Sommar i trädgården

den 1 augusti 2025 - Thea Poulsen

Efter en regnig juni och juli börjar sommaren äntligen – den 1 augusti! Med solsken, familjehjälp och ny energi förvandlas trädgården från vildvuxen till välskött frizon på nolltid.

Sommaren börjar den 1 augusti! Det har jag sagt till mina kollegor hela juni och juli medan regnet har öst ner, och de har gått på semester med grå väderprognoser i ryggen. Själv har jag haft fullt upp med en viktig deadline på jobbet och har varken haft tid för semester eller trädgårdsarbete före den 31 juli. Och Gud (eller vem det nu är som styr vädret) måste ha tyckt att jag och min trädgård förtjänade lite solsken, för mina meteorologiska förutsägelser visade sig ovanligt nog stämma. Som bonus kom min flitiga familj på besök – och efter en vecka är trädgården som förvandlad. Inte längre meterhögt ogräs! Inga fler oinbjudna jordhögar i hörnen! Färre mördarsniglar och kålfjärilslarver som tuggar i sig allt grönt…

Kålfjärilar på jakt efter potatis och tomater

Larverna från kålfjärilarna har faktiskt varit ett större problem än mördarsniglarna den här sommaren. Jag har haft larver i kål tidigare, men eftersom jag inte sått någon kål i år väntade jag mig inga större problem. Vad jag hade missat var att larverna också angriper växter i potatisväxtfamiljen – däribland både potatis och tomater. Växthuset finns fortfarande bara på ritbordet, så mina långa rader av tomatplantor står fritt ute på gårdsplanen. Kanske var det som lockade kålfjärilarna. Hur som helst har en hel armé av larver mumsat i sig blad tills jag till slut hade tid att ta reda på vad det var som perforerat de nedersta bladen och flera av tomaterna. Nu har jag börjat samla in och avliva larverna, men om det inte hjälper får jag ta till det bekämpningsmedel jag köpte till kålen för ett par år sedan. Det består av jordbakterier som är ofarliga för det mesta – men inte för larverna – och är godkänt för ekologisk odling. Jag köpte det i alla fall från en ekologisk odlare.

Snigeljakt även i sensommaren

Mördarsniglarna har som tur är hållit sig på norra och västra sidan av huset, där jag inte har några ätbara grödor. Men jag måste hålla koll även i sensommar och höst så att de inte sprider sig till de snart skördeklara plantorna på den södra gårdssidan. Det gäller att fånga dem innan de blir stora nog att lägga ägg till nästa års snigelinvasion. Man kan också leta efter deras favoritplatser för äggläggning och samla in äggen direkt. Typiska ställen är under täta perenner, stenhögar eller vedtravar, där det är mörkt och fuktigt större delen av tiden.

Från vild jord till gräsmatta i framträdgården

I östra delen av trädgården har vi under vintern och våren tagit bort en massa stora buskar, grävt igenom jorden och lagt på flera lass kompost från återvinningsstationen. Allt för att förbereda för att så gräs. Det enda som saknades var några ordentliga regnskurar så att jorden kunde sätta sig efter grävningen och vi kunde jämna till ytan inför sådden. Regn har vi som bekant inte saknat i år, så förra veckan blev det äntligen dags att planera. Jag gick med små täta steg över hela ytan för att stänga alla mjuka gropar där jorden inte packat sig ordentligt. Sedan spände vi upp snören att planera efter. Det viktiga var att undvika gropar där regnvatten kunde samlas, och att få ett lätt fall bort från huset så att vi inte överbelastar dräneringen kring källaren vid kraftiga skyfall – som det vi hade i början av juli. I lördags såg väderprognosen perfekt ut för nysått gräs: regnskurar varannan dag och sol och värme däremellan. Jag strödde fröna för hand – först åt ena hållet, sedan åt det andra – lade på gräsgödsel och drog lätt med en kratta. Nu längtar jag bara efter att få klippa gräset för första gången. Det bör helst vänta tills det är 6–8 cm högt, och de första gångerna ska man klippa försiktigt. Men jag ser fram emot både doften och synen av den nyklippta, ljusgröna mattan!

Blomsterbädd med utsikt från skrivbordet

Jag ska också fortsätta njuta av min blomsterbädd, som har gett mig mycket glädje under många timmar framför datorskärmen i sommarens långa arbetsdagar. Bädden är strategiskt placerad så att den syns från de flesta rum i huset – och särskilt från skrivbordet i vardagsrummet. Den består ursprungligen av en mer eller mindre slumpmässig blandning av perenner och sommarblommor i olika färger och höjder, men har vuxit till en tät och frodig massa av framför allt rosa, orange och gula blommor som oväntat nog passar riktigt bra ihop. Några av perennerna ska helt klart flyttas till nästa år, eftersom jag inte hade full koll på höjd och färg, men grundtanken ska bevaras: varma och glada färger i en otvungen mix. Även nästa år ska blommorna planteras och sås tätt för att hålla ogräset nere och skapa ett överväldigande, frodigt intryck.

Skördetid – och tomatglädje trots larver

Annars är det framför allt skörd som gäller den kommande månaden. De första tomaterna, gurkorna och squasharna är redan uppätna, och majsen har börjat utveckla kolvar, även om de behöver lite mer tid för att mogna. Jag ser särskilt fram emot mina ’indianmajs’, som ska ha flerfärgade korn – ett festligt inslag, hoppas jag. Förhoppningsvis smakar de också bra. Och så ser jag fram emot att frossa i tomaterna som larverna låter bli: Solmogna tomater, lite färsk mozzarella, färska basilikablad, olivolja, god vinäger och lite salt och peppar – mmm!

Nya grödor till hösten

Från slutet av augusti kan jag så spenat och plocksallat igen, så att vi kan skörda under tidig höst. Vintersallater som endiv och feldsallat ska också sås nu, och flera sorters kål kan med fördel sås i sensommar eller höst för att ge tidig skörd nästa år. Jag ska bläddra lite i mina trädgårdsböcker och gå igenom fröförrådet för att utnyttja de tomma fläckarna där sommarens sallater och örter redan är skördade.

Efter en lång sommar med gråväder och inomhusarbete ska sensommaren njutas – utomhus!

Jag har samlat några bilder från augustiträdgården…