Odlingslådor

Odlingslådor

Odlingslådor i järn, galvaniserat stål och cortenstål

Odlingslådor i järn (rost), galvaniserat stål, cortenstål och aluminium från LandGarden

Odlingslådor i järn (rost), galvaniserat stål och cortenstål eller svart aluminium

På Landhave definierar vi odlingslådor som planteringslådor utan botten. Du hittar två typer av odlingslådor i vårt sortiment. Land Classic och Land Modern. Båda har sina unika egenskaper och fördelar.

Odlingslådor – Land Classic

Land Classic odlingslådor är de mest populära i vårt sortiment. Designen är enkel, precis som monteringen av lådorna. Land Classic odlingslådor är moduluppbyggda sidor som kan sättas samman på otaliga sätt för att skapa avgränsade trädgårdar, köksträdgårdar, örtodlingar och bänksatser. Det patenterade monteringssystemet gör det möjligt att bygga upp alla tänkbara storlekar och kombinationer med endast några få element. Systemet möjliggör att de enskilda delarna kan justeras i vinklar från 180 grader ned till 30 grader.

Odlingslådornas höjd är 25 cm och de kan staplas upp till 50 cm. Du hittar Land Classic odlingslådorna i många standardstorlekar. Om du önskar lådor som är längre eller bredare är det enkelt att förlänga eller öka bredden genom att köpa till sidoförlängare.

Alla modeller i vårt Land Classic odlingslådssystem är tillverkade antingen i råjärn der rostar eller galvaniserat stål.

Klassiska odlingslådor kan användas till nästan allt - både för att skapa vackra blomsterbäddar med härliga, färgglada blommor, frodiga gröna växter, små buskar och träd, samt för en praktisk indelning av köksträdgården.

Odlingslådor Land Modern

De vackra och robusta Land Modern odlingslådorna är det extra långlivade valet för trädgården, terrassen eller det offentliga utrymmet. De är uppbyggda av kraftiga metallprofiler i antingen cortenstål som rostar och höggalvaniserat stål, och konstruktionen säkerställer extra stabilitet och styrka genom att alla sidor bultas samman. Odlingslådorna är 40 cm höga och finns i flera olika storlekar. Precis som Land Classic odlingslådorna kan de förlängas till extra långa planteringslådor, till exempel för köksträdgården eller som en 'grön' trädgårdsmur.

Om du har en lång sträcka bar mur eller staket som inte är så trevlig att se på, eller om du behöver skärma av eller dela upp ditt utomhusutrymme, kanske extra långa odlingslådor är något för dig.

Odlingslådorna levereras i galvaniserat stål och råjärn som rostar. De säljs utan botten och kan i princip göras lika långa som du önskar. Extra tvärstänger kan köpas till under "Bygg själv" och tillbehör. Använd de extra långa odlingslådorna till allt lige från vackra blommor, buskar, gröna växter och medelstora träd, samt till en snygg och praktisk köksträdgård.

Odlingslådor med snigelskydd

Dräpsniglar är något de flesta vill undvika i sin köksträdgård eller avskiljande trädgård, eftersom de kan förstöra grödorna. Här kan vi rekommendera att ordna din köksträdgård med höjdbäddar, så får de svårt att invadera bädden. Om det verkligen är en utmaning med många dräpsniglar kan ett snigelskydd vara en bra idé. För Land Classic odlingslådor i järn/rust och galvaniserat stål kan du fästa vårt snigelskydd på bäddens kant. Snigelskyddet är utformat så att en snigel inte kan krypa över kanten.

Odlingslådorsets

Specialdesignade odlingslådor i set - bland annat från trädgårdsarkitekten Lisbeth Hviid. Odlingslådorna finns i flera former som margueriter, trianglar, sexkanter och pyramider. Odlingslådorna är mycket konstnärliga att ha stående både framför och bakom huset. Fyll dem med blommor, fina gräs och små träd, så det passar till själva uppställningen. Få inspiration till hur du kan komponera höjdbäddar i många storlekar och designer.

Vad är odlingslådor?

En odlingslåda är en upphöjd bädd. Lite mer precist formulerat är en höjdbädd en bädd med upphöjt jordområde, avgränsat av ett material som järn eller trä. Fördelen med att jorden är upphöjd är att den blir varmare och man får en inbyggd avgränsning och uppdelning av trädgårdens grödor, vilket gör det lättare att plantera. Men det finns flera bra skäl att använda odlingslådor, här är några av de viktigaste:

Att använda odlingslåda för att markera en tydlig avgränsning mellan odling och annan användning, att ha köksträdgård, mysigt hörn Att ge trädgården en annan design med höjdskillnader och fler inredningsmöjligheter Att utnyttja solens värme, som snabbare kan värma upp jorden efter den kalla vintern i en höjdbädd än i en vanlig bädd - vilket innebär att man kan så och skörda tidigare.

Odlingslådor med snigelskydd

Mördarsniglar är något de flesta vill undvika i sin köksträdgård eller avskiljande trädgård, eftersom de kan förstöra grödorna. Här kan vi rekommendera att ordna din köksträdgård med höjdbäddar, så får de svårt att invadera bädden. Om det verkligen är en utmaning med många dräpsniglar kan ett snigelskydd vara en bra idé. För Land Classic odlingslådor i järn/rust och galvaniserat stål kan du fästa vårt snigelskydd på bäddens kant. Snigelskyddet är utformat så att en snigel inte kan krypa över kanten.

