[Bildtext id=”attachment_238″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Recept mm.”] [/bildtext]
När det gäller gröna grödor är spenat en av mina klara favoriter. Spenat smakar bra både nyplockad – helt färskt och skarpa – och ångas i varma rätter. Just här hemma består inspirerad av det italienska köket. Det tar inte mer än 20 minuter att göra – eller lite längre om du gör pasta själv …
För 2 personer:
En stor skål med färsk spenat, sköljdes noggrant, vattnet skakades av
2 matskedar olja
3-4 vitlöksklyfta, hackad
möjligen. några schalottenlök, finhackad
En tub av ricottaost
lite parmesanost, färskriven
muskot, färskriven
salt och peppar
1 små glas ansjovis, skuren i små bitar
1-2 matskedar kapris
300 gram av god pasta
Värm oljekälla i en stor, tung-baserade kastrull eller djup stekpanna. Tillsätt vitlök och möjligt. schalottenlök och rör om tills löken är klar, men inte bränns. Kom sedan spenaten. Rör runt lite, så att alla bladen bli varm. Lägg några. spenat lite i taget som löven faller ihop och det finns plats för fler.
Koka pastan medan i lättsaltat vatten.
När alla spenaten bladen kollapsade, och det mesta av vätskan har avdunstat från bladen, är det dags att få ricotta. Slå ihop med spenat och krydda med muskot, lite salt, peppar och parmesanost. Sätt slutligen inte för mycket salt i – när domstolen serveras med ansjovis och kapris, kan det lätt bli alltför salt.
Servera pasta med spenat ovanpå och strö med ansjovis och kapris. Avsluta med lite extra parmesan.
Tips: Inte bara spåra ricotta ost kan ersättas med lite grädde. Det gör rätt lite tyngre, men ändå smakar bra.