Vårstädning i trädgården

Med mindre och mindre risk för frost, ökad tro på att våren är här för att stanna.

Efter vintern, frost och inte minst de många stormar vi har haft, kan trädgården väl göra med en storstädning. Det tar inte mycket innan jorden igen ser bra – en resa med rake och grensaxen är tillräckligt för att krydda trädgård oerhört upp.

Börja med gräsmattan – det måste rivas försiktigt med en løvrive så gamla löv, stenar och kvistar bort. Det gör en enorm skillnad när gräset visas “ren”! Finns det mycket mossa i gräsmattan kan vattna det med 10% jernvitrol. Det är mossan att vissna ner så att den lätt kan tas bort med en kratta. Alternativt kan du ge hela gräsmattan Lawn Trim, som tar både mossa, maskrosor och andra oönskade utväxter. Båda lösningarna kommer under en period att få gräsmattan för att se något magra ut. Istället kan du också låta mossan vara. Det är vackert grön och försvinner på de flesta ställen när det blir mer soliga och gräset verkligen börjar växa.

Efter gräset kan du ge dig ut på sängar. Skär gamla staudetoppe ner medan de nya skotten är fortfarande liten. Det minskar risken för att skada dem. Kasta dem på komposten eller ta dem till återvinningsstation med annat trädgårdsavfall. Också ta bort ogräs så snart den kommer upp. Nettles, mark äldre och kvickrot är mycket lättare att döda om du tar det från början, medan jorden är fuktig.

Fyll slutligen krukor och krukor av färska vårblommor – penséer, prästkragar och förgätmigej, vilket ger en omedelbar boost våren.

Det låter som en hel del, men dessa sysslor du kan göra under en helg. Resultatet är en fräsch och inbjudande trädgård som inspirerar att bo i.

Lämna en kommentar