Vinbeskärning för nybörjare

den 9 januari 2025 - Thea Poulsen

Juldagen är förbi, och därmed också den perfekta tiden för vinbeskärning. Saftspänningen är låg och grenarna “blöder” inte. I år beskärde jag mina gamla vinrankor på terrassen tredje juledagen.

Så passerade juldagarna – och därmed den idealiska tiden för vinbeskärning. Vid juletid är saftspänningen i vinrankorna som lägst, vilket gör att de avklippta grenarna inte “blöder” efter beskärningen. Min pappa menar att beskärningen ska göras på juldagen kl. 12. Jag satt över julbordet då, så jag måste erkänna att det inte blev förrän tredje juledagen. Men nu är det gjort!

Vinrankorna

Jag har tillsammans med mitt nya hem tagit över två stora, gamla vinrankor som breder ut sig under taket på en täckt terrass. Förra sommaren skjöt de många långa grenar med fint grönt löv, men bar nästan inga druvor. En väninna som är botaniker menar att de blev beskurna för hårt förra vintern. Det ska finnas några stubbar kvar av förra årets grenar när man beskär, säger hon. Det är skotten från dessa stubbar som får blommor och druvor nästa år.

“Nä, nä,” har min pappa och flera andra sagt. En gammal vinranka som inte ska växa sig större ska bara beskäras helt tillbaka till huvudstammen, och då skjuter den livligt och bär massor av druvor. Problemet med de få druvorna beror troligen snarare på brist på vatten och gödning under försommaren, samt kanske den kalla vintern förra året.

Hmm…

Med så motstridiga uppfattningar har jag fått söka mer information på nätet. Jag hittade en grundlig artikel om vinbeskärning på trädgårdsportalen UdeDanmark, som förklarar de olika uppfattningarna och klargör tvisten. Enligt artikeln varierar det från sort till sort hur hårt en vinranka ska beskäras. På vissa vinsorter kan man skära nästan in till stammen, då en eller två knoppar på en avklippt stubbe – även kallad sporre – vanligtvis räcker för att få vinbärande skott. På andra är de innersta knopparna nakna, och man måste därför låta upp till åtta knoppar sitta kvar på varje stubbe.

Den gyllene medelvägen

Jag har valt en gyllene medelväg och försökt lämna 3–4 knoppar på varje stubbe. Får jag fortfarande inga druvor måste jag prova att lämna längre stubbar nästa år. Får jag däremot många druvor, även från de innersta knopparna, måste jag beskära lite hårdare nästa vinter så att mer saft och kraft går till varje klase.

Avståndet mellan stubbarna är ett annat område där jag måste prova mig fram. Jag har lämnat 5–7 stubbar per meter på huvudstammen. De andra grenarna från sommaren har jag klippt av helt vid stammen. På så sätt hoppas jag att vinstocken inte sprider sig för mycket. Samtidigt bör nya skott skjuta ut från huvudstammen – så kallade vanskott. De bär inga druvor nästa år, men kan användas som stubbar vid nästa beskärning. Så undviker jag för många knöliga utväxter med stubbe på stubbe på stubbe…

Den återkommande processen

Jag håller tummarna för att jag hittat rätt nivå för beskärning som ger druvor. Sedan får jag optimera beskärningen kommande år allteftersom jag lär känna mina vinrankor bättre. Dessutom måste jag förstås komma ihåg att gödsla och vattna ordentligt, samt att beskära löpande under sommaren så att plantorna inte använder all kraft på att sätta löv. Förhoppningsvis väntar många saftiga druvor…

Se vår hemsida Landgarden.se för inspiration till trädgården samt bra tips och tricks för växter och grödor. Se vårt stora utbud av odlingslådor, blomlådor och krukor i olika material och storlekar.