Blomlådor

Blomlådor

Alla blomlådor från Land har bottnar

Kvadratiska blomlådor

Land Modern är vackra och enkla blomlåda i extra hållbar kvalitet lämpade till trädgården eller stadsmiljön. Det kvadratiska blomlåda kan fyllas med allt från kryddväxter och sommarblommor till buskar och mindre träd. Materialet är antingen 3 mm tjockt höggalvaniserat stål eller cortenstål som rostar. Höjden är 40 cm. Blomlådan finns med ben eller på hjul. Till den minsta modellen 40×40 cm, kan du även köpa till en praktisk självvattnande bevattningsinsats til inomhus och utomhus.

Avlånga blomlådor

Avlånga blomlådor är vackra och extra hållbara – lämpliga till stadens offentliga rum såväl som villaträdgården eller den gemensamma takterrassen. Med den rektangulära formen lämpar sig blomlådan för placering längs en lång husvägg eller längs altanräcket.
Blomlådan är tillverkade i höggalvaniserat stål eller corten, som får en vacker rostig patina. Tjockleken på materialet är 3 mm. Höjden på lådan är 40 cm.
De avlånga blomlådor finns med ben och på hjul. Till modellen 40×80 samt 40×120 cm finns en vattningsinsats. Flera planteringskärl kan även länkas ihop med den tillhörande bänken i mahogny.

Stor avlång och extra långa förlängda blomlådor

Med systemet Land Modern finns det möjlighet att komponera planteringskärl i många olika storlekar. Med de särskilt utvecklade förlängningsbeslagen och tvärstagen, kan planteringskärlen i princip förlängas utan en maxgräns. De större avlånga blomlådor och extra förlängt blomlåda fungerar väl som rumsavdelare och vindskydd men även som vackra och praktiska ramar i den generösa köksträdgården. Blomlådan håller i många år oavsett om du väljer en stark legering i form av 3 mm tjockt Cortenstål eller hållbart Höggalvaniserat Magnelis stål.

Blomlådaset – bra inspiration till krukor utomhus

Tillbehör

Planteringskärlen är ihopsatta av gavlsidor med bredden 40, 60, 80 eller 120 cm, medan långsidorna sätts ihop av delsektioner med längden 80 eller 120 cm.
Långsidorna monteras ihop med förlängningsbeslag. Planteringskärlen stabiliseras med hjälp av tvärstag vid påfyllnad av jord. Extra långa blomlådan är lämpliga som vindskydd eller rumsavdelare i trädgården eller i stadsrummet. De kan användas för att rama in eller för att förtydliga raka linjer längs en häck så att förbipasserande inte uppmuntras till att gena genom häcken.
För att underlätta monteringen av planteringskärl, erbjuds ett paket med alla delar. Detta paket finns med följande bredd: 40, 60, 80 och 120 cm. Långsidorna monteras ihop av delsektioner med längden 80 eller 120 cm. De medföljande förlängningsbeslagen monteras med bultar och planteringskärlet stabiliseras slutligen med hjälp av tvärstag innan påfyllnad av jord.

Vad ska man ha i botten på en blomlåda?

För att säkerställa god dränering och luftning i en blomlåda är det viktigt att ha ett lager av dräneringsmaterial i botten. Detta hjälper till att förhindra att jorden blir för blöt och kompakt, vilket kan leda till problem med rotförrutning och andra sjukdomar. 

Vanliga material som används som dränering inkluderar småsten, grus eller krossad sten, men du kan också använda en speciell dräneringsmatta eller -filt. För sidorna rekommenderar vi en isoleringsmatta för att isolera mot frost och värme. 

Lägg ett lager av detta material på botten av blomlådan innan du lägger på jorden och planterar dina växter. Ett bra mått är att ha ungefär 2-3 cm dräneringsmaterial i botten av blomlådan. 

Kom ihåg att använda en bottenplatta om den placeras på en hård yta som sten eller en träterrass. På så sätt kan vattnet rinna av undertill.

Vad planteras i blomlåda?

Det finns många olika växter som trivs i blomlådor, och det beror också på vilken typ av blomlåda du har och var den ska placeras. 

För soliga platser kan du plantera exempelvis petunior, tagetes, lavendel eller pelargoner. 

För skuggigare platser kan du välja växter som impatiens, fuchsia eller violer. 

Om du vill ha en grönskande blomlåda kan du satsa på kryddväxter som basilika, timjan och rosmarin eller grönsaker som till exempel sallad och tomater. 

Gräs är också vackra tillsammans med marehals.