Oktober i trädgården

[Bildtext id=”attachment_1145″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Garden Kalender”] < img class="full-size image-WP-1145" style="border: 0pt none;" title="oktober i den trädgårds" src="https://www.landgarden.se/media/Oktober-i-haven.png" alt="oktober s sysslor i trädgården" width="100" height="100"/> [/bildtext]

Oktober är oprydningstid i trädgården. Det är nästan längtansfullt på väg att sätta stopp efter en härlig sommarsäsong, men ganska “nära och stänga” trädgården finns nu ingen anledning. Det finns fortfarande gott om goda erfarenheter med att få hela hösten och vintern, och många av dem kan tas in och ätit … och sedan finns det alla har planer för nästa säsong, som nu bättre tid att titta på!


  • Jorden är fortfarande varm och fuktig, så bok häck, jag inte lyckas få planteras i September jag kan även nå anläggningen i oktober … Eller kanske det måste vänta tills nästa år när jag planerar att börja med en större översyn av trädgården. De slutliga planerna är inte färdig ännu, så jag måste njuta av mig över vintern för att göra trädgårds ritningar, forskning och söka inspiration.

  • Det betyder inte att jag måste vänta med det arbete jag vet verkligen måste göras innan ha omvandlingen: att flytta de gamla buskar upp. Bland annat har jag en gammal bevuxen hagtornshäck, vilket är ganska bar längst ned och i övrigt är fel. Det blir en mas få stora buskar up! Därför ser jag detta tillfälle, när min bror några veckor kommer att passera med en minigrävare i ett annat tillfälle. Det måste dras åt för buskar med ett rep, så att de kan dras upp med rötterna. Annars finns det ingenting för det, men att gräva ut med en spade i en stor, djup cirkel runt varje buske och försöker bända loss dem. I vilket fall som helst skulle det vara en god idé att vattna väl runt rötterna först, sedan marken blir mjuk mycket som möjligt.

  • Gräset kanske har även skära en enda gång eller två, men jag gillar att titta på en liten lurvig gräsmatta på vintern eftersom det är trots allt en av de få gröna fläckar i vinterträdgården. Det kan mycket väl se lite mjuk och täcke-liknande ut, tror jag.

  • Det finns fortfarande björnbär och hallon individ att komma med i trädgården, och längs cykelvägar i hela området finns en annan hylla buskar med mogna bär som kan plockas upp. Det finns också nypon flera ställen. Så länge växterna skyddas från bilavgaser och andra giftiga frågor, jag utnyttja gärna av frukter och bär, som är runt det offentliga rummet. Kanske ska jag göra dig varm för söt med skorpor eller rostat havremjöl på en kall eftermiddag under månaden …
  • I växthuset vimlar växterna chili fortsatt mogna och omogna frukter. Vi har redan på hyllan lite chili hemma i köket, men som kommer att visas under åtminstone en match mer.

  • Blank är en återgång till en nära med. I år kommer jag att se till att ta bort växterna före vintern. Förra året lät jag dem stå och vissna ner. När jag såg behovet av att ta bort dem under våren att rensa ut växthus för att den nya säsongen, flög upp med svampsporer, så jag nös och hostade oändlighet.

  • En annan fördel med att rensa växthuset så snart växterna skrotas, är att det kan rengöras omedelbart – redo för blommor och andra växter som gillar att övervintra inomhus. Daisies och pelargoner kan till exempel vilja stå i växthuset över vintern. Du kan också driva lampor i grytor och pannor i växthuset – så att du får ännu tidigare glädje våren blommor. Jag borde kanske prova några av badkar med lampor jag gjorde i september.
  • Georgi måste grävas upp, när topparna har brända av den första frosten. Knölarna ska sedan roa sig fram till våren i en balja med letfugtig, lös jord i en mörk, frostfri plats i källaren.

  • Bortsett från jordärtskockor, som finns kvar i perfekt skick under jord, bara för att skörda hela vintern, det kommer till ett slut med de flesta grödor i köksträdgården. Brukar jag skörda massor av kale vid denna tid, men i år något gick fel med min kål växter grott och jag fick inte köpa någon i anläggningen centrum till ersättning. Som växter vissnar, jag rensa upp i sängar för vintern. De döda växtrester jag skära ner lite och plockar i mindre bitar, men jag lämnar det mesta av växtmaterialet ligger och formulde på jorden. När jag gräver trädgård väl genom våren, de bidrar till att ge struktur och näring. Vissa växtrester, men det måste tas bort. Detta uppenbarligen envisa ogräs, men också knölar och frön som kan spridas som en löpeld, om de tillåts ligga. Potatis är ett klassiskt exempel. Frön av kummin och andra örter är ett annat exempel, har jag tvungen att lära sig – det var också en av de saker som jag inte få bort i tid förra året …

Det händer mycket i trädgården på ett år, och hur mycket du än när det finns så mycket, inte uppnås. En av de saker jag absolut vara i trädgården i oktober, är att gå runt mellan sängarna och njuta av sommaren minnen av doften av fuktig höst mark – utan att känna skuld om allt jag inte få, men med massor av ambition för det, måste jag kasta mig in i nästa år!

nypon frukt

Lämna en kommentar