Odlingslådor i cortenstål

Odlingslådor i cortenstål

Odlingslådor Land Mordern är extra starka och har fina designdetaljer

Odlingslådor i cortenstål - varför välja detta material?

Cortenstål är ett mycket bra material som vi använder till både högbäddar och planteringskärl. Den rostiga färgen som cortenstålet skapar passar verkligen de gröna växterna och är otroligt populär både i trädgårdar och för de gröna stadsrummen. Och det finns flera goda skäl till att många väljer att köpa sin högbädd i cortenstål. Corten är en specialstållegering som har längre livslängd än många andra stålsorter och tål det mesta. De goda egenskaperna beror bland annat på att cortenstål förutom järn även innehåller små mängder av andra metaller, bland annat koppar. Detta gör att cortenstålet relativt snabbt bildar en rostfilm på ytan, vilket saktar ner den vidare rostprocessen och därmed förlänger stålets livslängd. Det innebär samtidigt att rostdropp och föroreningar från materialet minskar avsevärt när ytan har rostats. På så sätt får du alla fördelar med den otroligt vackra rödaktiga färgen som kommer från den rostiga ytan, och samtidigt en lång livslängd och ett minimum av besvär i form av rostfläckar. Läs mer om cortenstål här:

Odlingslådor i cortenstål – så enkelt är det!

Det finns nästan ingenting du inte kan odla eller så i din högbädd av cortenstål. De är otroligt lätta att använda, så om du inte har gröna fingrar eller helt enkelt aldrig har ägt en upphöjd bädd tidigare så kommer du snabbt och enkelt att komma igång.

På grund av det låga innehållet av koppar och andra metaller i cortenstål rekommenderar vi att du isolerar cortenhögbäddar med våra isoleringsmattor, om du vill odla ätbara grödor i dem, bara för säkerhets skull. Isoleringsmattorna är tillverkade av EU-godkänd miljövänlig återvunnen plast och kan säkert användas vid odling av ätliga grödor. Samtidigt skyddar de stålet och förhindrar uttorkning av jorden på sommaren och frostskador på växtrötterna på vintern.

Fyll höjdbädden med en lerjord av god kvalitet. Kanske har du ren och bra jord i trädgården som bara behöver lite kompost och gödning för att bli klar, eller så kan du beställa färsk höjdbäddsjord av oss. Efter det är det bara att börja plantera och se! Jorden sätter sig så småningom, så det finns utrymme att lägga till lite färsk jord eller lite bra kompost och gödning för varje ny säsong i trädgården.

Många designmöjligheter med Odlingslådor i cortenstål

Vill du så och odla mycket, vill du bara rama in dina buskar och rabatter fint eller vill du dela upp trädgården och göra den mysigare? Oavsett vilket är en av våra Land Modern högsängar i cortenstål ett val som öppnar upp för många möjligheter och låter dig släppa loss din kreativitet. Du kan kombinera, stapla och bygga upp som du vill, och kombinera höjdsängarna med sittplatser och bänkar, så att du kan hantera ogräsrensningen från en bekväm sits – eller bara sätta dig ner och njuta av växterna och fåglarna och insekterna de lockar till sig stänga.

Höjbäddar i cortenstål passar de flesta växter och ger bra förutsättningar för att odla blommor, bär och grönsaker. Särskilt värmeälskande grödor som tomater, gurkor och majs kommer att trivas i den varma jorden i högbäddarna. Du kan också använda högbäddar till de flesta typer av örter och förstås till vackra blommor och vackra buskar. Vi rekommenderar att man använder isoleringsmattor i högbäddar av cortenstål, speciellt när man odlar ätbara grödor.

Hur fungerar en Odlingslådor i cortenstål

När man tittar på en högbädd kan det kanske bara se ut som en fyrkantig låda som kan stå kvar i trädgården, men i själva verket är högbäddar en otroligt smart uppfinning som har många bra fördelar och kan användas till många saker. Det är därför så många väljer att använda dem när de odlar grönsaker eller andra spännande saker i trädgården. En högbädd behöver i princip inte vara mer än en jordhög som höjer en begränsad odlingsyta något över omgivningen, men en snygg ram gör högbädden till ett estetiskt inslag i trädgården och gör den mycket lättare att etablera. sängen och hålla reda på den jorden. Upphöjda bäddar delar upp trädgården i definierade utrymmen med gångvägar emellan, och detta har en rad dykfördelar.

