Kryddörter i blomlådor

den 15 juli 2025 - Thea Poulsen

Kryddörter trivs utmärkt i odlingslådor nära köket – året runt! Här får du inspiration till hur du enkelt skapar ett frodigt och soligt kryddörtland med snabb tillgång till det gröna strösslet.

När jag började med odlingslådor för åtta år sedan ställde jag de första blomlådorna så nära köksdörren som möjligt, där det är soligt. Det skulle vara lätt att hämta örter snabbt – oavsett om det regnade eller var mörkt. Vi hade ett område med hostor på 3 x 3 meter. De grävdes upp, delades och planterades om i andra delar av trädgården. På dessa 9 m² ställde jag upp 8 odlingslådor – 4 kvadratiska och 4 triangelformade, och i mitten en stor dekorativ sten. Det här kryddörtlandet har stått där sedan dess, till stor glädje för oss året runt. Året runt, eftersom det också finns kryddörter som klarar vintern. Jag har upptäckt att kryddörter trivs väldigt bra i odlingslådor eller krukor, eftersom jorden är ungefär 8 grader varmare – det ger en tidig start på våren och snabb tillväxt.

Här följer en beskrivning av de åtta kryddörter som frun och odlingslådemannen tycker bäst om:

Gräslök

Flerårig. Den här kryddörten är den allra första som kommer upp på våren och den är otroligt lättskött. När man klipper ner gräslöken växer den snabbt upp igen. Vi grovhackar och strör denna härliga lökliknande smak på nästan allt. Gräslök är en av de växter som både sparar pengar och ger omedelbar tillgång när man plötsligt blir sugen på lite gräslök på en äggmacka.

Timjan

Flerårig. Min favoritkryddört – den smakar fantastiskt och kan klippas året runt. Köp fyra krukor timjan och plantera dem i din blomlåda. Timjan har en underbar arom som gör den perfekt till grytor, grönsakssoppor, lamm- och viltgrytor, kötträtter och fågel. Timjan passar också bra till stekt eller grillat kött. Den ger fin smak till hemlagad marinad, vinäger, kryddsalt och olja.

Persilja

Tvåårig. Inget svenskt kök utan persilja. Slätbladig persilja är populär, men många föredrar fortfarande kruspersilja. Som krydda används den främst färsk – som ett vackert och nyttigt grönt strössel på nästan allt. Den kan också kokas eller stekas med i såser, grytor, buljonger och soppor för smakens skull, även om det påverkar vitamininnehållet. Och vad vore vi utan persiljesåsen?

Dill

Ettårig. Färsk dill är en av sommarens härliga kryddörter. Dill är en klassiker till fisk och potatis under sommarens många stunder utomhus. De vackra dillkronorna är oumbärliga vid inläggning. Dill lockar till sig nyttiga insekter som tar hand om bladlöss. De fina dillbladen kan frysas in och användas under vintern.

Körvel

Ettårig. Varje år gör vi en körvelsoppa där vi har i en stor mängd körvel – mycket mer än vad som står i receptet – och det smakar fantastiskt! Bladen används färska eller frysta som krydda i bland annat soppor, såser, sallader, kyckling-, ägg- och fiskrätter.

Salvia

Flerårig. Den svåraste kryddörten för oss svenskar, men den hamnade i en odlingslåda – och som alla andra örter kan man googla den. Där står att färsk salvia passar bra med olivolja, vitlök, persilja, oregano och många andra örter. Salvia och tomat är också en fin kombination, men använd med måtta. Vi använder salvia tillsammans med ugnsbakad potatis.

Basilika

Ettårig. Basilikaplantan bör du köpa och sätta ut som den sista växten i dina blomlådor. Plantera först i juni eftersom den är mycket känslig för kyla. Om din basilika står soligt och skyddat från vind växer den snabbt upp i den varma jorden – och blir en drömväxt till pesto, tomatsallad med mozzarella och pizza. Det är en bra idé att börja nypa av toppskotten när du ska använda den färsk – det gör att plantan blir buskigare.

Citronmeliss

Flerårig. På kvällen eller mitt på dagen tar du färska skott av din citronmeliss, häller kokande vatten över, lite honung i – och du har ett härligt, friskt sommarte. Som kryddört används både blad och blommor. De passar till allt från fisk till sallader, grönt strössel, oljor, vinäger, såser, dressingar, kakor och desserter där man vill ha en citrussmak.

Mynta till mojito är en underbar klassiker

Kryddörter står bäst och vackrast i små fristående odlingslådor på 40×40 cm eller 60×60 cm. Är du kreativ kan du kombinera med triangelformer. Alla vet att kryddörter doftar. Tänk att varje dag kunna besöka sina örter med en sax i handen – se, dofta och njuta.