Fem smarta tips för trädgården i mars

Efter vad som känns som en evig vintersäsong har mars äntligen gjort sin entré. Nu är det officiellt vår. Det spritter i fingrarna och man vill komma igång – men det är fortfarande väldigt tidigt på säsongen och därför får du fem tips på vad du kan göra i trädgården under mars här.

1. Ha tålamod

Även om det var en otroligt mild vinter har mars vanligtvis utbredd frost även i de södra delarna av landet. Därför måste du ha tålamod, hålla blodet kallt och vänta lugnt på att jordtemperaturen blir högre innan du påbörjar plantering och sådd.

Ge dina örter och andra växter ett försprång på våren. Jorden i en odlingslåda kommer snabbt att bli genomvarm av solen.

2. Ta bort mossa från gräsmattan

Mars och april är den bästa tiden för att rensa bort mossa från gräsmattan om du inte vill ha den kvar. På våren sitter mossan ofta löst och kan tas bort med en kratta eller elektrisk mossrivarkniv.

Läs mer om vårröjning i trädgården här

3. Förberedd köksträdgården

Om du har en köksträdgård är det nu en bra tid att förbereda den inför en ny säsong. Om du har odlingslådor, är det dags att toppa dem med jord eller komposterat avfall. Ta bort ogräset medan det fortfarande är spirande skott och bespara dig en mängd arbete senare under säsongen. Om du vill odla tidig potatis, kan du rulla ut svart plast över jorden för att värma upp den och därmed få ett litet försprång.

Läs mer om fem saker du kan förgro i mars

4. Beskär träd och buskar

På senvintern och den tidiga våren, innan saven stiger och knopparna verkligen börja svälla, är det bra beskära fruktträd som äppel- och päronträd och prydnadsbuskarna som blommar under sommaren och hösten. Vänta däremot med att beskära de mer känsliga träden och buskarna till juli – september – eller för körsbärs- och plommonträds vidkommande tills man skördat frukterna. 

Läs om hur du kan ta sticklingar av dina bärbuskar här

5. Odla fram dina rabarber

Om du vill ha tidig rabarber (och vem vill inte det?) kan du odla fram dem nu. Det är enkelt. Man sätter ett stort planteringskärl av plast över växten för att den ska sträcka sig mot det glesa ljuset där uppe och växa snabbare. Du kan också lägga en odlingsklocka ovanpå planteringskärlet för att tillföra extra värme och därmed ökad tillväxt.

Vad brukar du annars göra i trädgården under mars?

Lämna en kommentar