Skapa din drömträdgård – med blomlådor på balkongen

den 16 juli 2025 - Thea Poulsen

Att odla på balkongen är dock inte utan utmaningar. Du får det bästa resultatet om du tar hänsyn till både dina drömmar och förutsättningarna på just din balkong när du väljer inredning, blomlådor och växter. Läs vidare och bli väl rustad för att inreda din drömbalkong!

Även en liten balkongträdgård kan ge massor av gröna glädjeämnen! Tänk bara på synen och doften av vackra blommor och örter precis utanför balkongdörren – för att inte tala om tillfredsställelsen i att se växterna frodas när du tagit hand om dem rätt. Och blomlådor med blommor och växter förskönar inte bara din bostad och balkong, de sätter också ett avtryck på omgivningen. Grannar och förbipasserande som ser blomlådorna kommer att uppskatta synen av färger och växtkraft – det sprider glädje och leenden omkring dig.

Liten balkong – stora drömmar, få plats med allt i blomlådor på balkongen

Balkongen är ett härligt uterum som ger möjlighet till frisk luft och avkoppling mitt i staden. Balkonger blir allt mer populära, eftersom de skapar utrymme för uteliv även i urbana miljöer. Med rätt blomlådor, möbler och växter kan du skapa en fantastisk oas på din balkong. Även den minsta balkongen kan vara guld värd när lägenheten blir för varm på sommaren eller när man vill fånga vinterns få solstrålar.

  • Så inreder du din balkong

De flesta balkonger är ganska små, därför är det extra viktigt att inreda dem med omsorg – så att du får plats med så mycket som möjligt utan att det känns trångt. Men hjälp finns! Här är några saker du bör tänka på när du inreder din balkong:

  • Vad drömmer du om?

Det första du bör fundera över är vad dina balkongdrömmar består av. Vill du ha en mysig sittplats där du kan läsa i solen, en plats för grillkvällar med familjen, eller en liten grön oas där du odlar blommor och grönsaker?

  • Vad säger föreningens regler?

Om du bor i bostads- eller ägarlägenhet, kan det vara klokt att kontrollera föreningens regler innan du börjar inreda. I vissa föreningar är det förbjudet att hänga blomlådor utanför räcket, och ibland är det inte tillåtet att grilla på balkongen. Undvik konflikter genom att kolla upp reglerna innan du börjar handla.

  • Vilket väderstreck vetter din balkong åt?

Hur mycket och när du kan använda din balkong beror mycket på vilket håll den vetter åt. Tänk över vid vilka tider på dagen balkongen är som bäst: har du morgonsol, kvällssol, helsol eller mest skugga?

När det gäller val av växter spelar ljusförhållandena en stor roll. Längre ner i artikeln tipsar vi om växter som passar för olika typer av solljus.

  • Vilka möbler ska du välja?

Balkonginredning handlar mycket om att prioritera. Vad är viktigast att ha på balkongen? Tänk också på om möblerna passar ditt behov. Om du vill sola är det synd att ha köpt ett obekvämt cafésätt.

Det finns idag många smarta balkongmöbler som är hopfällbara eller multifunktionella, så du kan utnyttja utrymmet bättre.

Skapa olika zoner med blomlådor – t.ex. en med spaljé för köksträdgården och en med bänk för avkoppling.

  • Vad ska växterna bo i?

Om du vill ha växter på balkongen, behöver de något att växa i. Det klassiska valet är blomlådor som hänger på räcket. De skapar ett charmigt och nostalgiskt intryck, men är ofta opraktiska – de rymmer väldigt lite jord, vilket gör att de flesta växter inte trivs där. De kan fungera för torktåliga örter, men de flesta växter behöver mer jordvolym.

Krukor är också populära – de är dekorativa och mysiga, men ofta små. Om du använder krukor, se till att de är frosttåliga, eftersom det inte är lätt att ta in dem om vintern.

Blomlådor skapar dessutom rumsindelning på balkongen. Du kan använda spaljéer för att skärma av mot grannar eller skapa en grön vägg.

Land Modern Slim blomlådor med spaljé ger både insynsskydd och lä.

  • Hur ska växterna vattnas?

Vattning kan bli ett stort arbete på balkongen – särskilt med små krukor och lådor. Men det finns idag många alternativ med självbevattning. Du kan köpa både blomlådor och krukor med inbyggd vattenreservoar, så du slipper daglig vattning och kan resa bort med gott samvete.

Land Modern kvadratiska blomlådor med praktiska självbevattningsinsatser.

  • Vilka växter ska du välja?

Växtvalet beror mycket på väderstrecket och förhållandena på din balkong. Be om råd på en växtbutik – växter är dyra, så det är synd att välja något som inte trivs.

På vintern är växter som ljung och julrosor fina för att lysa upp balkongen – t.ex. i Land Classic blomlådor på hjul.

4 prydnadsväxter till balkongen

1. Lavendel

Lavendel är tålig och trivs i mager jord med mycket sol. Perfekt för soliga balkonger – dessutom sägs den hålla bladlöss borta!

2. Margerit

En riktig sommarklassiker som blommar länge och trivs både i sol och halvskugga. Tål torka och är lättskött.

