordentligt i en stor, tjockbottnad gryta eller djup stekpanna. Tillsätt vitlök och eventuellt schalottenlök och rör om tills löken är mjuk och genomskinlig – men inte bränd. Lägg sedan i spenaten. Rör runt så att alla blad får lite värme. Tillsätt gärna spenaten lite i taget efter hand som bladen sjunker ihop och det blir plats för fler.

Koka pastan under tiden i lättsaltat vatten.

När all spenat har sjunkit ihop och det mesta av vätskan har ångat bort, är det dags att blanda i ricottan. Vänd ihop den med spenaten och smaka av med muskot, lite salt, peppar och riven parmesan. Var försiktig med saltet – rätten får mer sälta från ansjovis och kapris när den serveras.

Lägg upp pastan med spenatröran ovanpå och strö över ansjovis och kapris. Avsluta med lite extra parmesan.

 

Tips: Om du inte får tag på ricottaost kan den ersättas med lite grädde. Det gör rätten något tyngre, men den smakar fortfarande fantastiskt.