Fem saker du kan förgro nu i mars

Det är mars och våren står verkligen framför dörren. Den kliar i fingrarna. Man vill ut i trädgården och komma igång med årets trädgårdssäsongen. Temperaturen är fortfarande låg och eftersom den skandinaviska säsongen är kort kan du redan nu ge dina växter ett försprång genom att förgro dem inomhus. Här är fem växter som du kan förgro redan nu!

Tomater

Oavsett om du vill ha tomaterna i växthus eller i det fria är det smart att först förgro dem inomhus. Tomater behöver en lång säsong för att utvecklas korrekt och de tål inte frost. Men du kan redan plantera dina tomatfrön i små planteringskärl redan nu och därmed se till att du får mängder av tomater om ett par månader. Tomater ska förses med vatten och gödningsmedel och löpande planteras om i större planteringskärl. Tomater kan planteras ut i växthuset under maj månad eller i det fria under juni.

Potatis

Potatisar är ganska härdiga och om du har sått potatis vid ett tidigare tillfälle, har du antagligen upptäckt att bortglömda potatisar gror under säsongen och att det dyker upp nya potatisar överallt där du missat att gräva förra året. Men om du vill få tidig potatis är det en bra idé att förgro dem inomhus innan du placerar dem i marken.

Du förgror dina potatisar genom att placera dem i odlingslådor och låta dem stå ljust och svalt under några veckor. Plantorna ska bli kraftiga och gröna. I slutet av april eller början av maj, beroende av temperatur och vind, sätts potatisen i jorden. Om det finns risk för frost kan du täcka jorden med lite fiberduk i början av perioden.

Chilifrukter

Chilifrukter kräver mycket värme och därför behöver de också ett försprång för att kunna ge en riklig skörd i vårt klimat. Det finns många som har blandade erfarenheter av att odla chili och svårighetsgraden varierar också kraftigt beroende av vald chilisort. Som regel är de milda chilifrukterna de enklaste odla och de starka kan vara lite svåra. Det viktigaste är däremot att chilifrukterna får en del värme för att kunna gro och att de sedan står på en plats med massor av ljus. Groningstiden varierar från en till flera veckor och det är förmodligen också under denna tid som många ger upp och kastar ut planteringskärlen efter några veckor. Så bygg upp dig med tålamod om du planterar chili. Ge dem gott om tid att gro på och var noga med att kontrollera att planteringskärlen inte torkar ut. Chilifrukter ska liksom tomater få lite gödning och efterhand större planteringskärl. Beroende av väder och chilisort är de redo att ta sina platser i växthuset under mitten av maj / slutet av maj. Det finns inte många chilifrukter som klarar sig utomhus – men om du har en varm hörna kan du sätta plantan där i juni.

Kål

Ingen köksträdgård utan kål! Det finns inte många som odlar kål eftersom de tycker att det är för svårt. Det är också sant att det inte är enkelt att odla kål, men det beror faktiskt mycket på sorten. De enklaste typerna av kål som man kan odla är grönkål och brysselkål. Man kan plantera kål i det fria och särskilt grönkål. Men om man vill ge kålen ett försprång, är det en bra idé att förgro dem i mars-april och sedan plantera kålen i trädgården när risken för frost är över.

Kålfröer är verkligen små. Plantera gärna ett par stycken i varje litet planteringskärl och ta bort de svagaste plantorna när groddarna har kommit upp. Kålplantor ska stå svalt och ljust och hållas fuktiga. När kålen planteras ut i trädgården är det en bra idé att gödsla väl under hela säsongen. Du kan odla kål i din köksträdgård, i odlingslådor och till och med plantera dem i dina rabatter. Grönkål och svartkål är mycket dekorativa växter.

Sommarblommor

Om du vill ha sommarblommor som blommar från början av sommaren och fram till dess att frosten sätter in, är det en bra idé att förgro blommorna inomhus. Det ger dessa ettåriga växter ett litet försprång som du kan att njuta av under resten av säsongen. Sommarblommor kan planteras i små planteringskärl, men det är viktigt att jordlagret som täcker fröna inte är mer än ett par millimeter tjockt – för att det ska bli enklare för fröna att växa.

Planteringskärlen ska stå svalt och ljust när fröna börjar spira och växterna ska planteras om när de har fått sina första riktiga två bladuppsättningar. Man måste vara lite försiktig när man delar upp växterna – men det är inget större problem. De små plantorna kan planteras ut i maj när faran för frost är förbi. I samband med detta kan man också strö på lite extra fröer för att säkra en lång säsong med sommarblommor som avlöser varandra.

Lämna en kommentar