Rabarbertårta med ingefära

den 13 maj 2025 - Thea Poulsen

Rabarber är en av trädgårdens tidigaste glädjeämnen – och vad är bättre än att förvandla de vackra stjälkarna till en uppfriskande tårta? Här får du receptet på en oemotståndlig rabarbertårta med ingefära – en perfekt kombination av sötma, syra och varm kryddighet.

Jag älskar rabarber – inte bara för att kombinationen av sötma och syrlighet är fantastisk och färgen underbar, utan också för att det är en av årets allra första skördar i trädgården. Jag har redan plockat ett stort knippe rabarber och förvandlat dem till en rabarbertårta. Receptet fick jag för några år sedan av en väninna. Det var första gången jag hörde talas om att kombinera rabarber och ingefära, men nu ser jag den kombinationen överallt – och det med all rätt. De två passar ovanligt bra ihop.

Här kommer receptet:

Botten:

– 3 tårtbottnar
– 100 g krossade maränger eller makroner

Mos:

– 750 g rabarber
– 200 g socker
– 2 msk finriven ingefära

Råkräm:

– 4 pastöriserade äggulor
– 2 msk socker
– 2,5 dl vispgrädde
– 200 g grekisk yoghurt 10 %

Topping och dekoration:

– 50 g god mjölkchoklad
– 0,5 dl vispgrädde
– 1 tsk smör
– citronmeliss

Så här gör du:
Till moset: Koka rabarber, socker och ingefära på svag värme under lock i cirka 30 minuter.

Till råkrämen: Vispa äggulor och socker luftigt. Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner den tillsammans med yoghurten i äggsmeten.

Till toppingen: Hacka chokladen och smält den tillsammans med grädde och smör på låg värme.

Montering:
Lägg ihop tårtan i lager:
– botten, hälften av moset, hälften av makronerna, hälften av krämen
– ny botten, resten av moset, resten av makronerna, resten av krämen
– sista botten och toppa med chokladöverdraget
Garnera gärna med färsk citronmeliss.

Smaklig spis!