Maj i trädgården

den 7 maj 2025 - Thea Poulsen

Maj är trädgårdsårets mest hektiska och frodiga månad. I år ser den ut att bli kylig – i alla fall jämfört med de senaste årens nästan somriga majväder. Men det är nu som det verkligen är dags att så och plantera för sommarens och höstens skörd.

Färska sommargrödor

Den första omgången spenat, sallat, ärtor, morötter, rädisor och olika kryddörter är redan sådda i slutet av april, men jag kommer att fortsätta så med jämna mellanrum under våren och försommaren. På så vis finns det alltid färska grödor att skörda – istället för att allt blir klart på en gång.

De värmeälskande växterna

De värmekrävande växterna ska sås och planteras ut först i slutet av maj eller början av juni. Det gäller till exempel majs och squash. Jag har försökt förgro majs i fönstret för att ge dem ett försprång, men jag ska även så direkt på friland – i mina odlingslådor, där jordtemperaturen är högre än i vanliga rabatter. Squashplantorna tänker jag i år så i några stora murarbaljor som blev över efter förra årets stora projekt i trädgården: byggandet av en lerugn för kvällsmys och pizzabak. Squashens långa rankor kommer att se dekorativa ut när de slingrar sig över kanten på baljorna.

Snart dags att plantera ut i trädgården

Många av de växter jag har förgrott i fönstret ska snart härdas och göras redo att planteras ut i odlingslådorna. Bland dem finns flera sommarblommor – men jag kommer säkert ändå att komplettera med några av de vackra blommor som just nu lockar i både växtbutiker och matvaruaffärer.

Dahlia-knölarna, som har övervintrat i källaren, ska också plockas fram och planteras ut. Jag har efterhand samlat på mig runt tio olika sorter. Tyvärr tycker min partner att de är lite för pråliga med sina stora, fylliga blommor i starka färger – men jag njuter av dem ändå...

Blog Indlæg Billeder (1) (1)

Se vårt stora utbud av odlingslådor här

Vi har odlingslådor i cortenstål, galvaniserat stål, järn/rost och svartlackerad aluminium. Ta en titt och hitta din favorit.

Växthusets fördelar

I växthuset börjar det verkligen bli varmt i maj. Det betyder att det är dags att plantera i de planteringssäckar som har legat redo och sugit åt sig värme under glaset i några veckor. Årets huvudgrödor i växthuset blir tomat, chili och aubergine. Gurkan tänker jag i år ha på friland, eftersom den fick mjöldagg förra året, vilket spred sig till andra växter och orsakade problem. På friland är luften mer i rörelse runt bladen, så de angrips inte lika lätt – och mjöldaggen sprids i alla fall inte till övriga växthusväxter.

Växthuset är också perfekt för att förgro bland annat bönor, så att de är redo att planteras ut i juni. Jag har köpt flera olika sorters bönor och i mitt lilla frölager hittade jag dessutom några vackra purpurbönor som jag vill testa att så. Dessa bönor är frön från frön jag fick för ett par år sedan av en flicka i en av Köpenhamns skolträdgårdar. De är fantastiskt vackra – fläckiga i lila och rosa toner.

Timjanplantor

Maj är en bra tid att föröka perenner och örter. Jag ska absolut försöka föröka några av mina olika timjansorter. Jag älskar timjan och blev väldigt glad när en trädgårdsmästare tipsade mig om att använda timjan som marktäckare mellan mina rosenbuskar, som fungerar som häck mot trädgårdsgången. Jag har planterat olika sorters timjan – några dog av vinterkylan, men andra skjuter nu glatt upp i vårvärmen. Dem vill jag få att sprida sig. Några av de nya skotten klipps av och sätts 1–2 cm ner i krukor med lätt jord – helst innan de blommar. Krukorna vattnas, täcks med vit plast uppspänd över bågar eller liknande och placeras varmt men skuggigt, helst i växthuset. Efter ett par veckor börjar de växa och kan så smått planteras ut.

Snart färskpotatis på bordet

Potatisen sattes i jorden i slutet av april. Så snart blasten tittar upp är det dags att kupa. Lite extra jord krattas upp kring blasten från båda sidor. Min pappa brukar de första veckorna täcka blasten helt varje gång den kommer upp igen. Fördelen med att kupa ordentligt är dels att potatisen inte får ljus och blir grön och giftig, dels att själva potatisen är en slags utväxt på rotsystemet – ju större rotsystem, desto fler potatisar.

 

Ja, det finns mycket att ta tag i – jag längtar!