Vilken april månad – Nu är det äntligen maj

[Bildtext id=”attachment_1266″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Garden Kalender”] May i trädgården [/bildtext]

Vilken april månad! Så trevligt påsk väder vi har sällan haft och så många bra trädgårdsdagar. Nu i maj i kalendern, och även om det var lite svalare, vädret är fortfarande trädgårds – lyckligtvis.


  • Först av allt, jag kommer ihåg att vattna alla stora växter jag har flyttat till nya platser eller planteras ut i april. Jag äntligen avslutat en preliminär trädgård planen och börjar få en uppfattning om vad som händer där i trädgården. Det är naturligtvis bättre att vänta till hösten att plantera ut och plantera på, men jag är nog lite otåligt förde, och vissa ställen har stora förändringar gjort det nödvändigt att försöka flytta växter nu om inte de hade helt enkelt överges. Bland annat flyttade jag några rosor och planterade olika bärbuskar. En rhododendron buske, jag flyttade också, eftersom det inte skulle frodas där det stod – bladen var ganska gula och ledsen, och knopparna mycket små. Det har varit en hel del torv, något surbundsgødning och några bra hink full med vatten så att det förhoppningsvis kan komma igång på den nya platsen. Men han och andra ny- och transloka måste fortfarande vattnas i första gången, om vi inte får några anständiga regn.

  • nysådda grönsaker och örter i köksträdgården bör också hållas fuktig. Bland annat planterade jag rödbetor, rädisor, persilja och koriander i april. I maj följer som de flesta andra grödor i köksträdgården. Den första spenat jag har skördat, och när hela planter med spenat rensas, sår jag igen. Jag har 3-4 olika typer av spenat, som jag kommer att byta med under sommaren. Bönor och majs, som älskar varm, jag börjar forspire inomhus. De kan planteras ut i ett par veckor.

  • Jag började också forspire olika blommor för trädgården. Georgineknoldene från förra året jag kompletterat med några nyinköpta och alla började gro. Jag nyper knopparna av när de kommer upp, så att växterna kan buskar från början. En vän jag har några nysådda georgineplanter, som också är väl på väg upp. Samma är det andra av frostkänsliga lökar och knölar, har jag lagt gro: smör, akleja och gladiolus. Och ett antal andra blommor, planterade jag inomhus: zinnia, lila rudbeckia och andra Även påsken har varit varm och lokalt väder lovar inte frost delårs, vågar jag inte plantera ut innan några veckor. Det gör att jag kan återvända tid att rensas rabatter av ogräs först … Solrosor och ringblommor jag såg utomhus. Och rosorna som beskäras och befruktade i april, skjuter livlig – även de Jag har rört – så förhoppningsvis kommer det att finnas gott om fina blommor att titta på, sniff och plocka av sommaren …
  • Slutligen tomat och chili växter i fönstret. De får lite långbent och bör planteras ut mycket snart. Jag räknar med att ta emot mina nya kapillærcovers att kapillærkasserne en av dagarna, och dessutom har jag växt en del av tomaterna i burkar. De jag växter i behållare, jag knapra knopparna av, så buskarna för mer. Räcker det inte, finner jag ett slags spaljé eller sladdar, kan de kopplas upp.

  • Sedan är det vårens stora projekt: byggandet av en gräsmatta på gården i öster och längs norra sidan. Vid påsk vi hade tagit bort en gammal kakel, en låg häck och några andra gamla anläggningar. Tillbaka på gården är nu endast den nya bok häck mot trottoaren och den stora magnoliaträd (som blommar magnifika ögonblick!), Och på den norra sidan rensas för betesmark i en bana mellan huset och en långsträckt säng tillsammans häcken där jag har planterat nya bärbuskar. Efter att ha rensat den gamla, vi fyllt med jord som grävdes upp på andra ställen i trädgården och kompost samlas in på återvinningscentralen, och grävde allt ordentligt. Vi väntar nu på några bra regn kan ha marken för att luta sig tillbaka lite innan vi nivåer färdiga stamper enkelt och sår gräs. Det är bäst att göra när vädret visar massor av mulen himmel och regn. Annars vi kommer att behöva vattna hela gräsmattan, och det snabbt blir ett slöseri med tid och vatten. På gården, har jag valt en vanlig, tät och hållbar gräsblandning, så att ogräset inte får många chanser och så att vi kan gå över gräsmattan utan att skapa fula märken. På norra sidan, har jag valt en blandning, som är särskilt lämplig för skugga.

  • I maj trädgården naturligtvis också bara haft! Jag satte trädgårdsmöbler ut och de första måltider intas på terrassen – även frukost kunde vi sitta på terrassen vid påsk. På uteplatsen i söder är vacker med sol och skydd från morgon till sent på eftermiddagen, och sedan finns det solen på terrassen i väster. Perfect!

  • Jag kommer antagligen också pågår för att brygga på trädgården planer som jag får nya idéer och blir smartare på vad som kan växa där. Jag söker ständigt råd från vänner och familj på webben i min trädgård böcker, och var annars jag möter trädgårdstips. Och så jag överväger att investera i ett besök av en landskapsarkitekt innan jag börjar verkligen att sätta på på gården och på den västra …

Det kryper efter att komma igång med allt!

pion

Lämna en kommentar