Hur man odlar tomater du

Det är just nu kan du börja att så tomater. Tomater är värmekrävande växter, och det är därför nödvändigt att börja tidigt och inomhus om du vill ha en bra skörd.

Tomater är så mycket mer än bara tomater – det finns tusentals olika slag. Runda, avlånga, små, stora, grön, röd, gul, orange, vitt – ja till och med svarta tomater! 

[Bildtext id=”” align=”alignnone” width=”980″] är det inte bara tomaterna är olika, är det också växterna själva. [/bildtext]Växande tomater – sådana odlar tomater du

Det är bäst att så tomater runt mars. Du kan sedan i små tråg eller krukor. Fröna bör vara varm och fuktig tills de gror. De kan till exempel vara i fönsterkarmen på toppen av en radiator, eller på ett golv med golvvärme. Fröna gror oftast ganska snabbt, efter en vecka är krukor full av små nystartade groddar. När fröna först grodde, skall de ha det för varmt. De måste vara lätta och cool. Jag har mina tomater i sovrummet av en söderläge fönster och vid en temperatur på cirka 18 grader. Om tomaterna blir för varmt efter att de har grott får du lång tunn växter.

[Bildtext id=”” align=”alignnone” width=”980″] som tomaterna växer ompotter du vill ha dem till större krukor. Tomaterna ska ha vatten och lite gödsel, men är inte mycket krävande alls. [/Caption]

När tomater flyttar ut

Tomaterna är naturligtvis ganska varmt krävande, därför måste du hålla dem att risken för frost har gått. Runt början av maj brukar flytta tomaterna i växthuset. Här kan du plantera dem direkt i marken eller i kapilærkasser eller burkar.

[Bildtext id=”” align=”alignnone” width=”1000″] Kapilærkasse hide från Land odlingslådor med tomater width= Du kan odla tomater i kapilærkasser. På land har utvecklat några vackra kapilærkasseskjulere. [/Caption]

Tomater i den öppna

Om du vill odla dina tomater i det fria, måste du vänta tills slutet av maj eller början av juli, med utplantering dem. De allra flesta av tomater kan hantera den danska sommaren och kommer att ge bra med tomater utomhus. Du kan plantera dina tomater direkt i marken, i odlingslådor, i krukor eller kapilærkasser. Fråga de platser där det finns lite skydd och så mycket sol som möjligt.

[Bildtext id=”” align=”alignnone” width=”980″] Avlånga odlingslådor med hjul från land odlingslådor, med utomhus tomater och gurkor width= Här frodas både tomater och gurkor i det fria. Den svarta trä absorberar solens värme till sig själva och ge skydd. [/Caption]

Beskärning och Förökning av tomater

När det gäller vården av tomaterna, då finns det inte mycket i det – det är lätt nog. En sak måste dock vara medveten om är om tomater att växa är avgörande eller indeterminante.

Determinanta tomater är populärt skulle kalla buske tomater. Tomaterna som producerar många sidoskott och växterna inte kommer att vara särskilt hög, oftast bara en meter pengar. Dessa tomater är ganska bra för krukor och odlingslådor, inte de inte kräver så mycket utrymme och kräver ingen beskärning.

Den indeterminante Däremot kräver lite mer omsorg om du vill ha så många tomater som möjligt. De indeterminante tomater är vanligtvis mycket hög och kan också vara riktigt stort om det tillåts. Om du låter plantan växa vilt som den skulle vilja, så det går utöver frukt set och sedan inte få så många tomater. Det är nödvändigt att eliminera så gott som alla sidoskott på att göra i axils. I bilden nedan, som vi har fått låna, kan du se hur du beskär dina indeterminante tomater.

& Nbsp;

& Nbsp;

I illustrationen, kan du också se hur lätt det är att föda upp en tomatplanta. Du skär bara en sida skott och lägga den i vatten eller i jord. Snart har det bildats rötter och växa ytterligare. Du kan till exempel. slutet av säsongen skär toppen av en av dina favoritväxter och lägga den i en kruka på fönsterbrädan. Så du kan faktiskt få tomater att överleva till nästa vår där det kommer mycket snabbt börja göra tomater.

Lämna en kommentar