Örter i växtlådor

När jag började göra odlingslådor 8 år sedan, frågade jag den första anläggningen rutorna upp så nära som möjligt till vår köksdörren, där det är soligt. För de gröna strössel kan hämtas snabbt, om det regnade eller mörk. Vi hade en yta av Hostas av 3 x 3 m. De grävdes upp, halveras och placeras på andra ställen i trädgården. I dessa 9 m² jag satte 8 st. odlingslådor upp – 4 kvadrat och 4 trianglar och i mitten en stor sten för prydnadsändamål. Denna krydderurterbed har pågått där sedan en stor glädje för oss alla år. Under hela året, eftersom det finns också örter på vintern. Jag har funnit att örter trivs i odlingslådor eller krukor eftersom jorden är ungefär 8 grader varmare och det ger tidig start på våren och snabb tillväxt.

örter i odlingslådor

Nedan följer en beskrivning av 8 örter fru och odlingslådamanden älskar mest:

gräslök

Perenn. Denna ört kommer först och främst på våren och är otroligt lätt att ha. När gräslök skärs ned, sett rann snabbt upp igen. Vi grov stenar och strössel denna härliga lök-smak till det mesta. Gräslök är en av de växter, där både spara mycket pengar genom att kunna få ut i trädgården och där du också här och nu, när du plötsligt känns som en liten gräslök på en æggemad – en omelett utan gräslök är en cop.

gräslök

Timjan

Perenn. Detta är min favoritkrydderurt som den smakar underbart och kan skäras under hela året. Köp fyra krukor timjan och sätta ner dem i din anläggning säng. Timjan har en stor doft, vilket gör den lämplig för grytor och grönsakssoppor, lamm och vilträtter, kötträtter och fjäderfä. Timjan är också bra för rostade eller grillat kött. Herb ger en god smak av hemlagad marinad, vinäger, salt och olja.

persilja

2 år gammal. Ingen danska köket utan persilja. Bladpersilja har varit fallet, men många svär fortfarande mugg persilja. Som en krydda som används det främst rå som garnering slut och friska gröna strössel för nästan allt. Det kan också koka/stek med sås, stuvningar, fonder och soppa, etc. förbättra smaken, men det går utöver en del av vitaminer. Men där var vi danskar också tillsammans utan persiljesås!

Dill

1 år. Färsk dill är en av de vackra sommar örter. Dill är en klassisk fisk och potatis på sommaren många mysiga timmar. Den trevliga dill skärmar är oumbärliga för att bevara. Dill lockar nyttiga insekter, vilket gör kål bladlöss. De fina dill blad kan frysas och lagras för de mörka, kalla månaderna.

Chervil

1 år. Varje år gör vi en körvel soppa, där vi får en hel del körvel i soppan, mycket mer än det står i receptet, och det smakar! Bladen används färska eller frysta att krydda bland annat soppa, sås, sallader, kyckling, ägg och fiskrätter.

Sage

Perenn. Den svåraste ört för danskarna, men det slutade i en odlingslåda och alla andra örter kan googles. Och det säger att färsk salvia går bra med olivolja, vitlök, persilja, oregano och många fler färska örter. Sage och tomat passar också mycket bra ihop, men var försiktig. Vi använder salvia med bakad potatis.

Basil

1 år. Basil anläggningen måste köpa och lägga ut som sista anläggningen i dina rabatter. Plantera den första i juni när det är mycket kallt känslig. Är din basilika i ett soligt och vindstilla plats, växer snabbt i den varma jorden, och du får en drömanläggning till pesto, tomatsallad med mozzarella och pizza. Det är en bra idé att börja nypa knopparna av eftersom det kommer att användas för färska livsmedel. Detta gör att växterna att buskarna sig.

basilika

Lemon

Perenn. På kvällen eller mitt på dagen du tar de färska skott av din balsam, häll kokande vatten över, lite honung, och du har en härlig, frisk sommar te. Som används ört blad och blommor. De används för allt från fisk till sallader, gröna stänk, oljor, vinäger, såser, dressingar, kakor och desserter där ni kan föreställa citronsmak.

[Bildtext id=”attachment_330″ align=”alignleft” width=”614″ bildtext=”mynta för mojito är en trevlig klassisk”] mint [/bildtext]

Örter är bäst och vackraste i små oberoende Upphöjd på 40×40 cm eller 60×60 cm. Om du är kreativ, kan du kombinera med trianglar. Alla vet att örter lukt. Tänk dig varje dag för att besöka sina örter med sax i hand, syn och lukt.

Lämna en kommentar