Tio sköna höstaktiviteter i trädgården

Sommaren är på upphällning och jag tror att de flesta av våra trädgårdar blev glada för en sommar med både regn och sol. Förhoppningsvis har vi många varma och sköna höstdagar framför oss med en sol som dränker trädgården i ett vacker gyllene ljus och uppmanar oss att gå ut. Regnet på sistone har kanske fått dig att bli omotiverad. Men det finns fortfarande gott om saker att ge dig på i trädgården under höstmånaderna. Här får du tio härliga höstaktiviteter som du kan ge dig i kast med.

1. Trädgårdsplanering

September och oktober är härliga månader med dagar som växlar mellan regn och underbara solskensdagar. På regniga dagar kan du med gott samvete dra dig inomhus och njuta av en varm kopp och fundera över det kommande årets säsong. Trädgården behöver kanske nya perennrabatter, en köksträdgård eller plats för en brasa? Det är alltid en bra idé att göra en plan för din trädgård. På så sätt får du en mer genomtänkt trädgård som passar dig perfekt. Har du svårt att komma på egna idéer, kan det vara till stor hjälp att be en trädgårdsarkitekt om hjälp. Det behöver nödvändigtvis inte kosta skjortan och du får helt säkert några riktigt bra förslag som du inte hade tänkt på.

2. Höstäpplen

Nu bågnar äppelträden av äpplen – och om de inte ska sluta som getingföda på gräsmattan är det dags att ta fram skottkärran och plocka loss. Äpplen är de perfekta förkunnarna av hösten när de hänger i överflöd på träden och reflekterar solens strålar med sina lysande höstfärger. Det finns inte mycket som slår doften av nyplockade äpplen och man kan använda dem till mycket – kallpressad äppeljuice, äppelmos, gelé och kompotter – det är bara skåpsutrymmet och fantasin som sätter gränserna.

3. Gödsla dina bärbuskar

Allt behöver näring och det gäller även för bärbuskarna som annars så nöjsamt förser oss med färska bär år efter år. De förser oss troget med bär utan att det krävs något särskilt i gengäld. Men ibland kan även bärbuskarna behöva en viss uppmärksamhet. Bärbuskar gödslar man under hösten. Du kan gödsla dem med flytande gödning, gödningstabletter, komposterat avfall eller gödsel från höns, kaniner, ankor, hästar och får. Du kan njuta av ansträngningen nästa sommar när buskarna står med tunga grenar – fulla av stora, goda bär.  

4. Plantera tulpaner och andra lökar

Butikerna är nu fyllda med massor av fantastiska lökväxter som bara väntar på att komma ner i jorden. Det finns inget som tulpaner, hyacinter och krokus när man vill lysa upp en annars så kall och grå vårdag. Lökväxter som tulpaner, påskliljor, hyacinter och krokus ska planteras på hösten innan frosten får fotfäste. Lökarna läggs ca 10-15 cm ner i marken med spetsen uppåt. Det bästa resultatet får du om du sätter lökarna i små klungor med 8-12 stycken i varje grupp. Du kan också plantera lökarna i planteringskärl. Man skapar en vacker och välkomnande effekt med tulpanfyllda planteringskärl på terrassen eller vid ytterdörren.

Se våra vackra planteringskärl av Cortenstål här.

5. Fyll på odlingslådorna med extra jord och näring

Om köksträdgården ska kunna ge goda grödor år efter år så är det viktigt att den i likhet med bärbuskarna får näring. Om du har odlingslådor så är hösten den bästa årstiden för att lägga ett extra lager av jord eller komposterat avfall i dem och lite näring. Jorden i odlingslådorna sjunker gradvis och därför måste man fylla på dem kontinuerligt. Ett tjockt lager komposterat avfall och lite gödsel är det bästa du kan göra för ditt grönsaksland. Om du inte har egna djur som producerar gödningsmedel kan du ringa din närmaste ridskola och fråga om du får hämta lite där.

6. Beskär träden i trädgården

Hösten är också tiden då man ska beskära några av träden i trädgården. Nu kan du beskära björk, lönn, valnöt och körsbärsträd. Du kan hitta artiklar och videor på nätet som visar hur man beskär sina träd på bästa sätt. Det är smart att beskära sina fruktträd och det är inte så svårt som många tror. Om du beskär dina träd får du mer frukt på träden och kan hålla trädet på en höjd och i en form som gör det lätt att plocka frukterna.  

7. Plantera spenat och sätt vitlök

Bara för att kalendern säger att det är september så betyder inte det att du inte kan plantera mer under resten av året. Spenat växer snabbt och kan med lite tur får du en del portioner innan säsongen är över. Det är också nu som du ska sätta vitlök och säkra nästa års vitlöksskörd. Köp sättlök och placera dem med spetsarna uppåt i ett par cm jord. Nästa år har du de snyggaste, saftigaste och starkaste vitlökarna.

Sensommaren och den tidiga hösten är faktiskt en bra tid för att plantera många grödor. Här hjälper Karen och Kresten till med att plantera spenat och vårsallat.

8. Plantera nya perenner och dela upp de gamla

Många blomsterrabatter har drabbats av sommarens kraftiga regn och starka vindar och därför kan perennerna mycket väl se lite tråkiga ut på hösten. Men oroa dig inte. Rabatten kommer att hämta sig igen. Du kan däremot göra lite redan nu för att hjälpa din rabatt på vägen. Många perenner mår bra av att delas upp ibland och nu är det dags. Gräv upp perennerna som tar plats – och en del av plantan så att du samtidigt får en extra blomma att plantera i odlingslådan eller ge bort som present. Om det finns perenner som inte klarat sig, är det även en bra tid att plantera nya perenner. Därmed kan de använda resten av hösten och vintern på att få ett sunt och starkt rotsystem.

9. Ta bort ogräs

Om det är något man alltid kan vara säker på, oavsett väder och säsong, är det att ogräset alltid växer. Nu är det en bra tid att rensa ut det mesta för att minska mängden nästa år. Rensa rabatterna och köksträdgården så det blir mindre ogräs att kämpa mot på våren då man redan har så många andra uppgifter i trädgården att ta hand om. Lägg över ett jordtäcke när du är klar – det kan vara klippt gräs, klippt häck eller halm. Då kommer ogräset inte direkt tillbaka och jorden är dessutom skyddad över vintern. 

10. Plocka fröer

September och oktober är skördemånader och det är också dags att säkra skörden för nästa år. Du kan spara otroligt mycket pengar på att odla egna fröer. Att skörda frön är något av det mest tillfredsställande arbetet i trädgården. Att följa en växt från frö till frö är mycket fascinerande och givande. 

Lämna en kommentar