Kom igång med att odla kål

den 23 april 2025 - Thea Poulsen

Förr i tiden hade varje hushåll med självrespekt en kålgård, som man kallade det då. En kålgård var faktiskt benämningen man använde för köksträdgården. Det hette kålgård eftersom kålen var en av de absolut viktigaste grödorna man odlade. Den viktigaste kålsorten man odlade var grönkål – och det är faktiskt också den enklaste kålen att odla.

Många har problem med att odla kål, särskilt huvudkål kan vara klurigt. Idag har många negativa associationer till kål – man tänker på överkokta brysselkål och grovhackade vitkålssallader, och ofta dyker kålen bara upp på julbordet som rödkål eller stuvad vitkål. Men kål är så mycket mer än så – och särskilt när man odlar själv är det fantastiska grönsaker som kan användas i mängder av olika rätter. Hemma hos oss är ugnsrostad brysselkål till exempel en storfavorit!

Så här odlar du kål med framgång!

Det som gör det svårt att odla kål är att vissa sorter, som blomkål, är mycket känsliga för kyla i början av växtsäsongen – det kan göra att blomkålen går i blom för tidigt.

Olika kålsorter kräver olika odlingsmetoder, så det är viktigt att läsa på lite – då kommer du kunna skörda massor av härlig kål. För alla sorter gäller dock att det är en god idé att förodla inomhus, så de får en längre växtsäsong. Här nedan kan du läsa hur du odlar de olika sorterna!

Så odlar du huvudkål

De stora kålsorterna vitkål, rödkål, savoykål och brysselkål kräver utrymme och näringsrik jord. De är näringskrävande, särskilt behöver de tillräckligt med kväve och kalium – så gödsla dem ordentligt.

Avståndet mellan plantorna bör vara ca 50 cm för rödkål, vitkål, brysselkål och blomkål. Generellt kan de planteras ut i maj när risken för frost är över.

Så odlar du blomkål

Blomkål är lite svårare att lyckas med. Temperaturförhållandena påverkar hur blomkålen utvecklas. Den trivs i varm, näringsrik jord med god tillgång på gödning. Jorden ska helst inte vara för sandig – gärna en lucker, näringsrik mylla. Däremot kan tung lerjord som packas lätt bli för kompakt för rötterna, så en lucker jord är viktig. Det kan vara lättare att uppnå i en odlingslåda där jorden inte trampas.

Vädret spelar absolut en roll för hur väl blomkålen lyckas i köksträdgården. Kalla perioder under våren, med temperaturer under 7 °C i flera veckor, kan göra att blomkålen går i blom för tidigt. Det är därför bra att plantera ut starka plantor i slutet av maj eller början av juni, när temperaturen är stabil och risken för nattfrost är över. Det kan vara sådana du själv förodlat eller köpt av bra kvalitet från en plantskola.

Generellt gillar blomkål jämna temperaturer och jämn bevattning – men det är inte alltid lätt att kontrollera. Man kan täcka dem med fiberduk om det blir kallt, och se till att vattna jämnt för att undvika stora svängningar.

Så odlar du grönkål

Grönkål är mycket lättare att odla – den kräver mindre näring och trivs även i sandigare jordar. Grönkål kan också odlas som en eftergröda efter tidig potatis eller spenat, eftersom den inte har en särskilt lång växtsäsong. En nackdel är att de krusiga bladen gör det svårt att upptäcka fjärilsägg och larver i tid – därför är det en bra idé att täcka plantorna med insektsnät hela säsongen. Det gäller faktiskt alla sorters kål.

Hitta vår guide till ett välsmakande och frodigt kryddväxtland här!