Höstkylan är på väg: fyra tips på hur man förbereder odlingslådorna inför vintern

Hösten är den lömska tiden i trädgården då kyla och slask ersätter solens värme. Trädgårdsarbetet slutar däremot inte där om du vill ge växterna största möjliga chans att lyckas på våren. Ifall odlingslådor och växter inte är förberedda för vintern, kan det bli käppar i hjulet för vårens tillväxt i trädgården.

Hösten är en underbar tid då man kan skörda frukterna av årets arbete i köksträdgården, men så fort de sista grödorna har skördats ska man börja förbereda för nästa års växtlighet i odlingslådorna.

Även om växterna ser färdiga och vissna ut på hösten, har de vanligtvis inte dött utan bara gått in i sin övervintringsfas. Med bara en liten insats kan man att bidra till att ge växterna en större chans att överleva och därmed få goda resultat igen under våren.

Med en liten ansträngning under tidig höst får trädgården den bästa chansen till en fantastisk start när våren återkommer och får allt att gro och blomstra igen.

Så här förbereder du trädgården

Man ska inte bara komma ihåg att sätta vitlök och beskära träd under hösten. Utan även att växterna som ser döda ut har mycket kvar att ge under nästa år om de får ett bra täcke och massor av näring under vintern.

  1. Rensa odlingslådorna. Vintrarna under de senaste åren har varit särskilt milda och det har gett goda förutsättningar för att även ogräset
    övervintrar. Se till att sålla i rabatterna redan nu så att det endast är de rätta växterna som får glädje av dina höstförberedelser.
  2. Lägg ut ett skikt av kompost. Odlingslådorna behöver näring för att vara redo inför våren. Därför ska du se till att skapa en bra kompost av organiskt köksavfall som kärnor och fruktrester, grönsaksskal och gamla växtrester som kan läggas i odlingslådorna för att säkra ett stabilt och konstant näringsflöde till jorden. Det är också möjligt att dra nytta av färdigköpt jordförbättringsmull som innehåller alla de nödvändiga näringsämnena som jorden behöver.
  3. Använd blad och grenar. Det handlar om skydda dina odlingslådor mot frosten. Därför bör du använda dig av bladen som fallit från träden under hösten. Lägg ett par centimeter ovanpå odlingslådorna för att skydda dem mot allt för stora frostangrepp. Manövern kan enkelt upprepas efter jul när temperaturen fluktuerar.
  4. Lägg regelbundet ny jord i odlingslådorna. Allteftersom odlingslådorna arbetar kommer jorden så småningom att kollapsa och försvinna, men
    det är sällan nödvändigt att byta ut all jord. Kommer man bara ihåg att kontinuerligt tillföra näring till odlingslådan i form av kompost och blad, kan man nöja sig med att helt enkelt toppa av odlingslådorna med ett jämnt lager av kompost ovanpå den befintliga jorden vid behov.

Med lite kreativitet kan löv, grenar och kottar arrangeras på så sätt att de inte bara skyddar odlingslådorna mot frost utan också dekorerar en annars lite vintergrå trädgård

Och oroa dig inte: om du inte hinner med allt under hösten kan du fortfarande nå att förbättra jorden och ta hand om ogräset på våren – du får bara aningens bättre säsongsstart med en liten ansträngning innan vinterfrosten.

Se även våra tips på tio smarta höstaktiviteter i trädgården här!

Lämna en kommentar