Odlingslådor-sets

Specialdesignade odlingslådor i set - bland annat från trädgårdsarkitekten Lisbeth Hviid. Odlingslådorna finns i flera former som margueriter, trianglar, sexkanter och pyramider. Odlingslådorna är mycket konstnärliga att ha stående både framför och bakom huset. Fyll dem med blommor, fina gräs och små träd, så det passar till själva uppställningen. Få inspiration till hur du kan komponera höjdbäddar i många storlekar och designer.

Vad är en odlingslåda?

En odlingslåda är en upphöjd bädd. Lite mer precist formulerat är en höjdbädd en bädd med upphöjt jordområde, avgränsat av ett material som järn eller trä. Fördelen med att jorden är upphöjd är att den blir varmare och man får en inbyggd avgränsning och uppdelning av trädgårdens grödor, vilket gör det lättare att plantera. Men det finns flera bra skäl att använda odlingslådor, här är några av de viktigaste:

  • Använda odlingslådor för att markera en tydlig gräns mellan odling och annan användning, ha köksträdgård, mysigt hörn.
  • Ge trädgården en annan design med höjdskillnader och fler inredningsmöjligheter.
  • Utnyttja solens värme, som snabbare kan värma upp jorden efter den kalla vintern i en höjdbädd jämfört med en vanlig bädd - vilket innebär att man kan så och skörda tidigare.
  • Göra växtodling mycket enklare och mer överskådligt i sina odlingslådor.
  • Ha en bättre arbetshöjd vid plantering, sådd, ogräsrensning och skörd.
  • Jorden är lite lösare, och rötterna älskar det.
  • Kunna så och plantera tätt, eftersom det inte behövs plats mellan raderna för att gå.
  • Att det i vissa fall kan vara lättare att kontrollera angrepp från till exempel mördarsniglar
  • Kunna styra tillväxten med en större överblick

Var placerar man odlingslådor?

Man kan i princip placera sin odlingslåda var som helst i sin trädgård, gård eller uterum. Men precis som med all annan odling beror det lite på vad man vill plantera i sina höjdbäddar. Om bädden till exempel är placerad på en plats där solen skiner direkt hela dagen, bör man inte så eller plantera något som inte tål mycket sol. Men när man vet vad man vill ha i sina bäddar, kontrollera vilka förhållanden växterna behöver och välj sedan en placering som passar dina tankar om inredning. Om du har fyra odlingslådor kan du placera två där det är mycket sol och två där det är delvis skugga, så har du också möjlighet att växla mellan växtföljd. De flesta experter föreslår att bäddarna bör placeras i nord-syd-riktningen med tanke på sol och skugga, och du bör som minst placera din bädd en meter från större rotsystem från till exempel träd och buskar. Generellt bör du ta hänsyn till sol, värme, vind, tillgång till vatten, växtföljd och inredning.

Hur bygger man en odlingslåda?

Det finns två olika utgångspunkter. Den första är att man bygger en odlingslåda på en plats där det redan finns jord och där man sedan avgränsar ett område, till exempel 1,20 meter brett gånger 2,00 meter i längd. Bredden på din bädd är avgörande för vad du kan plantera i rader. Om du vill ha potatis i din bädd kräver två rader minst 1,10 meter i bredd. Först och främst måste man fokusera på jorden. Om man placerar sin odlingslåda ovanpå "gammal" jord kan det vara en fördel att förbehandla jorden. Det gör man genom att lägga ett lager kompostjord ovanpå den gamla jorden och blanda den gamla jorden med kompost med en grep. Som utgångspunkt bör du räkna med cirka 40 till 50 centimeter upphöjd bäddjord, det vill säga till exempel 25 centimeter gammal uppmjukad jord och 25 centimeter trädgårdsmull, som är över jordnivån.

 

Odlingslådor i järn (rost), galvaniserat stål, cortenstål och aluminium från LandGarden

Odlingslådor i rostigt järn skapar ett unikt uttryck i din trädgård

Ge din trädgård en exklusiv touch med våra eleganta Land Classic odlingslådor. Designade med enkelhet och funktionalitet i åtanke, våra odlingslådor tillför inte bara estetik utan långvarig skönhet till ditt utomhusutrymme.

Odlingslådor i rostat järn är lätta att montera

Vi vet att tiden i trädgården helst ska användas för att njuta av den. Det är därför våra Land Classis odlingslådor är lätta att montera, vilket innebär mer tid att njuta av din trädgård. Upplev glädjen i en flexibel och snabb installation av Land Classic odlingslådor i järn, som utvecklar en fin patina med tiden.

Bygg dina odlingslådor i järn

Våra odlingslådor erbjuder kreativ frihet med sin stapelbara design. Justera höjden efter önskemål och skapa dynamiska nivåer som ger din trädgård karaktär och dimension.

Fyrkantiga eller avlånga odlingslådor som passar vilken trädgård som helst

Oavsett om du har en liten stadsträdgård eller en stor villaträdgård, så har våra högbäddar i järn något för alla. Välj mellan olika standardstorlekar och anpassa lösningen till din trädgård med möjlighet att köpa ett förlängnings kit.

Långvarig skönhet med minimalt underhåll

Våra odlingslådor är gjorda av järn som rostar inom några månader. Minimalt underhåll krävs så att du kan fokusera på att njuta av din trädgård utan oro.

Ta din trädgård till nya höjder med våra odlingslådor i järn. Hitta inspiration till hur vår unika design kan förvandla din trädgård till ett estetiskt och funktionellt paradis.