3. Blomman för dagen (Pragtsnerle)

Vill du ha djungelkänsla? Den här slingerväxten växer snabbt och tätt på spaljé. Kräver en varm och skyddad plats.

4. Petunia

Blommar oavbrutet hela sommaren i alla färger. Kräver bara regelbunden vattning, gödning och att du nyper bort vissna blommor.

Land Modern robusta planteringslådor med hjul på den stora balkongen

 

4 ätbara växter till balkongen

1. Tomater

Hemodlade tomater är ren sommarlyx! Solig balkong krävs. Välj små busksorter för liten yta, t.ex. ‘Lille Lise’ eller ‘Tiny Tim’.

Läs mer om att odla tomater här.

2. Kryddväxter

Örter trivs i sol och behöver gott om jord. Tänk igenom vilka du faktiskt använder – kanske mynta till mojito eller timjan till maten?

Läs mer om att odla örter i planteringslådor här.

3. Jordgubbar

Du behöver inte mycket plats – jordgubbar trivs i både hängande krukor och blomlådor. En söt smak av sommar!

4. Sockerärtor

Ärtor ger både skörd och lummighet. Välj låga sorter eller de som slingrar sig upp på spaljé eller balkongräcke. 

Välj en planteringslåda med spaljé – tomaterna kan klättra uppåt medan jordgubbarna breder ut sig nedtill.

Tips för plantering

  • Växter behöver jord – och mycket av den. Undvik att köpa alltför små balkonglådor, varken i yta eller djup. Växternas rötter behöver plats och näring för att kunna leva och växa.

  • Jorden ska vara näringsrik. Det är därför viktigt att fylla lådorna med den bästa jord du kan hitta. Trädgårdscentren är experter på både jord och växter – fråga personalen och köp där. Det kan nämligen vara stor skillnad på vilken jord olika växter behöver. Blommor kräver en typ av jord, kryddväxter en annan, till exempel.

  • Storleken på balkonglådorna är en utmaning – växterna behöver plats och mycket jord, så lådorna ska vara rymliga. 20 centimeter i diameter per planta är ett bra riktmärke, men räkna inte med mindre.

  • Växterna måste också kunna samsas. Vissa växter och örter trivs inte ihop, och det vore synd att börja fel redan från början. Är du osäker, fråga i ditt trädgårdscenter.

  • Växter har olika behov och kräver olika växtförhållanden. Därför är planering viktigt. Vilka växter vill du ha? Vad kräver de i form av skugga, sol, vatten, vind, temperatur och jord? När du har koll på det, kan du börja sätta ihop din plan – och gå igång med jord, lådor och växter.

  • Vattning är mycket viktigt. Om din balkong vetter mot söder och får mycket sol, behöver du vattna oftare. Vissa växter kräver mer vatten än andra, och därför kan det vara smart att installera självvattning – det gör livet enklare och sparar tid. Men växterna får heller inte få för mycket vatten – de kan faktiskt drunkna. Alla balkonglådor måste ha dräneringshål, och det är faktiskt något som ofta saknas. Ett bra tips för att undvika att jord rinner ut genom hålen är att lägga ett kaffefilter över dem – då är det bara överskottsvatten som sipprar ut.

Ovanstående är bara några grundprinciper, och det kan absolut finnas fler nyanser och detaljer som inte beskrivs här. Men det viktigaste är att komma bra igång från början och undvika nybörjarmisstag – annars riskerar man fler besvikelser än framgångar. Fråga och sök svar, så blir du expert med tiden.

Material

Man kan få blomlådor i många olika material och med olika färger och designer. Valet handlar ofta om vad som passar den personliga smaken och hur det ser ut i förhållande till omgivningarna, väggarna, fasaden och övrig inredning på balkongen. Och det finns många möjligheter – men välj en bra storlek. Blomlådor i zink eller galvaniserat stål passar mycket bra för utomhusbruk, likaså odlingslådor i pulverlackerad aluminium. De är mycket väderbeständiga – tål både sol, regn och fukt – och är en bra investering på lång sikt. Dessutom avger de inga gifter till jorden eller växterna, vilket många billiga plastlådor tyvärr gör. Vill man byta färg eller stil från år till år, är de enkla att spraymåla på utsidan – så är de redo för ett nytt uttryck.

Självbevattning

Blommor, växter och kryddor behöver vatten – även de som bor i blomlådor, och kanske särskilt de. En balkong är ofta överbyggd eller delvis täckt. Vissa får regn, andra lite grann och några inget alls. Därför är det viktigt att hålla koll på fukten i blomlådorna. Allt grönt behöver vatten, men mängden varierar från växt till växt. Det kan vara svårt att hålla reda på hur mycket och när man ska vattna. Detsamma gäller för blomlådorna – därför kan det vara en riktigt bra idé att installera självbevattning. Det skapar sinnesro, minskar stressen och eliminerar risken att vattna för mycket eller för lite. En extra bonus är att du tryggt kan åka på semester utan att oroa dig för att växterna lider av torka.

Det är bara att sätta igång! Det finns massor av smarta lösningar som hjälper dina projekt att lyckas – och snart har du skapat en liten grön oas på din balkong, som du och din familj kan njuta av i många år framöver.