Skapa en vacker, grön och smakrik vägg av växter med ett espaljé

den 16 juli 2025 - Thea Poulsen

Ett spaljé lyfter upp växterna i höjdled och skapar djup och rum i trädgården, på balkongen eller terrassen. Använd det som stöd för växter eller som avskärmning och mysig rumsdelare.

Att sätta upp spaljé är ett av de enklaste sätten att få växterna att växa på höjden och skapa rum och djup i trädgården, på balkongen, terrassen eller i stadsmiljön. När växterna kommer upp i höjd blir trädgården mer frodig och levande. Ett espaljé är gjort för att stödja klättrande växter, men kan också fungera som rumsdelare i trädgården. Använd espaljé för att skapa små rum och hörn där du vill sitta, eller för att skärma av från nyfikna grannar på balkongen eller i stadsträdgården.

Spaljé kan användas för att avskärma och avgränsa och på så sätt skapa ett mysigt ‘rum’ på terrassen – på ett lätt och grönt sätt.

Låt växterna slingra sig

Klätterväxter bidrar med en helt speciell romantik och stämning i trädgården. Det är fascinerande att se hur olika växter slingrar sig och sprider ut sig. Det behöver inte ta lång tid att få en grön vägg i trädgården, det handlar bara om vilka växter man väljer att plantera vid sitt espaljé. Det finns många möjligheter, oavsett om du vill ha något vackert att titta på, några läckra skördar att äta, eller kanske båda delarna. Här kommer en liten guide till espaljé för både prydnad och nytta!

Här har Merete och Børge använt Land Modern Slim blomlådor med spaljé för att skapa avskildhet på balkongen.

Spaljé för prydnad – 7 snabbväxande växter för spaljé

När du ska välja växter till ditt espaljé bör du fundera på om du vill ha en helt enhetlig vägg med bara en sort växt, eller en varierad vägg. Om du väljer en enda sorts växt är det en bra idé att välja en som är grön året runt, annars kan ditt espaljé bli trist under vintern. Vill du ha en varierad vägg som blommar successivt är det smart att välja olika växter med olika blomningstider och blanda lövfällande och ständigt gröna växter, så att det inte blir kalt på vintern.

Vill du ha en vacker grön vägg i trädgården som pryder, blommar och snabbt växer till, så kommer här 7 förslag på snabbväxande klätterväxter som passar bra till espaljé.

Kaprifol

Kaprifol är en mycket tålig och snabbväxande klätterväxt. Den utmärker sig med sin fantastiska doft och sina exotiska blommor. Kaprifol är en skogsbottensväxt, så den tål ganska mycket skugga. Kaprifol tillhör getbladssläktet och blommar från maj till september beroende på sort.

Plantering av kaprifol kan göras året runt, så länge jorden inte är frusen. Bästa tiden att plantera är dock på hösten när jorden fortfarande är varm men solstrålarna inte är för starka. Det ger växterna bästa förutsättningar att rota sig ordentligt.

Alla kaprifoler doftar inte, så om du vill ha en väldoftande klätterväxt i trädgården bör du välja en av följande tre sorter:

  1. Lonicera x americana – har en stark doft och måttlig tillväxt, blir upp till 3 meter.

  2. Lonicera x heckrottii – har fin doft och är mer busklik än slingrande, blir 2–3 meter.

  3. Lonicera periclymenum – har en god doft och relativt snabb tillväxt, blir 4–5 meter.

Ett vackert grönt espaljé kan förvandla en trist vägg till en härlig och levande bakgrund. Här håller ständigt gröna kaprifolen på att sprida sig i ett högt spaljé på en takterrass.

Klematis

Det finns ett stort antal olika sorters klematis, och de kommer i alla möjliga färger och former. De flesta är buskar som klättrar med hjälp av sina bladstjälkar. De passar mycket bra till spaljé och pergola. Klematis är perfekt för att ge en grön vägg en liten färgklick. Klematis trivs både i sol och halvskugga, men vill gärna ha skugga vid marken där den växer. Därför kan man med fördel plantera perenner framför den. De olika typerna av klematis blommar från april till september, så om man väljer sorter med olika blomningstider har man något vackert att titta på under en lång period.

