Trädgård på höjden – härliga gröna rum på taket och balkongen
den 24 mars 2025 - Thea Poulsen
Även om man inte har en stor trädgård lever drömmen om en grönare vardag i allra högsta grad. Gröna frizoner letar sig in mellan stadens hårda beläggningar och intar husen på nyanlagda balkonger och takterrasser. Men det kan vara en utmaning att få trädgårdsdrömmarna att blomstra på ett hustak eller en vindutsatt balkong. Vi har pratat med landskapsarkitekt Maja Aarup och fått hennes bästa råd för att skapa små gröna oaser i staden.
Det unika med en balkong eller takterrass är möjligheten att ha ett privat grönt rum med utsikt. Fundera över var du vill skärma av och var du vill ha full panoramavy.
I Köpenhamn och Århus har antalet takterrasser mer än fördubblats på bara några år, och enbart balkongtillverkaren Altan.dk uppger att de installerar över 3 000 nya balkonger per år. Det har skapat ett behov av bra lösningar för att inreda små gröna andrum i stadslandskapet:
"Efterfrågan på gröna uterum i anslutning till bostäder är stor, men många vet inte vad som krävs för att förverkliga visionen om en lummig miljö", säger landskapsarkitekt Maja Aarup, som ofta ser att drömmen om prunkande balkonger och takträdgårdar aldrig riktigt blir verklighet.
"Huvudutmaningen är att det inte finns någon direkt kontakt med marken under, där växterna annars kan dra upp vatten. Därför är det viktigt att skapa en miljö som är tillräckligt robust för att ge växterna de bästa förutsättningarna att växa", säger Maja Aarup.
Gott om jord
Maja Aarups viktigaste rekommendation är att välja blomlådor och krukor som är tillräckligt stora för att rymma rikliga mängder jord som kan hålla kvar vattnet. Växterna hämtar både näring och vatten från jorden, och det behövs mycket jord för att förse dem med tillräckligt för en stabil och god växtmiljö.
Och växterna är ett helt centralt inslag när en platt terrass eller balkong ska förvandlas till en inbjudande uteplats. Gröna växter är ett vackert och levande sätt att skapa en unik liten fristad, skyddad från både vind och nyfikna blickar.
Landskapsarkitekt Maja Aarups viktigaste råd är att använda blomlådor med gott om plats för jord och växter. Till den här takträdgården har hon valt kraftiga Land Modern-blomlådor med en bredd på 60 centimeter.
Tre goda råd från landskapsarkitekten:
-
Se till att ha tillräckligt med jord och stabil vattentillförsel
Välj gärna lätt takträdgårdsjord som håller fukten bra. Ett slags självbevattningssystem kan vara en bra idé. Kom ihåg att överskottsvatten måste kunna rinna bort så att växterna inte drunknar. -
Använd växterna för att skapa insynsskydd
Tänk på var vinden och solen kommer ifrån, var du vill ha avskärmning och var du vill ha fri utsikt. Välj gärna mobila blomlådor så att du kan flytta runt dem efter behov, exempelvis vid takreparationer. -
Se till att ha något levande att titta på året runt
Planera för blomning under hela året och fruktväxter som kan locka till sig insekter och fåglar. Blanda med vintergröna växter så att det är grönt även på vintern, och välj tåliga växter som klarar både vind och torka.