Mars i trädgården

[Bildtext id=”attachment_918″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Garden Kalender”] < img class="full-size image-WP-918" style="border: 0pt none;" title="mars i trädgårds-" src="https://www.landgarden.se/media/Marts-i-haven.png" alt="mars i trädgården" width="100" height="100"/> [/bildtext]

Mars månads sysslor i trädgården:


  • I februari det första fröet sås i små krukor till före groning i fönsterramen . Jag sådde bland annat purjolök, persilja och – som ett nytt experiment – kapris. Denna månad är rädisor, sallad, spenat, kål, lök, dill, körvel, tomat och flera andra som är nästa. Jag följer upp med bilder när de verkligen börjar gro!

  • I slutet av mars bör ges potatis gro ett mörkt, svalt. Ett bra tips är att sätta dem i gamla äggkartonger. Änden med de små knoppar som senare blir groddar, vände uppåt. På detta sätt växer groddar direkt i rätt riktning. Samtidigt tippa potatisen inte så lätt runt mellan varandra, så att plantorna sönder.

  • Växthuset har inte rengjorts efter förra säsongen, när allt är fortfarande kallt och fruset i trädgården. I mars finns det ingen väg runt det. Allt ska tvättas ned som bladlöss, mjöldagg mm. inte förs vidare till den nya säsongen. Den gamla anläggningen väskor från kapilærkasserne och all jord i behållare och krukor måste bytas ut. Det är en bra idé att sätta nya anläggningen säck i växthuset omedelbart – och som ett par extra för att fylla krukor och krukor senare. I mörkret plastpåsar bakom växthusglaset mals värms upp före användning. Jorden bör vara 7-8 grader varmt innan ens de tidiga örter kommer att trivas. Den gamla jorden kommer jag återvinna min nya odlingslådor för jordgubbs , blandas med kompost eller gödningsmedel.
  • På det hela, jorden i grönsaks befruktade mot slutet av månaden – om annars frosten till tiden närmar sig marken. Haveforeningen skulle vilja få en bra läsning kogödsel hem. Dessutom måste jag se hur mycket innehåll i min kompost rader.

  • Fruktträd bör också gödslas tidigt. Mina fruktträd – två äppelträd och ett körsbärsträd – som står i mitten av gräsmattan, så jag kan inte gräva färsk kogödsel ner. Jag måste i stället sprida en god organisk gödsel ur gräs hela kronan.

  • Framför allt mars tid att njuta av tidiga tecken på våren i trädgården. Lovely är inte minst de många krokusar i olika färger. Crocus är också bra att ta in och sätta i en liten vas eller burk. De afplukkede blommor pågå i några dagar i vattnet. Gräva upp blommor med lök och allt håller längre och lampan kan bytas ut i trädgården när de har blommat – då de kommer tillbaka nästa år. I vardagsrummet pryder också fortfarande grenar jag skär i trädgården februari, med stora knoppar som bara handlar om att hoppa i blom. Naturligtvis finns det bilder på vägen …

Slutligen, som havetid!

krokus

Lämna en kommentar