Inte plats för en köksträdgård? Se här!

den 7 december 2024 - Thea Poulsen

Platsen för köksträdgård är begränsad vid vårt hus på Amager, men förra vintern kom vi på lösningen: Odlingslådor längs staketet – den enda plats som inte används till lek, skugga eller prydnadsväxter.

Det är ont om plats för köksträdgård vid vårt hus på Amager. Hela området är byggt i ett gammalt koloniområde, och tomterna är fortfarande inte mycket större än kolonilotter. Mot vägen vill vi inte odla grönsaker. På norrsidan av huset finns inte tillräckligt med ljus. På södersidan har vi en fin liten innergård med terrass och blomrabatter. Och på västsidan finns en liten gräsmatta – det enda stället där våra två små pojkar kan spela boll. Så var får man in en köksträdgård? Svaret hittade vi förra vintern: I odlingslådor längs staketet.

1-2-3–köksträdgård!

Vi valde att ställa odlingslådorna i trappsteg. På så sätt är det lätt att nå även de bakersta raderna längs staketet. Det nedersta "steget" är lite smalare så att hela uppställningen inte ska kännas för dominerande.

De nya odlingslådorna ställs upp längs staketet. Lite mer jord och en gnutta vårsol, så är de redo att tas i bruk som köksträdgård.

Även om ytan inte är stor, finns det förvånansvärt mycket plats för grönsaker i odlingslådorna. Man behöver inte avsätta plats till gångar mellan raderna, så beroende på gröda kan man så 2–3 rader på längden i de 40 cm breda odlingslådorna. Samtidigt trivs växterna i den porösa jorden, som inte packas av att man går på den. Och som en extra bonus värms jorden i odlingslådorna snabbare upp på våren, redo för en ny säsong.

Med några skruvar och ett snöre blev staketet snabbt förvandlat till ett ärtstöd. Här är ärtorna redan skördade, men istället kan de nyupptagna lökarna hängas upp några dagar på snöret för att torka, så att jord och fukt inte får dem att ruttna i förvaringen.

Man skördar som man sår – även i köksträdgården

Vi började i våras med att sätta sättlökar och så olika sorters sallat, rädisor, morötter, rödbetor och ärtor. Rädisorna var det första vi kunde skörda. Det gav plats till en ny rad sallat, som var klar lagom till att de första raderna var på väg att skördas.

Under sommaren har vi odlat olika grödor i vår köksträdgård med odlingslådor. Här är det majsen som stolt sträcker sig i höstsolen trots en sen start med kalla juninätter.

I försommar sådde vi de sista raderna med bönor och majs, men de kämpade mot kalla nätter i juni och svala dagar nästan hela sommaren. Bönorna blev aldrig något vidare, och länge trodde vi att majsen mest skulle vara dekorativ. Men så, i slutet av november, upptäckte vi att majsen hade mognat under den milda hösten. Kanske inte världens sötaste majs, men krispiga var de – och de skulle naturligtvis ätas när vi nu hade odlat dem själva!

Här ett urval av skörden från vår första säsong med köksträdgård i de långa odlingslådorna längs staketet.

Vi ser fram emot en ny säsong i köksträdgården.