Jordgubbssallad
den 28 maj 2025 - Thea Poulsen
Prova en fräsch och färgglad jordgubbssallad med avokado och apelsin – perfekt till sommarens måltider i trädgården. Få receptet och inspiration till servering med färskpotatis och ljust kött.
Sommarsallader är något av det bästa! Här kommer en lite ovanlig variant som både i färgprakt och smak passar utmärkt till trädgårdens första färskpotatis. På bilderna är salladen och potatisen serverade med lätt rimmad fläskfilé, men salladen fungerar lika bra till annat ljust kött. Trots att den mest består av frukt är den varken söt eller efterrättslik – smaken är frisk och konsistensen härligt krämig.
Ingredienser:
-
500 g färska jordgubbar från odlingslådan, rensade och skurna i skivor eller halvor beroende på storlek
-
2–3 krämiga, mogna avokado, skurna i avlånga skivor
-
1–2 obesprutade apelsiner, skalet rivet och fruktköttet skuret i tunna klyftor
-
Kryddgrönt till dekoration, t.ex. färsk koriander, krasse eller – som på bilderna – blomsterkrasse och ringblomma
-
2 msk sherryvinäger eller äppelcidervinäger
-
2 msk god olja, gärna olivolja
-
Salt och nymalen svartpeppar
-
Eventuellt rostade mandelspån
Gör så här:
Lägg upp avokadoskivorna på ett fat och fördela jordgubbarna ovanpå. Lägg sedan på apelsinklyftorna och dekorera med kryddgrönt och/eller ätbara blommor. Vispa ihop vinäger och olja till en dressing och smaka av med rivet apelsinskal, salt och peppar. Häll dressingen över salladen. Strö eventuellt över lite rostade mandelspån.
Då är det serverat!