Så här odlar du hästbönor
den 12 mars 2025 - Thea Poulsen
I Danmark har vi inte den stora traditionen att odla hästbönor, och det är faktiskt synd, för det är en böna med många bra egenskaper.
På 1400-talet var hästbönor mycket spridda i hela Europa, och i flera delar av Europa är de fortfarande väldigt populära.
I Mellanöstern är de stora bönorna fortfarande populära, och de används mycket till bönpuré med kryddor, i stil med hummus.
Vill du komma igång med försådden? Här är 5 saker du kan förså i mars!
En böna du kan äta rå!
Bönorna kan ätas färska och är inte, som många andra bönor, giftiga i rått tillstånd. Det enda man behöver vara uppmärksam på är att de har ett tunt skal på utsidan som måste tas bort innan de kan ätas.
De helt färska bönorna har en fantastisk smak av vår. Hästbönor är en av de tidigaste sakerna man kan odla, och de är klara långt före ärtorna. De färska bönorna är fantastiska att steka i lite smör och vitlök.
Så här odlar du hästbönor
Det är väldigt enkelt att odla hästbönor. Bönorna kan sås redan från april på friland eller från mars på fönsterbrädan, eftersom de inte, som många andra bönor, är känsliga för kyla.
Bönorna behöver inte särskilt mycket utrymme mellan sig, de är höga och ranka, så ett avstånd på 10 cm mellan plantorna är bra.
Hästbönorna är, precis som de flesta baljväxter, kvävefixerande och kräver därför inte gödsel.
Ett av de enda problemen man kan uppleva när man odlar hästbönor är att de nästan alltid drabbas av svarta bladlöss. Vanligtvis händer det inget om plantan är tillräckligt stor när det sker – men det är förstås inte så trevligt. Man kan nypa bort sidokvistar om plantan har fått tillräckligt många baljor, eller så kan man spola plantorna med trädgårdsslangen för att ta bort bladlössen.