Januari

Dags att börja planera för det nya trädgårdsåret!

Äntligen, nu kommer snart frökatalogerna i brevlådan och inom kort fylls butikerna med nya fröer. Nu känner jag att kroppen riktigt längtar efter att komma igång med trädgårdsarbete igen. Även om januari månad är en månad då det mesta av trädgårdsarbetet är på planeringsstadiet vet jag att det inte är långt kvar innan jag kan sätta fingrarna i jorden igen, den känslan i sig ger mig massor av energi.

Jag brukar vare ute i god tid med mina fröbeställningar, vill ju inte att de fröer jag bestämt mig för ska ta slut. En trogen sort som följer med år efter år är den vackra sommarblomman Murbinka, Erigeron karvinskianus ‘Stallone’. Den blommar oavbrutet hela sommaren och passar både i kruka och i rabattens framkant. Murbinkan förkultiveras mars-april och planteras ut efter frost. Vissa fröer som tex Heliotrop, Pelargoner och selleri hör till växter som bör sås tidigt på året för att hinna utvecklas  så mycket som möjligt.

 Snön är ett otroligt vackert inslag i trädgården under denna annars så mörka tid. Den är även ett bra isolerande täcke för växter, men en belastning för grenar. Jag brukar gå ut trädgården och skaka av snön där den ligger alltför tung. Ibland är allt så vackert så då låter jag naturen ha sin gång, det får helt enkelt bära eller brista.

Nackdelen med att bo på landet är att min trädgård titt som tätt  får besök av rådjur. Det är svårt att förhindra, får helt enkelt hålla tummarna att de låter mina nyplanterade fruktträd vara ifred. Men även små gnagare kan ställa till problem. Jag brukar trampa till snön runt vedartade växter. Då hindrar jag djuren från att ta sig till växterna under skaren där de annars kan gnaga i lugnan ro. 

Några djur som jag älskar att få besök av i trädgården är fåglarna. Jag brukar sätta en av mina spaljéer från köksträdgården alldeles utanför fönstret i köket. Den dekorerar jag sedan med talgbollar och annan mat som jag vet att fåglarna älskar. Äpplen är både vackert och gott, men det är fett som fåglarna behöver mest under den kalla vintern.

Januari är en månad då trädgården är i vila. Då tillåter jag mig själv också att ta det lugnt och inspireras av trädgårdsböcker och tidningar!

 Snöklädd rosenbåge vid entrén

 

Lämna en kommentar

Spara och dela varukorg
Din varukorg kommer att sparas och du kommer att få en länk. Du, eller någon med länken kan använda den för att hämta din varukorg när som helst.
Back Spara och dela varukorg
Din varukorg kommer att sparas med produktbilder och information, och vagn summor. Sedan skicka den till dig själv eller en vän, med en länk för att hämta den när som helst.
Your cart email sent successfully :)