Å nej… salladskålen har börjat blomma! Erfarenheter från köksträdgården

den 4 juli 2025 - Thea Poulsen

Om du har försökt odla salladskål i odlingslåda eller blomlåda, har du kanske också upplevt detta: Plötsligt börjar salladskålen blomma! Det låter kanske oskyldigt, men det är faktiskt inte alltid ett gott tecken när grönsaker som salladskål går i blom för tidigt.

Salladskål i blom – vad betyder det?

Som jag tidigare har berättat här på bloggen, planterade jag om vår salladskål för att ge varje planta mer plats att växa. Till en början verkade det som en bra idé – men 14 dagar senare får jag konstatera att det kanske var ett misstag. Nästan alla plantor har nämligen börjat blomma.

När salladskål blommar för tidigt (det som kallas att ”gå i stock”) betyder det oftast att plantan har blivit stressad. Det kan bero på:

  • För mycket eller för lite vatten

  • Plötsliga temperatursvängningar

  • För stark sol

  • Eller som i mitt fall: omplantering under en period med ostadigt väder

Salladskål är en kålsort som helst vill ha stabila, svala förhållanden – och inte alltför mycket störningar. När den går i blom förändras smaken ofta, och bladen blir mer bittra och grova. Så det är inte optimalt om man hade hoppats på krispig, mild salladskål till salladen.

Jag låter dem stå ett tag till

Även om blomningen är ett tecken på att något inte stämmer, ser plantorna faktiskt friska och kraftiga ut. Därför har jag valt att låta dem stå kvar ett tag till – också av ren nyfikenhet. Kanske utvecklar de sig på ett oväntat sätt? Och vem vet – kanske lockar blommorna till sig nyttiga insekter eller bin?

Det är en av de saker jag älskar med att ha köksträdgård: Det finns alltid något nytt att lära sig – och ibland måste man bara observera och experimentera lite.

Morötterna växer – och kampen mot morotsflugan har börjat

Som tur är är det inte allt som går i blom. Morötterna växer fint i odlingslådan, och nu när de nått en viss storlek är det dags för nästa utmaning: morotsflugan.

Vad är morotsflugan – och hur undviker man den?

Morotsflugan lägger ägg i jorden nära morotsplantorna, och när larverna kläcks gnager de sig in i rötterna. Resultatet blir deformerade eller helt oätliga morötter – något som ingen odlare vill ha.

Jag har planterat lök nära morötterna, eftersom det är ett gammalt knep som sägs förvirra morotsflugans luktsinne. Men jag vill vara på den säkra sidan. Därför har jag idag lagt gräsklipp runt morötterna – ett gammalt husmorsknep från ”de gamla” här ute på landet.

Gräsklipp mot morotsfluga – fungerar det?

Det sägs att ett lager gräsklipp kring morötterna både kan avskräcka morotsflugan och hjälpa till att bevara fukten i jorden. Det låter ju rätt smart – och eftersom morotsflugan dyker upp två gånger per säsong (en gång tidigt och en gång sent på sommaren), är det nu man bör agera.

Gräset har lagts på nu i kväll, och nu är det bara att hålla tummarna för att det hjälper. Jag lovar att återkomma med en uppdatering när säsongen är över – och vi ser om våra hemodlade morötter klarade sig utan oönskade gäster.

Trädgårdserfarenheter gör oss klokare

Det är lätt att tro att man måste göra allting rätt i trädgården. Men sanningen är att odling handlar lika mycket om att observera, lära sig och justera under resans gång. Ibland går det snett – som med salladskålen – och ibland hittar man gamla knep som visar sig fungera överraskande bra.

Har du varit med om att din salladskål gått i blom? Eller har du något bra tips mot morotsflugan? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet – det är alltid inspirerande att höra från andra odlare.