Utnyttja trädgårdens överflöd

den 4 september 2025 - Thea Poulsen

Nu står hösten verkligen för dörren – trädens gyllene kronor lyses upp av den röda höstsolen, äpplena hänger tunga och mogna på grenarna och trädgårdens sista godsaker måste skördas innan det är för sent.

Därför får du här en guide till hur du bäst skördar och förvarar trädgårdens skörd, så att du kan njuta av dina grödor hela vintern.

Så här förvarar du äpplen inför vintern

Alla äpplen är inte lika bra att lagra över vintern. Så om du inte känner till dina äppelsorters egenskaper, kan du inte alltid vara säker på att de håller sig så länge. ’Discovery’ och ’Guldborg’ är två sorter som inte lämpar sig särskilt bra för lagring – de ska ätas färska direkt från trädet. Men det finns många sorter som håller sig utmärkt över vintern, så länge du följer några få försiktighetsåtgärder:

  1. Plocka äpplena vid rätt tidpunkt. Kärnorna ska vara ljusbruna och äpplet ska släppa ganska lätt när du tar tag i det.

  2. Äpplet ska inte ha några skador, hål eller bruna märken. Skadade eller stötta äpplen kan istället användas till äppelmos.

  3. Lägg äpplena försiktigt i rena lådor, gärna med tidningspapper mellan som avdelare. Endast ett lager per låda.

  4. Ställ dem kallt men frostfritt i ett utrymme med relativt hög luftfuktighet, t.ex. en sval källare, ett garage eller annat uthus som är frostfritt.

  5. Kontrollera äpplena var fjortonde dag och ta bort de som blivit dåliga.

Så här skördar och förvarar du dina hasselnötter

Det är ett fantastiskt nötår i år – något du kanske har märkt om du har lyckan att ha hasselbuskar i trädgården. Särskilt hasselbuskarna är i år fyllda med stora, goda nötter. Vill du få ut så mycket som möjligt av din skörd, är det viktigt att du skördar, torkar och förvarar nötterna på rätt sätt:

  1. Nötterna ska skördas vid rätt tidpunkt. De sitter i ett litet bladfäste som kallas hölje. När detta börjar skifta från grönt till gult, och nötterna själva börjar bli bruna och hänger löst i höljet, är det dags att skörda.

  2. Det är viktigt att plocka så sent som möjligt innan nötterna faller till marken. Om du hittar nötter som verkar mogna tidigt, är det troligen för att de är angripna av larver.

  3. Lägg därefter nötterna att torka på en luftig, torr och varm plats tills de har lossnat helt från sina höljen.

  4. När nötterna lossnat från höljet, häng dem i en gammal nylonstrumpa eller i ett nät (sådana från t.ex. avokado eller clementiner fungerar bra) på en luftig och sval plats.

  5. Hasselnötterna kan också ätas färska om du inte har så många – det är också väldigt gott.

Så torkar du dina lökar

Lök är superlätt att odla och ger ofta en riktigt bra skörd. Men det är viktigt att förvara löken på rätt sätt om du vill kunna njuta av den hela vintern:

  1. När lökens blast börjar lägga sig ner, är det ett tecken på att löken är redo att skördas. Skörda innan blasten vissnar helt, direkt efter att den lagt sig ner.

  2. Därefter ska löken torkas med blasten kvar. Det finns olika sätt att göra detta – antingen kan de läggas på ett torkställ eller hängas upp i knippen. De ska torka i några veckor tills blasten är helt torr. Torkningen kan ske i ett skjul eller carport där det är torrt men ventilerat.

  3. Därefter kommer den kritiska punkten: att hitta en bra plats för vinterförvaring. Det ska vara torrt, svalt och frostfritt. Lök tål lite frost när de hänger, så det viktigaste är att det är torrt.

Så förvarar du dina kryddörter

Kryddörter är något av det enklaste och godaste att odla i trädgården. I många fall klarar de sig själva, många är fleråriga, och de är fulla av smak och doft – något vi ofta längtar efter under vintern. Det finns många sätt att spara sina örter på så att du kan få ett välbehövligt smak- och vitamintillskott under höst och vinter. Här kommer tre sätt att förvara dina örter:

  1. Torkning. Du kan torka dina örter genom att hänga dem i små buketter på en torr och luftig plats. Eller torka dem i ugn eller torkapparat på max 50 grader – helst under 40 grader. Smula sedan kryddorna och förvara i glasburkar.

  2. Frysning. Det finns flera sätt att frysa in örter. Du kan hacka dem och lägga dem i små behållare med olja. Du kan också göra örtsmör som fryses i små portioner. Eller göra pesto och frysa in i lagom mängder.

  3. Örtsalt och örtsocker. Du kan också experimentera med att göra ditt eget örtsalt eller örtsocker. Hacka rikligt med örter i en mixer tillsammans med salt eller socker. Använd grovt salt från början, och hacka gärna örterna lite först innan du tillsätter saltet. Torka sedan saltet eller sockret i ugn eller torkapparat. I ugn räcker oftast 60 grader i en halvtimme för salt. Socker ska torkas vid så låg temperatur som möjligt för att inte smälta – det kan ta lite längre tid.

Läs också här om andra mysiga aktiviteter i trädgården.