Spaljé

Spaljé

Blomlådor med spaljé - komplett set

Vad är Land Spaljé?

Land Classic odlingslåda och Land Modern blomlåda med spaljé finns i två olika material: cortenstål och galvaniserad stål. Den obehandlade cortenstål rostar och får efter en tid utomhus en fin rostfärg som passar perfekt ihop med både gröna och blommande växter. Rost kan dock ge ifrån sig märken på markplattor och terrasser av trä om de står på samma plats under en längre tid. Ett sätt att undvika detta är att välja till hjul under blomlådan. Det blir då enkelt att flytta på hela lådan, som annars kan bli ganska tung när den är fylld med jord. Räkna med ungefär 1600 kg per kubikmeter genomvattnad jord.

Cortenstål och galvaniserad stål

Modellen i galvaniserad stål behåller sin metallfärg eftersom materialet är behandlat. Båda sorterna är av klassisk design och passar in i de flesta gröna miljöer utomhus. De är snygga att ha stående direkt på marken eller upphöjda på ben eller fötter. Om lådan ska stå på ett trädäck är det viktigt att höja upp den med hjälp av ben för att få ventilation under och förhindra att träet fuktskadas och ruttnar.

Lådan är 120 cm lång och med spaljén blir den 120 cm hög. Bredden är 40 cm och tack vare sin avlånga form är det lätt att placera ut den som ett stilfullt staket där det behövs. Nätet i spaljén, som låter klätterväxter växa upprätt, är tillverkat av 3 mm svart HDPE-plast som både tål solens UV-strålar och frost. Maskstorleken på nätet är 5 x 5 cm och passar därför perfekt som stöttning för många klätter- och klängväxter. Växterna slingrar sig uppåt längs med nätet och skapar på så sätt en grön vägg. Klätterväxter behöver alltid någon form av stöttning för att kunna växa naturligt, en spaljé är en klassisk lösning som passar växterna perfekt.

Grön avskärmning

Det finns många olika anledningar till att skärma av en del av sin trädgård, terrass, balkong eller uteplats. Kanske behövs ett praktiskt och snyggt vindskydd vid fikaplatsen, eller så är en rumsavdelare det som behövs för att skapa dynamik i trädgården? Oavsett orsak är en spaljé ett alternativ som både bidrar till grönska och stilren design. Om klätterväxter planteras i blomlådan och växer upp på nätet på spaljén täcks hålen snabbt och en helt grön skärmvägg bildas naturligt.

Land Classic odlingslåda med spaljé är alltså ett enkelt sätt att skapa en grön avskärmning i en klassisk design som passar ihop med de flesta stilar. Lådorna klarar att stå utomhus i väder och vind och behöver inget underhåll när de väl är på plats.

Utan bottenplatta eller med fötter och hjul

I bottenplattan på blomlådan finns dräneringshål som säkerställer god dränering av marken. För att förhindra att dräneringshålen täpps igenom kan du köpa en passande och praktisk dräneringsmatta. Om större träd eller buskar ska planteras i lådan kan bottenplattan istället uteslutas så att rötterna kan sprida sig fritt ner i marken.

Vad är fördelen med en blomlåda med spalje?
Fördelen med en blomlåda med spalje är att den ger en plats att odla klättrande växter, som vinstockar eller klätterrosor, på ett stilfullt och funktionellt sätt.

Spaljen ger också stöd för växterna att växa uppåt istället för att ta upp plats på marknivå, vilket gör det möjligt att odla fler växter på samma yta och skapa en vacker vertikal trädgård. Dessutom ger blomlådan en förtjusande inredningsdetalj till hemmets exteriör, som uteplatsen eller balkongen.

Vilka typer av växter fungerar bäst i en blomlåda med spalje?
Blomlådor med spalje fungerar bäst med klättrande växter som trivs i höjden snarare än i bredden, till exempel klätterrosor, vinstockar som murgröna, klematis eller vindruvor, solrosor och passionblommor.

Det kan också vara en bra idé att plantera klättrande grönsaker, som exempelvis bönor och ärtor, i en blomlåda med spalje.

Kan jag ha en blomlåda med spalje på en balkong eller uteplats?
Ja, absolut! En blomlåda med spalje passar perfekt på både en balkong och en uteplats. De är lätta och mobila, vilket gör att de enkelt kan flyttas runt för att hitta rätt position och solbelysning för dina växter.

Dessutom kan en blomlåda med spalje också ge lite extra privatliv genom att fungera som en skärm eller insynsskydd.