Hög spaljé med en kombination av murgröna, som är städsegrön, och en Clematis montana rubens, som får de vackraste ljusrosa blommorna på våren.

Kameleontbuske

Kameleontbuske (Actinidia kolomikta) är en vacker asiatisk klätterväxt. Det är faktiskt en kraftigt växande lian som tillhör kiwisläktet. Växten är härdig och växer vilt bland annat i Ryssland, Sibirien, Korea, Japan och Kina. Den kallas kameleontbuske eftersom bladen byter färg under säsongen. Först blir de vita och senare rosa – det är en fröjd för ögat att följa buskens förvandling under året.

Kameleontbusken kan planteras både i full sol och halvskugga, och den trivs bra på båda platser. Om det finns hanplantor i närheten, eller om man planterar både en han- och en honplanta, får man små goda bär som liknar krusbär. Busken blommar från juni till juli.

Hög avskärmning med smal bas – Land Slim Spaljé

Gulbladig humle

Gulbladig humle är en klättrande perenn. Denna typ av humle brukar bli mellan 1 och 3 meter hög och 60–90 cm bred. Humle är en elegant klätterväxt som dessutom får vackra små humlekottar. Det är verkligen en dekorativ växt. Den trivs i sol och halvskugga och är fullt härdig i vårt klimat.

Humlen vissnar ner varje vinter precis som andra perenner, men den kommer alltid tillbaka.

Humle växer kraftigt och kan snabbt bilda en tät grön vägg. Den gillar full sol, men rötterna vill gärna stå i skugga. Plantera därför gärna några perenner framför humlen som kan skugga marken.

Rådhusvin

Rådhusvin är en otroligt vacker och snabbväxande klätterväxt som många nog har lagt märke till och beundrat på hösten när den lyser med sina röda blad.

Även rådhusvin har sina rötter i Asien, där den slingrar sig genom bergsskogar och snår.

Rådhusvin tycker mycket om direkt sol. Den trivs i näringsrik och mullrik jord, men kan också etablera sig i mager jord.

Den utmärker sig genom att byta färg på hösten till fantastiska höstnyanser. Det är imponerande att se en hel fasad klädd i rådhusvinets höstskrud. Den blommar i juni med små, oansenliga blommor.

Femfingerakebia

Femfingerakebia är en annan lian som trivs i vårt kalla nordiska klimat. Det är en lövfällande växt med kraftig och högväxande klättring. Akebian har sitt ursprung i Asien, där den växer vilt. Den blommar i september, men börjar först blomma när den är ungefär tio år gammal. Bladen och växtens slingrande växtsätt är dock dekorativa nog i sig själva – blomningen är bara en extra bonus.

Akebia kallas ibland för ”en död mans finger” eftersom bladen liknar små händer, och de blåaktiga frökapslarna som bildas vid blomning ser, med lite fantasi, ut som döda fingrar. Växten trivs både i full sol och i halvskugga.

Påskliljor och galvaniserad blomlåda med spaljé

Spaljé till nytta – 5 ätbara växter till spaljé

Spaljéer är inte bara till prydnadsväxter – de är också ett måste i köksträdgården. Många växter i grönsakslandet behöver stöd. En spaljé ger höjd åt trädgården och skapar både stämning och djup. Med en kraftig spaljé med en stabil metallram slipper du sätta upp bambupinnar och nät varje år – du är alltid redo när odlingssäsongen drar igång.

Vill du prova på att odla ätbart på spaljé? Här är fem förslag på växter du kan odla upp längs en spaljé.

Entré i trä och rostig cortenstål – snygg kontrast till färgstarka växter.

