10 trädgårdsprojekt till påsklovet

den 25 mars 2025 - Thea Poulsen

Påsklovet är den perfekta tiden att kickstarta våren och trädgårdssäsongen. Även om vädret hittills inte har visat några tydliga vårtecken, håller vi tummarna för att påsken för med sig solsken och mildare temperaturer. Här är 10 trädgårdsprojekt att njuta av under påsklovet.

1. Rensa upp i trädgården

Påsklovet är idealiskt för att göra trädgården vårklar. Du kan så smått börja rensa bort det första späda ogräset. Du kan börja klippa ner perenner och ta bort vissna växtdelar. Var dock uppmärksam på att vissa växter, som hortensia och rosor, inte ska beskäras på våren. Under hösten och vintern har löv, kvistar och nedfallna grenar spridit sig i trädgården, och nu är det en bra tid att ta bort dem från rabatterna och gräsmattan så att de inte fastnar i gräsklipparen.

2. Så tomater

Om du ännu inte har sått tomater så hinner du fortfarande. Att så tomater är ett mysigt inomhusprojekt för kalla dagar, som vi säkert också kommer att få några av under påsken. Om du har haft påskbrunch med ägg på menyn kan du med fördel så dina tomater i halva äggskal eller skalen från löskokta ägg. På så sätt har du komposterbara såkrukor som dessutom tillför kalk till plantorna. Tomaterna ska sås i små krukor, vattnas och ställas varmt tills de gror. Därefter ska de stå så ljust som möjligt i ett rum som helst inte är varmare än 18 grader. Tomaterna kan flyttas till växthus i början av maj eller planteras ut på friland i juni.
Läs mer här om 5 fantastiska tomatsorter du kan odla själv.

3. Ta bort vintertäckning

Om du har lagt granris eller annat täckmaterial för att skydda känsliga växter från frost kan du börja ta bort det. Se dock till att inga frostkänsliga växter fortfarande behöver skydd, eftersom nattfrosten kan dröja kvar.

4. Töm din kompostbehållare

Om du har lyckats med att kompostera ditt köks- och trädgårdsavfall, har du förmodligen en kompostbehållare fylld med härlig kompost nu. Påsken är en perfekt tid att tömma behållaren på den färdiga komposten och fylla på med nytt trädgårdsavfall. Om du inte tycker att din kompost fungerar så bra kan du försöka få tag på hönsgödsel eller hästgödsel att tillsätta i kompostbehållaren – det sätter fart på komposteringen. Om du har en sluten behållare kan det också vara nödvändigt att vattna den ibland så att trädgårdsavfallet inte bara torkar ut istället för att brytas ner. Du kan också köpa kompostmaskar på nätet eller ibland på återvinningsstationen – de skyndar på komposteringsprocessen.

5. Fyll på med extra jord

När du nu har tömt din kompostbehållare kan du lika gärna sprida ut komposten i dina odlingslådor, köksträdgården eller rabatter. Komposten tillför bra näring till jorden och gör att den inte utarmas av odling. Om du inte gör egen kompost kan du få det gratis på många återvinningsstationer runt om i landet. I odlingslådorna kan jorden sjunka ihop med tiden, därför är det en bra idé att fylla på med lite extra jord eller kompost varje vår.

6. Sätt upp odlingslådor

Påsklovet är också en bra tid för att sätta upp odlingslådor, så att de står redo tills jorden är tillräckligt varm för att börja så i. En av fördelarna med odlingslådor är att de förlänger säsongen, eftersom jorden i dem värms upp snabbare. Så om du vill komma igång tidigt i trädgården kan du använda påsken till att inreda trädgården med vackra och praktiska odlingslådor. Om du inte bygger dina odlingslådor själv bör du tänka på att det kan vara viss leveranstid på både lådor och jord, så det är en bra idé att beställa redan nu så att du har allt du behöver när påsklovet börjar.

7. Förgro potatis

Potatis är en oumbärlig del av köksträdgården. De är lätta att odla, ger stor skörd och det finns få saker som slår smaken av nyupptagen potatis en tidig sommardag. Om du vill ha tidiga potatisar är det en bra idé att förgro dem. Det gör du genom att lägga sättpotatisarna i en låda av något slag i ett ljust och svalt rum. Snart börjar små gröna groddar synas. Friska potatisgroddar ska vara gröna och kraftiga, inte tunna och bleka. Om dina groddar är tunna och ljusa bör du ställa potatisarna på en plats med mer ljus och mindre värme.
Läs mer här om 5 fantastiska potatissorter du kan odla i odlingslådor.

8. Ta sticklingar

Har du pelargoner eller doftgeranium inomhus? Då kan du ta sticklingar nu. Klipp en gren och låt den stå i vatten tills rötterna har bildats, sedan kan du plantera den i en egen kruka.

9. Gör växthuset redo

Om du inte har hunnit rensa ut växthuset i höstas är det dags nu. Det är viktigt att rengöra växthuset invändigt så att eventuella mögelsporer eller annat från förra året inte smittar de nya plantorna i år. Om du har kapillärkassor ska påsarna bytas. Nu är också en bra tid att köpa nya planteringssäckar, eftersom de ofta är på rea nu. Gör du i ordning växthuset nu kommer du att vara glad över det i maj. Kanske vill du även ge växthuset ett nytt utseende, till exempel genom att använda snygga kapillärkasseskjulare. Hos LandGarden har vi vackra kapillärkasseskjulare i galvaniserat stål.

10. Hjälp fåglarna

Det har varit en kall vinter och småfåglarna har haft det tufft. Nu börjar de leta efter holkar och förbereda sig för att få ungar. För att hjälpa fåglarna lite kan du ge dem vatten och mat. Ett bra påskprojekt är att göra egna talgbollar till fåglarna. Det kan du göra inomhus om vädret är tråkigt. Smält ister eller kokosfett och blanda i fågelfrön. Du kan hälla blandningen i halva kokosnötter, urholkade apelsiner eller i silikonformar som du kan ta bort efteråt. Det är också viktigt att ha vatten till fåglarna i trädgården, så att de kan dricka och bada. Ett lågt fat är idealiskt för detta ändamål.