Tomat och chili utan växthus

den 14 april 2025 - Thea Poulsen

I slutet av februari cyklade jag för första gången i år en tur till trädgårdscentret. Målet var att hämta såjord och ett miniväxthus för försådd av tomat- och chilifrön. Fröna hade jag redan köpt på nätet och de låg och lockade i sina små påsar på köksbordet.

Arbetsgång:

Efter en tuff hemfärd med 50 liter jord på cykelstyret satte jag igång. Jag hade tidigare läst lite i mina trädgårdsböcker och på nätet om hur jag skulle gå tillväga. Jag har ofta haft problem med att mina försådda plantor blir rangliga och får gula blad i fönsterbrädan, men efter flytten från den lilla etta förra våren har jag fått bättre möjligheter att styra ljus- och temperaturförhållandena. Detta skulle utnyttjas! I samråd med min trädgårdslitteratur kom jag fram till följande arbetsgång:

  • Först fyllde jag såjord i minidrivhusets planteringsbricka. Det är viktigt att välja så- och pryljord eftersom vanlig planteringsjord innehåller för mycket gödning för de späda fröerna. Jag vattnade jorden ordentligt och tryckte den lite. Därefter fördelade jag försiktigt tomat- och chilifröna, ett frö i varje rum i planteringsbrickan. Jag såg givetvis till att hålla koll på vilka sorter jag hade sått i vilka rader. På fröna strödde jag ett extra lager jord på ½-1 cm, och så var fröna redo att börja gro.

  • Tomat- och chilifrön gror bäst vid rumstemperatur eller något varmare, så jag placerade dem vid ett stort östfönster, på ett skrivbord precis över en tänd radiator. Jag satte locket på minidrivhuset och täckte det lite med en grön soppåse så att ljuset inte blev för starkt. När det bildades mycket kondens på insidan av locket, vädrade jag lite, men annars gällde det att hålla på fukten under groningen.

  • När de flesta av fröna hade grott, var det dags att flytta plantorna till ett svalare rum med massor av ljus. Jag hade läst att rangliga plantor beror på för hög temperatur och för lite ljus. Plantorna fick därför eget rum, med radiatorn avstängd, ett stort fönster mot söder och lite extra elektriskt ljus på kvällarna, medan dagarna fortfarande var korta. Locket på växthuset tog jag bort. I stället har jag vattnat löpande när jorden varit på väg att torka ut.

  • Nu har plantorna verkligen kommit igång, och inom den närmaste veckan ska tomatplantorna planteras om i större krukor – chiliplantorna är inte riktigt lika långt fram än, så de får vänta lite. De nya krukorna ska inte vara för stora, eftersom rötterna utvecklas bäst om den nya krukan bara är lite större än den gamla. Eventuellt kan jag plantera om i större krukor en gång till innan plantorna får sina slutliga platser. Vid omplantering ska jorden inte längre vara såjord, utan vanlig planteringsjord med gödning.

  • Det behövs också gödning vid vattningen, nu när plantorna har vuxit förbi det första kimstadiet. Ungefär varannan gång jag vattnar, häller jag i lite gödning – ibland i form av kall örtte och ibland lite krukväxtgödsel.

  • Med mindre värme och mer ljus har plantorna blivit mycket grönare och mindre rangliga än vanligt. De trivs verkligen! De mindre rangliga plantorna ger också bättre tillväxt när de sätts ut, så förhoppningsvis kan vi se fram emot många härliga tomater och chili senare under året.

    När risken för nattfrost är över – förmodligen i mitten av maj – ska plantorna sättas ut på sina slutgiltiga platser...

…men var är det?

Vi har ännu inte fått upp ett växthus i den nya trädgården och det kommer inte att ske denna säsong heller, eftersom vi först måste tömma vedboden och riva ner den för att få plats med växthuset där vi vill ha det. Så vi behöver en tillfällig lösning.

Några av plantorna försöker vi plantera ut på friland i blomlådor längs den sydliga fasaden i den stängda gården vid huset. Där kommer de få massor av sol och värme, men takutsprånget kommer att skydda dem från regnet, så jag tror vi använder kapillärlådor. Med vattningslådorna kommer plantorna inte att vissna bort när vi åker till sommarstugan i juli.

Jag har lagt in en beställning på några av de nya kapillärlocken från LandGarden som skyddar kapillärlådorna i frigolit och gör dem lite finare att titta på, så de även kan användas utomhus. Dessutom kan de fås med hjul under. På så sätt kan jag flytta runt mina tomatplantor när jag hittar den bästa platsen för dem i gården.

KYD Land Plus Med Hjul Sommer Hortensia

Kapillärlåda Land Plus i galvaniserad stål

Passar de populära kapillärvattningslådor i flamingo

Tyvärr vet jag inte riktigt om de sorter jag har försått är lämpliga för odling på friland, så några av plantorna kommer att behöva en mer skyddad tillvaro. Vi har pratat om att bygga ett tillfälligt växthus genom att sätta ihop några reglar och fästa plastduk över – så klart med någon form av öppning för att kunna vattna och skörda. Resten av plantorna får kanske stå kvar i fönsterbrädan, men då måste vi verkligen se till att klippa bort sidoskotten så de inte sprider sig för mycket.

Nästa år går det – förhoppningsvis – igång med ett sprillans nytt växthus, men tills dess ser vi det som en extra utmaning att få skörden i hamn utan. Det ska bli spännande att se hur bra det lyckas!