Vindruvor

Finns det något bättre än att plocka färska druvor direkt från trädgården? Du behöver inte ens ett växthus för att lyckas, så länge du väljer rätt sort. Här är tre sorter som passar som bordsdruvor på friland:

1. Korender
Korender är en liten grön druva som hinner mogna utomhus i Sverige. Den är mogen redan i slutet av september och är dessutom helt kärnfri.

2. Coronation
Coronation är en bordsdruva som kommer från Summerland i British Columbia, Kanada. Det är en medelstor grön druva som får rosaskimrande skal när den mognar. Den mognar i oktober och har en fin sötma.

3. Soverin Coronation
Soverin Coronation är en blå druva som är nästintill kärnfri. Den har god smak och lång hållbarhet när den är mogen. Den ger mycket stora klasar och mognar i oktober.

Vindruvor behöver något att klättra på och passar utmärkt att odla på spaljé. Då kan du enkelt forma och binda upp grenarna som du vill. Vindruvor ska beskäras ganska hårt och trivs bäst i full sol, gärna på en skyddad plats.

Bocktörne

Bocktörne är kanske mer känd som ”Gojibär” – ett bär som marknadsfördes flitigt för några år sedan. Bocktörne är ett mycket hälsosamt bär som växer på en lövfällande buske med slingrande växtsätt. Den växer vilt i den danska naturen, särskilt längs kuster och stränder. Ursprungligen kommer växten från Asien och trivs både i full sol och i halvskuggiga lägen. Frukterna är rika på antioxidanter och sägs kunna stärka immunförsvaret, förbättra blodcirkulationen och sänka blodtrycket. Hur stor den faktiska effekten är vet man ännu inte, men det forskas på frukten, och den räknas idag som ett så kallat superfrukt.

Spaljé med bocktörne

Ärtor

Att odla sina egna ärtor är ren lyx. Ärtor finns i både höga och låga sorter. De låga behöver inget stöd, men de höga sorterna kräver ett rejält staket eller en spaljé att klättra på. En spaljé av metall är idealisk, eftersom ärtplantorna blir tunga under säsongen och vinden lätt kan välta dem om de bara stöds av bambupinnar eller nät.

Ärtor är ganska lätta att odla – du kan så dem direkt på växtplatsen från mitten av april till mitten av juni. Om småskotten ofta blir uppätna av fåglar, sniglar eller andra djur, kan det vara en bra idé att förodla dem inomhus eller i växthus. Plantera ut dem när de är 5–10 cm höga för bästa resultat. Ärtor är kvävefixerande och behöver därför sällan gödslas.

Äter sniglarna dina grödor? Läs mer om hur du håller dem borta från köksträdgården här:

Bönor

Bönor är, precis som ärtor, enkla att odla och finns i massor av olika sorter. De finns i gröna, gula, lila och spräckliga varianter, från små buskbönor på 50 cm till meterhöga störbönor med gigantiska baljor.

Du kan förodla bönor inomhus från början av maj eller direktså dem på friland från mitten av maj. Bönor gillar värme – bästa resultat får du om du väntar till den 1 juni med att så dem direkt ute.

Du kan också odla tomater upp längs en spaljé på friland – läs mer om hur du odlar tomater här:

Pumpa

Det finns få saker i köksträdgården som är så imponerande som pumpaplantor. De växer flera meter på en enda säsong. Har du ett kraftigt stöd eller en stadig spaljé kan du få dem att klättra. Det är storslaget att se pumpor hänga från en spaljé, medan plantans små rankor konstfullt slingrar sig runt stommen.

Pumpa är känslig för kyla och ska därför inte planteras ut eller sås på friland förrän i juni. Eftersom pumpa växer snabbt finns det ingen anledning att förodla dem tidigare än i slutet av april eller början av maj. Pumpor skördas först när skalet blivit hårt och frukten låter ihålig när du knackar på den.

Även på en liten balkong kan du få plats med en spaljé med tomatplantor – och utrymmet längst ner kan utnyttjas till jordgubbar eller andra godsaker.