Säsongen är inte över, så asiatiska bladgrönsaker nu
den 1 september 2025 - Thea Poulsen
Även om dagarna blir kortare och vädret kallare är det långt ifrån slut i köksträdgården. Allt eftersom potatis, sallat, morötter och rödbetor skördas kan man så eftergrödor. Asiatiska bladgrönsaker är perfekta som eftergröda. Här får du 3 roliga, spännande och goda asiatiska bladgrönsaker som du kan så i trädgården nu.
Pak Choi
Pak choi är en mycket populär asiatisk grönsak. Den kommer ursprungligen från Kina och har i hundratals år varit en viktig del av det kinesiska köket. Pak choi har en mild kålsmak och kan användas ungefär som kål eller mangold.
Pak choi får en vasformad växt med ett mycket elegant utseende – se bilden högst upp i inlägget. Den kan användas både rå och tillagad.
Plantorna utvecklas snabbt – det tar cirka 35–40 dagar från sådd till första skörd.
Så odlar du Pak Choi
Pak choi kan sås på våren liksom de flesta kålsorter och bladgrönsaker, men den passar ofta bättre att sås sensommar. Du kan vänta ända till början av september med att så den, och det är också då du har störst chans till framgång eftersom växten gillar korta dagar och temperaturer mellan 15–20 grader. Pak choi har nämligen en tendens att gå i stock, så om du sår på våren går den ofta snabbt i blom.
Så pak choi direkt på växtplatsen från juli till början av september, och täck med fiberduk eller insektsnät som skydd mot fåglar och hungriga kålfjärilslarver. Du kan också förodla i växthus och plantera ut. Du kan skörda pak choi långt in på hösten. Skörda genom att skära av bladen några centimeter ovanför jorden. Du kan även skära av hela plantan, men om du bara skördar bladen kontinuerligt, kommer växten att fortsätta producera nya, goda blad. Plantorna tål lätt frost, och under en mild vinter kan man ha tur och uppleva att plantan överlever och börjar växa igen på våren. Alternativt kan den övervintras i växthus.
Pak choi kan odlas i bädd eller i kruka. De kräver inte särskilt mycket gödning och är tacksamma att odla, men de behöver vattnas under torra perioder – pak choi gillar inte att torka ut.
Mizuna
Mizuna är en japansk bladgrönsak som på senare år har blivit allt mer populär. Vissa sorter har en vacker röd-lila färg. Mizuna påminner om rucola men har mildare smak och är inte lika bitter. Man kan plocka av växten i alla tillväxtstadier, men med tiden bildar den en stor, vacker rosett av blad. Då kan man också välja att skörda hela plantan. Ett fullvuxet mizunahuvud kan bli ca 25 cm högt och 30–40 cm brett. Man kan skörda den löpande, och så länge man inte skadar roten fortsätter plantan att producera nya blad. Efter 4–5 omgångar där man plockat de flesta blad är den oftast färdig med sin produktion.
Så odlar du Mizuna
Mizuna är en ganska robust växt som tål både värme och kyla. Till skillnad från många andra asiatiska bladgrönsaker går den inte lätt i stock, så den passar utmärkt att odla även på våren. Du kan så den direkt på växtplatsen i april, eller förodla i växthus/inomhus i mars och plantera ut i april. Den tål lätt frost, och i Japan, där den kommer ifrån, odlas den ofta under vintermånaderna. Därför kan den odlas större delen av året även här. Den passar mycket bra som eftergröda – du kan så den från juli till september. Du kan börja skörda de första bladen efter 30–40 dagar. Den kan även sås i september–oktober i växthus, där den ofta övervintrar och ger skörd under vintern och tidiga våren. Plantorna bör stå med 30–40 cm mellanrum. Mizuna behöver sällan gödning, trivs i sol eller halvskugga och klarar sig fint med begränsat ljus på hösten. Den bör hållas fuktig.
Hon Tsai Tai
En mycket speciell och ovanlig kinesisk växt. Den odlas för sina vackra lila blomknoppsstjälkar, som påminner mycket om broccoletto eller rapini. Den växer mycket snabbt. Man skördar stjälkarna med ett par blad på precis innan blommorna ska till att slå ut. Hon Tsai Tai används som broccoli i matlagning – men kan även ätas rå. Räkna med cirka 40 dagar från sådd till första skörd. Hon Tsai Tai är perfekt som eftergröda eftersom den trivs i svalare väder och växer väldigt snabbt.
Så odlar du Hon Tsai Tai
Hon Tsai Tai kan sås på våren som de flesta kålsorter och bladgrönsaker, men den passar betydligt bättre att sås under sensommaren. Du kan vänta till mitten av september med att så den – och det är också då du har störst chans till en lyckad odling. Hon Tsai Tai har nämligen en tendens att gå i stock, så om du sår den på våren går den ofta snabbt i blom.
Så Hon Tsai Tai direkt på växtplatsen från juli till september. Du kan också förodla i växthus och plantera ut. Plantorna tål lätt frost, och under en mild vinter kan man ha tur att de överlever och börjar växa igen till våren. Alternativt kan plantorna övervintras i växthus.
Hon Tsai Tai kan odlas i bädd eller i kruka. De kräver inte särskilt mycket gödning och är ganska tacksamma att odla, men de behöver vattnas under torra perioder – Hon Tsai Tai gillar inte att torka ut.