Förberedelser för vårblommor

[Bildtext id=”attachment_234″ align=”alignleft” width=”100″ caption=”Garden Projekt”] projekt har de [/bildtext]

Jag har bara vara en resa i Estland och var söndag morgon på en marknad fylld med blandade bås med nyplockade svampar och bär, hemma sticka sockor och vantar, blommiga klänningar, spets sjalar – och tulpanlökar.

Omedelbart började det klia i fingrarna efter att ha kommit in i trädgården och lägga lökarna till våren blommor. Just nu – från slutet av augusti till första frosten – är den bästa tiden på året för att sätta lampor. Jag hade inte riktigt behärskar reglerna för import av glödlampor inom EU, så jag vågade inte köpa någon av Estland. Istället jag strök ut och köpte en hel påse med olika lökar, när jag kom hem. Och så lades trädgårds planer:

Spring Lawn med ett blom matta av krokusar

Först av allt, satte jag krokusløg i gräsmattan. Krokusar blommar tillräckligt tidigt, att jag inte kan vänta med att klippa tills de är färdiga blomning. Fram till dess kommer de att bilda en vacker och färgstark blomma mattan i en annars fortfarande lite vintergrå gräsmatta.

Jag har valt några påsar krokusløg med blandade färger. Gräset att lyftas bort och lökarna grävde 6-8 cm i marken, innan de sätts tillbaka. Det är bättre att gräva hål för lampor än att peta hål med en planteringspinne. Detta undviker vidröra marken tillsammans. I min trädgård marken är ganska lera, så jag ska lägga lite grus under varje lök, då marken inte är för tung och våt runt lampan.

har planer med tulpaner

Tulpaner bör naturligtvis har jag också mer av – det är några av mina favoriter. Jag har valt ut några lily-formad i blandade färger och även en del gemensamt i tre olika färger: några ganska djupröd – nästan svart, några vita och några rosa. De tre färgerna kommer att vara bra för varandra.

Utmaningen är då att undvika att blanda nya tulpaner med många tulpaner i alla möjliga andra former och färger som är i trädgården i förväg. Självklart kan jag inte riktigt ihåg vad vårblommor kommer där. Nästa år ska jag försöka komma ihåg att skriva ner det! Under tiden har jag växt mina tulpanlökar i några krukor och växtbehållare, där jag vet att det inte finns några lök i förväg. Då kan jag hitta den perfekta platsen för våren och försiktigt flytta dem där när de har blommat. Det kan vara, jag har också att flytta lite på den gamla tulpaner och sortera dem efter färg och typ. Just nu är det mycket blandad.

Tulpanlökar måste vara lite djupare än krokusar – i 10-15 cm djup – och vill hellre ha en solig rum.

Allium till den snäva utformade trädgård

En av de saker jag ser verkligen fram emot är att sätta alliumløg jag köpte.

Allium är en relativt ny upptäckt för mig. Jag satte några lökar av gult och vitt allium förra året – både den typ som bildar en visning av stjärnformade blommor och påminner om en tomtebloss. Den gula kallas också guldløg. Du har jag varit så glad att jag har köpt lite extra.

Dessutom fann jag löken till de andra två typerna allium. De är båda högre än guld knoppar och få en nära boll eller kolv av mindre blommor. Här kan man verkligen se sambandet med lök. Den sfäriska lila allium aflatunense påminner mycket om blommor, purjolök uppskatta om du lämnar dem i två år. De har en nästan grafisk renhet om det och kommer att se riktigt bra i ett tätt utformat trädgård med rena linjer.

Jag tänker bara att förnya beläggningen på terrassen och kommer att bygga den nya terrassen tight upp. Det måste vara klart definierade be i hål i beläggningen och även boxar byggda i trä eller metall som vissa platser kommer att fungera som odlingslådor och andra ställen som en bänk med en sitsplatta ovanpå. Ritningar och ytterligare planer senare – det är roligt att spela trädgårdsmästare!

Preliminär måste också alliumløgene placeras tillfälligt i behållare och odlingslådor. Ja, så var det, när du inte kan vänta med att köpa lökar och plantor tills du har bett redo.

Löken till stora allium sättas i 10-12 cm djup, den lilla knappen så djupt.

Jag ser redan fram emot våren!

lökar

Lämna en kommentar