Havtorn håller

[Bildtext id=”attachment_238″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Recept mm.”] [/bildtext]

Denna jul gick vi till västkusten där havtornene med sin distinkta orange-gul, sur-söta bär sikt. Läs mer om julen jakt naturens egna vitamin här . Eftersom en del av havtornebær vi kom hem, har reagerat på läckerheter som rymmer åtminstone fram till sommaren bär kan ta över. På grund av sin surhet kräver havtornene del socker för att göra i en dessert eller sylt, men socker mängder i recepten här kanske vill. justeras om du använder sötare bär.

havtorn

Havtornemarmelade

(2-3 glas)

500 g havtornebær

400-500 g socker

möjligen. 3-4 teskedar gelbildande pulver

möjligen. lite konjak, rom eller liknande för att skölja burken sent

Ta havtornebærrene koka med sockret och koka i ca 10 minuter utan ett lock. Ta bort skummet och orenheter, som är sammansatt på ytan, längs vägen. Och lägga till smak till någon. lite mer socker. Jag gillar jam något syrlig – så det lämpar sig perfekt som ett komplement till spel och andra starka kötträtter. Till frukost eller afternoon tea kan vara trevligt med lite sötare sylt, men smakar din väg.

Ta en tesked sylt och låt den svalna på en kall platta. Om de fina stelnar, det finns ingen grund för att stoppa in gelbildande pulver. Är det fortsätter att vara flytande, tillsättas lite gelbildande pulver som blandas med socker. Blanda 1-2 matskedar socker med 3-4 teskedar gelande pulver och omrör blandningen lite i taget. Försök några gånger på vägen, sylt stelna på den kalla plattan, och sluta när den har rätt konsistens.

Sats är tillräckligt stor för att 2-3 glas jam – beroende på storleken av glaset. Sköld glas och täck med kokande vatten. Skölj om så behövs. med lite konjak, rom eller liknande: häll en liten lamell i botten av ett glas, re-cap och skaka. Andarna bidrar till att desinficera linserna, så sylten håller bättre, samtidigt som det smakar extra glans. Häll den heta sylt i burkar och skruvlock bra på. När sylt svalnar, drar det ihop sig och suger därmed lock på burkar – det hjälper också i hållbarhet.

Havtornemarmeladen har visat sig vara en hit bland vänner och familj, och den känsliga orange färg gör ett glas sylt till en dekorativ liten present …

Mmm!

Havtornesnaps

1-2 dl havtornebær

1/2 flaska redo vodka eller snaps (t ex klar Brondum)

Fyll 1/3 havtorn och 2,3 snaps i en stor burk. Sätt på locket och låt snaps rita 2-3 månader. Filtrera snaps genom kaffefilter eller en ren trasa tvättas utan parfumeholdigt tvättmedel och sköljmedel. Späd vid behov. snaps med mer vodka eller brännvin smak.

Skål!

Havtornesorbet

(4 pers)

2 dl havtornebær

4-5 matskedar socker

möjligen. lite konjak, grand marnier el. liknande.

1 äggvita

En nypa salt

citronmeliss, färska bär eller annan till garnering

Koka först havtornebærrene upp med sockret och låt sjuda i 10 minuter. Krydda med cognac, Grand Marnier eller liknande och justera vid behov. med lite mer socker. Sikt och föroreningar från massa i en sil och låt havtornesaften svalna i ett vattenbad. Sätt den täckt i frysen en timme. Använd som en platt burk med lock – sorbet fryser snabbare om den är fördelad i ett tunt lager.

Slå i äggvitan med saltet till den stela skum och vrid den försiktigt i halv-frusna massan. Sätt tillbaka i frysen i minst 2 timmar. Ta ut och hålla den genom 2-3 gånger längs vägen för att förhindra stora iskristaller.

Server i servering glas eller tallrikar och garnera med citronmeliss, färska bär eller liknande. Havtornesorbeten kan också kompletteras med en liten vanilj eller lite bra, tung chokladkaka. Det är himmelskt söt och frisk på en gång och har en stor orange färg.

havtorneopskrifter

Lämna en kommentar