Tomat och chili utan växthus

[Bildtext id=”attachment_234″ align=”alignleft” width=”100″] projekt har de Garden Projects [/bildtext]

I slutet av februari, cyklade jag för första gången i år en resa till trädgården center. Målet var att få sådd mark och en mini växthus för pre-groning av tomat och chilifrø. Fröna Jag hade redan köpt på nätet, och de lockas till sina små påsar på köksbordet.

Efter en hård rida hem med 50 liter jord över styret gick kurvtagning. Jag hade tidigare läst lite i min trädgård böcker och på nätet om hur jag ska närma sig uppgiften. Jag har ofta haft problem med mina förgrodda växter blir långbent och gult i bladen på fönsterbrädan, men efter flytten från den lilla enrum våras fick jag bättre möjlighet att styra ljus och temperaturförhållanden. Det bör användas! I samråd med min havelekture nådde jag följande steg:


   
 • Första jag fyllde sådd mark i minidrivhusets växtfacket. Det är viktigt att välja sådd och priklejord lika vanligt växt jorden innehåller för mycket gödsel för de nystartade groddar. Jag vattnade jorden ordentligt och pressade det lite mer. Distribueras sedan jag noggrant tomat och chili frön, ett frö i varje rum i anläggningen facket. Jag såg, naturligtvis, för att hålla koll på de sorter jag hade såtts i leden. Ovanpå fröet strödde jag ½ -1 cm ytterligare mark, och så var fröna redo att gro.

 •  
 • Tomat och chilifrø gror bäst vid rumstemperatur eller något varmare, så jag satte dem i en stor öst-vända fönstret på ett skrivbord precis ovanför en tänd värmaren. Jag stängde locket mini växthus ovan och täckte det lite av en grön sopsäck, så att ljuset inte var alltför stark. När det bildas mycket kondens på insidan av locket, jag sändes ut lite, men annars var det viktigt att behålla fukt under groning.

 •  
 • Eftersom de flesta av fröna hade grott, det var dags att flytta plantorna till ett något svalare rum med massor av ljus. Jag hade läst mig att högställd växter på grund av hög temperatur och för lite ljus. Plantorna var därför eget rum, med kylaren off, ett stort fönster mot söder och lite extra elektriskt ljus på kvällarna medan dagarna fortfarande varit kort. Omslaget växthuset, tog jag bort. Istället jag regelbundet vatten om marken var uttorkning.

 •  
 • Nu groddar riktigt bra på vägen, och under nästa vecka eller så tomatplantor planterade i större krukor – chili är inte lika långt framskriden ännu, så de måste vänta lite. Den nya krukan bör inte vara för stor eftersom rötterna utvecklas bäst om den nya krukan bara något större än den gamla. Eventuellt har jag växt på de större krukor än en gång innan växterna hamna på deras slutliga position. Genom ompotningen jord får inte längre vara sådd mark utan gemensam anläggning jord med gödsel.

 •  
 • Det måste också gödsel till vattning nu att växterna har nått bortom den första såddfasen. Om varannan gång jag vatten, jag häller lite gödsel på -. Någon gång i form av kallt örtte och ibland lite krukväxt gödselmedel
 •  

 • Med mindre värme och mer ljus plantorna var mycket grönare och mindre gänglig än vanligt. De trivs helt enkelt! De mindre högställd växter ger också en bättre tillväxt när planterade ut, så förhoppningsvis kan vi se fram emot många underbara tomater och chili senare i år.

 •  
 • När risken för frost är över – förmodligen i mitten av maj – växterna ska vara ute på sina slutliga platser …

… men var är den?

Vi har ännu inte satts växthus i den nya trädgården och när det inte är säsong i år, när vi först måste ha tömt vedboden och rakade ner för att ge plats för växthus där vi vill ha det. Så vi behöver en tillfällig lösning.

Några av de växter vi försöker att plantera ut i det fria i växtlådor upp den södra fasaden på kringbyggd gård i huset. Där kommer de att få massor av sol och värme, men överhänget kommer att övervaka regn, så jag tror att vi använder kapillærkasser. Med bevattning lådor vissna växterna inte helt borta när vi tar en tur till stugan i juli. Jag har ansökt om att några av de nya kapillærcovers från Land skyddar kapillærkasserne i flamingo och gör dem lite vackrare att titta på, så att de kan användas utanför växthuset. Dessutom är de tillgängliga med hjul. På så sätt jag kan flytta runt mina tomatplantor, som jag reda på var på gården de trivs.

Tyvärr vet jag inte riktigt om de sorter jag har grott, som lämpar sig för odling i det fria, så några av de växter bör ha en mer skyddad liv. Vi har pratat om att göra en tillfällig växthus genom sy några lister tillsammans och klipp plast duk ordentligt över – naturligtvis med någon typ av öppna en plats, så att du kan komma till vatten och skörd. Resten av växterna kan få stå i fönsterbrädan, men då ska vi verkligen ta hand att plunk sidoskott, så att de inte sprids inte för mycket.

Nästa år går – förhoppningsvis – lös med helt nya växthus, men tills dess vi tar det som en extra utmaning att få skörden i utsidan. Det ska bli intressant hur väl det lyckas!

Landa-och-utan-chili -drivhus

Lämna en kommentar