Vilka är fördelarna med att odla högbäddar?

Det är inte svårt att komma på goda skäl för att välja högbädd. Fördelarna är många, därför har vi även ett bra utbud av de populära högbäddarna.

En av anledningarna till att många väljer högbäddar är att de gör det mer hanterbart vid sådd och plantering. För trädgårdsmästare gör separata högbäddar det lättare att hålla koll på markförhållanden och växtföljd, men du behöver inte vara trädgårdsmästare för att uppskatta en välordnad och välordnad trädgård. Det är lätt att odla i högbäddar och alla kan vara med!

En av de viktigaste fördelarna med högbäddar är att man inte trampar på marken i själva högbädden. Det gör det lättare att hålla jorden porös, så att växternas rötter lätt kan etablera sig – och ogräset blir lättare att dra upp. Samtidigt kan man så mycket närmare när det inte finns något promenadområde mellan varje rad med grödor och därmed kan man utnyttja utrymmet optimalt. Det är inte minst en fördel i små trädgårdar, där det annars kan vara svårt att få plats för en köksträdgård.

Det har också flera fördelar att sängen är upphöjd över marken. Ogräs letar sig överallt, men de flesta kommer att tycka att det är lättare att hålla nere ogräsmängden i en högbädd, både för att grödorna ligger närmare varandra och för att gräs och ogräs från omgivningen inte så lätt sprids upp i höjdbädden. Arbetshöjden är också förbättrad, och de höjda bäddarna gör trädgårdsarbetet lite bekvämare och mycket lättare att se. Samtidigt värms jorden upp snabbare i en högbädd och man kan därför komma igång tidigare på våren och få en längre säsong. Med lite tur kan du lyckas så och skörda ett extra parti sallad eller rädisor.

Inte minst är de klassiska höjdsängarna i cortenstål snygga att titta på, och du behöver inte nöja dig med att använda dem i köksträdgården. Du kan också använda dem för att markera övergångar och gränser i trädgården eller för att vackert rama in bärbuskarna, häcken eller rabatterna. Många använder även högbäddar i Corten som en snygg finish eller inramning av altanen.

Storlekar på mark Moderna Odlingslådor i cortenstål

Vi har vackra Land Mordern högbäddar i 2 och 3 mm cortenstål, vilket ger högbädden den rostiga färgen som är populär i många trädgårdar. Vi har otroligt många storlekar av dessa högbäddar och du kan få dem från små 40×40 cm högbäddar eller planteringskärl, som till exempel är bra för små separata bäddar med örter och upp till 120 cm breda högbäddar, som i princip kan göras rak så länge man vill. Sängarna är modulära, så längden är bara en fråga om hur många moduler man sätter i förlängning av varandra. Sängarna är 40 cm höga, men behöver du en högre säng än denna har du även möjlighet att köpa dem staplade, så att de får en höjd på 80 cm. Med en höjd på 80 cm ger höjdsängen en något bättre arbetshöjd vilket du inte skadar ryggen och det är också en av anledningarna till att många väljer att köpa dem staplade. Förutom att ge en hälsosammare arbetsställning bidrar höjden på högbädden även till att värma upp jorden snabbare, så att du kan så och plantera tidigare på året än vanligt.

Var kan du placera din Land Mordern Odlingslådor i cortenstål

När du vet vad du vill odla i din nya högbädd är det något lättare att hitta rätt plats för sängen. För köksträdgården är ett soligt läge det mest optimala för att ge plantorna en bra start i tillväxten, även om det också kan innebära att man måste vara lite flitigare med att vattna i varma och torra perioder. När det gäller till exempel bärbuskar och blommor är behovet av sol mer varierande, så undersök gärna i förväg vilka växter du drömmer om att ha i högbäddarna trivs bäst med.

Det är också värt att överväga var det kommer att vara praktiskt att placera högbäddarna. Vill du använda dem till örter kan det vara praktiskt att placera dem nära huset, så att örterna finns nära till hands när du lagar mat. Många har traditionellt gömt köksträdgården en bit bort i ett hörn av trädgården, som inte syns lika mycket från huset och altanen, men med vackra cortenhögbäddar finns det ingen anledning att gömma bort köksträdgården! Du kan till och med använda en högbädd i ditt uterum, där du kan placera den nära ett fönster så att ljuset fortfarande når dina växter.

Odlingslådor i cortenstål - varför välja detta material?