Gör som jordbrukaren: Spara på näringen!

Sommaren är på upphällning. Köksträdgården har efterhand gjort vad den skulle för i år. Den ena efter den andra odlingslådan står tom eftersom rader av potatis, spenat, lök och rädisor har hamnat på middagsbordet. Men låt inte vintern ta över redan nu. Köksträdgården behöver fortfarande dina kärleksfulla, gröna fingrar. 

Så här säkrar du skörden för nästa år 

Det brukar normalt inte att börja klia i de gröna fingrarna förrän tills våren. Då köper vi fröer i mängder och kan inte vänta med att plantera dem i jorden. Men samma process bör upprepas i början av hösten. Jorden förlorar nämligen kväve och andra näringsämnen under loppet av en säsong och därför har den behov av näringstillskott. Det behöver däremot inte vara i form av konstgödning, djurgödning eller komposterat avfall. Under september kan du med fördel plantera grödor där du redan har skördat. I själva verket kan du plantera nytt i raderna så snart jorden blir bar.

Fånggrödor, täckgrödor eller gröngödsling? 

Kärt barn har många namn. Du har kanske aldrig hört talas om dem tidigare – men fenomenet är ett måste för alla jordbrukare: jordbrukarnas marker fortsätter att blomma sent in på hösten och det är inte för syns skull. Fånggrödor sätter marken i arbete under vintern och ser till att mikroorganismerna är redo inför sommaren. Samtidigt håller rötterna på kväve och andra näringsämnen och ser till att de inte sköljs bort med regnvattnet. Man använder exempelvis gul senap, honungsfacelia, blodklöver och oljerädisa – och gärna en blandning av dem. 

Använd komposterat avfall i de andra odlingslådorna

Odlingslådor som fortfarande bjuder på purjolök, rödbetor och andra sena grödor ska givetvis stå kvar som de är. När skörden är i huset, täcker man med grov kompost – exempelvis djurgödning blandat med halm och blad och grenar från sommarens planteringskärl. Det håller igång jordens mikroorganismer och tillför humus åt jorden. 

Klara, färdiga, vårstart

Efter en bra vinter med jord som blivit till mull och därmed en förbättrad version av sig själv i samarbete med flitiga maskar, vänder du jorden och blandar den med komposterat avfall från återvinningen. När frosten är helt förbi, är du redo att börja plantera allt som hjärta och mage kan önska sig. 

_________

Fånggrödor är både nyttiga och snygga att beskåda. De är till och med snygga som snittblommor för dig som vill njuta av dem i ett planteringskärl där inne. 

Jorden i odlingslådor ska som minst blandas med nytt komposterat avfall varje vår. Med fånggrödor förbereder du den perfekta växtbäddsmullen redan under hösten. Fånggrödor både tillför och bibehåller näringsämnen över vintern och ger dig därmed den bästa utgångspunkten för en bra skörd nästa säsong. 

“Konstgödning, djurgödsel och komposterat avfall är inte de enda möjligheterna. Du kan med fördel även plantera höstgrödor där du redan har skördat. Det är både snyggt och ser till att jorden mår bra”, låter tipset från Anne Holst hos LAND – som är särskilt kända för sina prisbelönta odlingslådor av råjärn. 

“Vi ser att människor i allt högre grad inreder med grönt där ute. Det gröna bidrar till att skapa miljön. Därför blir det också naket och tomt när man har skördat odlingslådorna. Men med fånggrödor kan man bevara den grönskande miljön långt in på hösten”, säger Anne Holst. 

Lämna en kommentar