Lyckas med tomater
den 23 april 2025 - Thea Poulsen
Drömmer du om att bli självförsörjande med söta, solmogna sommartomater – eller kanske bara ha en enda planta som familjen kan plocka färska tomater från då och då? Oavsett ambitionsnivå finns det några enkla tips som hjälper dig igång, vare sig du odlar i blomlådor eller odlingslådor.
Välj rätt tomatsort
Först och främst gäller det att välja rätt sort. Vissa sorter passar för friland, alltså utomhus under bar himmel, medan andra trivs bäst i växthus – eller kanske till och med i ett varmt fönster. Oavsett odlingssted kan tomater planteras i både odlingslådor och blomlådor, så länge de står soligt och varmt.
Det finns ett hav av sorter – från små, söta körsbärstomater till stora bifftomater. Några är perfekta till sallader, andra till sås eller inläggningar. Titta runt på nätet eller besök en handelsträdgård – de har ofta ett stort utbud på våren.
Sol, jord och luft – tomaternas viktigaste behov
Tomater älskar sol och värme. Placera dem på en plats där de får ljus hela dagen – gärna mot en sydvänd vägg eller i ett skyddat hörn på terrassen. I blomlådor har du bra möjlighet att styra både placering och jordkvalitet så tomaterna får optimala förutsättningar.
Oavsett om du planterar direkt i jorden, i kapillärkassar eller i planteringssäckar, är det viktigt att rötterna får utrymme och näring. Om du planterar i säckar, rekommenderas att bara sätta två tomatplantor per säck – då får de bättre tillgång till ljus, luft och jord. Om du inte är så förtjust i utseendet på en kapillärkasse, har vi snygga kapillärkasseskjulare hos Landhave i galvaniserat stål.
Gödsling och vatten – nyckeln till smakrika tomater
För att få saftiga och smakrika tomater behöver du vattna regelbundet och tillföra näring. Använd gärna ett flytande, ekologiskt gödselmedel som du blandar i vattnet – särskilt om du använder kapillärkassar där gödningen hälls direkt i vattenbehållaren. Då får tomaterna näring varje gång de dricker.
Vill du undvika att plantorna torkar ut under varma sommardagar, kan en kapillärkasseskjulare vara en bra investering. Den skyddar lådan och hjälper till att bevara fukten, samtidigt som den är dekorativ i trädgården, på balkongen eller uteplatsen.
Glöm inte att nypa sidoskotten
Ett sista men viktigt råd: glöm inte att nypa bort de små sidoskott som växer i hörnet mellan stam och blad. Det hindrar plantan från att lägga energi på att växa i bredd, och gör istället att den sätter fler blommor – vilket betyder fler tomater!