Höstkylan kommer: fyra bra tips för att förbereda högbädden för vintern

den 4 december 2024 - Gustav Jacobsen

Hösten är den lömska tiden i trädgården, då kyla och slask ersätter värmen från solsken. Trädgårdsarbetet tar dock slut inte här om växterna ska ha störst chans att lyckas i vår. Om inte bäddarna och växterna är förberedda för vintern kan det bli en stötesten för planerna för den stora vårväxten i trädgården.

Hösten är en härlig tid då man kan skörda frukterna av årets ansträngningar i köksträdgården, men så fort de sista skördarna är skördade kan man börja förbereda sig för nästa års tillväxt i bäddarna. Trots att plantorna ser färdiga och vissna ut på hösten är de ofta inte döda, utan i sin viloläge. Här kan bara lite ansträngning hjälpa till att ge växterna större chans att överleva, vilket säkerställer bra resultat igen till våren.

Med lite ansträngning redan på hösten ger du trädgården bästa chansen till en kanonstart, när våren får allt att spira och blomma igen

Hur man förbereder trädgården

Det är inte bara att plantera vitlök och beskära träd som du måste komma ihåg på hösten. Även växterna som ser
dog ut, har fortfarande mycket att ge nästa år om de får ett bra täcke och gott om näring att sluka över vintern.

1. Rensa upp högbäddarna.
Vintrarna de senaste åren har varit särskilt milda och det ger goda förutsättningar för ogräs
även vintrar. Så se till att rensa bäddarna redan nu, så att bara rätt växter drar nytta av dina höstförberedelser.

2. Lägg ett lager kompost.
Sängarna behöver näring för att vara redo för våren. Därför bör du se till att
gör en bra kompost, gärna av organiskt köksavfall, såsom kärnor och fruktrester, grönsaksskal och gamla växtrester, som kan läggas över bäddarna för att ge stabil och konstant näring till jorden. Det är dock också möjligt att använda färdig jordförbättringskompost, som innehåller alla nödvändiga näringsämnen för jorden.

3. Använd löv och grenar.
Det gäller att se till att hålla frosten borta från dina högbäddar. Därför bör du använda
du av de många löv som fallit från träden på hösten. Lägg ett lager på några centimeter ovanpå högbädden så att den är skyddad från att utsättas för mycket frost. Den manövern kan lätt upprepas efter jul, då temperaturen kan svänga.

4. Tillsätt ny jord i bädden kontinuerligt.
När bädden bearbetas kommer jorden så småningom att kollapsa och krympa, men
det är sällan nödvändigt att helt byta jord. Om du kommer ihåg att kontinuerligt tillföra näring till bädden från kompost och löv, kan du helt enkelt toppa bädden med ett jämnt lager kompost ovanpå den befintliga jorden när behovet uppstår.

Med lite kreativitet kan löv, grenar och kottar ordnas så att de inte bara skyddar bäddarna från frost, utan även dekorerar en annars lite grå vinterträdgård

Och oroa dig inte: om du inte gör allt på hösten kan du fortfarande förbättra jorden och bli av med ogräset på våren - du kommer bara igång bättre med lite ansträngning innan vinterfrost 🙂