5 saker du kan förså nu i mars

den 12 mars 2025 - Thea Poulsen

Det är mars, och våren är verkligen på väg. Fingrarna kliar för att komma ut i trädgården och äntligen komma igång med årets trädgårdssäsong. Temperaturerna är fortfarande låga, och eftersom den svenska säsongen är ganska kort kan du redan nu ge dina växter ett försprång genom att förså dem inomhus. Här kommer 5 växter du kan förså redan nu!

Tomater

Oavsett om du vill ha tomater i växthus eller på friland är det en riktigt bra idé att förså dem inomhus först. Tomater behöver en lång växtsäsong och tål inte frost. Du kan därför redan nu så dina tomatfrön i små krukor och försäkra dig om att du får massor av tomater om några månader. Tomaterna ska vattnas och gödslas regelbundet, och omplanteras till större krukor och bäddar. Tomaterna kan planteras ut i växthuset i maj eller på friland i juni.

Potatis

Potatis är ganska tåliga, och om du har odlat potatis tidigare har du nog märkt att bortglömda potatisar gror under säsongen, så nya potatisar dyker upp där du inte fick upp dem alla året innan. Men om du vill ha tidiga potatisar är det en bra idé att förså dem inomhus innan du lägger dem i jorden.

Du försår dina potatisar genom att lägga dem på en bricka och låta dem stå ljust och svalt i några veckor. Skotten ska vara kraftiga och gröna. I slutet av april eller början av maj, beroende på temperatur och väder, kan potatisarna läggas i jorden. Om det finns risk för frost kan du täcka jorden med lite fiberduk under de första veckorna.

Chili
Chili är mycket värmekrävande och behöver därför ett försprång för att ge bra resultat i vårt klimat. Många har blandade erfarenheter av att odla chili, och svårighetsgraden varierar mycket beroende på vilken chilisort man väljer.

Som huvudregel är de milda chilisorterna lättare att odla, medan de starkare kan vara lite svårare. Det viktigaste är att chilin behöver en del värme för att gro, och sedan ska de stå på ett ställe med mycket ljus. Grotid kan variera från en till flera veckor, och det är nog här många ger upp och slänger bort krukan efter några veckor. Ha tålamod om du har sått chili, ge dem gott om tid att gro och se till att bäddarna eller krukorna inte torkar ut.

Chili, precis som tomater, behöver lite gödsel och större krukor med tiden. Beroende på vädret och chilisorten är de klara för växthuset runt mitten/slutet av maj. Det är inte många chiliplantor som klarar sig bra på friland, men om du har en väldigt skyddad plats kan du sätta ut dem i juni.

Kål
Ingen köksträdgård utan kål! Många odlar inte kål för att de tycker att det är krångligt. Det är också sant att kål inte är det enklaste att odla, men det beror faktiskt mycket på sorten. Den lättaste kålen att odla är grönkål och brysselkål. Man kan så kål på friland, särskilt grönkål, men om man vill ge kålen ett försprång är det en bra idé att förså dem i mars-april och sedan plantera ut kålplantorna i trädgården i maj, när risken för frost är över.

Kålfrön är verkligen små, så så gärna ett par frön i varje liten kruka och ta bort de svagaste plantorna när de har grott. Kålplantorna ska stå svalt och ljust och hållas fuktiga. När kålen har planterats ut i trädgården är det en bra idé att gödsla ordentligt under säsongen. Du kan odla din kål i köksträdgården, i odlingslådor eller till och med i dina blomlådor. Grönkål och palmkål är verkligen dekorativa växter.

Sommarblommor
Om du vill ha sommarblommor som blommar från tidig sommar och hela vägen fram till frosten kommer, är det en bra idé att förså blommorna inomhus. Det ger de vackra ettåriga växterna ett litet försprång som kommer att glädja dig hela säsongen. Sommarblommorna kan sås i små brickor, och det är viktigt att lagret av jord som fröna täcks med inte är mer än några millimeter tjockt – så får fröna lättare att gro.

Brickan ska stå svalt och ljust, och när fröna har grott kan de prikas om när plantorna har fått sina första riktiga två bladpar. Man måste vara lite försiktig när man skiljer de många plantorna åt, men det går bra. De små plantorna kan planteras ut i maj, när frostrisken är över. Här kan du också strö ut lite extra frön för att försäkra dig om en lång säsong med sommarblommor som ersätter varandra.

Vi har blogginlägg om nästan alla ämnen, så läs vidare genom att klicka på det ämne du vill veta mer om!