Vilken april månad – nu är det äntligen maj

den 6 maj 2025 - Thea Poulsen

Vilken aprilmånad vi har haft! Så fint påskväder har vi nog sällan upplevt – och så många härliga trädgårdsdagar. Nu visar kalendern maj, och även om det blivit lite kyligare, är vädret fortfarande perfekt för trädgårdsarbete – som tur är.

Flytta, plantera – förbered

Först och främst måste jag komma ihåg att vattna alla större växter som jag har flyttat till nya platser eller planterat ut i april. Jag har äntligen fått klart en preliminär trädgårdsplan och börjar få en idé om vad som ska vara var i trädgården. Visst är det egentligen bättre att vänta med att plantera och flytta växter till hösten, men jag är nog lite otålig av mig – och på vissa ställen har större omstruktureringar gjort det nödvändigt att försöka flytta växter nu, om de inte helt skulle behöva ges upp.

Jag har bland annat flyttat några rosor och planterat olika bärbuskar. En rhododendronbuske har jag också flyttat – den trivdes inte där den stod, bladen var helt gula och knopparna väldigt små. Nu har den fått en stor portion torv, lite surjordsgödsel och ett par ordentliga hinkar vatten, så förhoppningsvis kommer den igång fint på sin nya plats. Men den – och alla andra ny- och omplanterade växter – måste fortfarande vattnas regelbundet den första tiden, om vi inte får rejält med regn.

Projekt köksträdgård

De nysådda grönsakerna och kryddväxterna i köksträdgården måste också hållas fuktiga. I april har jag sått rödbetor, rädisor, körvel och koriander. I maj kommer de flesta andra grödor. Den första spenaten har jag redan skördat, och när hela blomlådan med spenat är rensad, sår jag igen. Jag har 3–4 olika sorters spenat som jag kommer att växla mellan under sommaren. Bönor och majs, som älskar värme, håller jag på att förkultivera inomhus – de kan planteras ut om ett par veckor.

Förkultivering

Jag är också i full gång med att förkultivera olika blommor till trädgården. Dahliaknölarna från förra året har jag kompletterat med några nyinköpta, och de är alla på god väg att gro. Jag nyper av toppskotten vartefter de tittar upp, så plantorna får en buskigare form från början. Av en väninna har jag fått några nysådda dahliaplantor som också är på god väg. Det är även andra frostkänsliga lökar och knölar som jag förkultiverar: ranunkler, aklejor och gladiolus. Och dessutom en rad andra blommor som jag har sått inomhus: zinnia, röd solhatt m.fl.

Även om påsken var varm och väderprognosen inte visar någon nattfrost inom kort, vågar jag inte plantera ut riktigt än. Det ger mig å andra sidan lite tid att rensa rabatterna från ogräs först... Solrosor och ringblommor tänker jag direktså på friland. Och rosorna, som jag beskärde och gödslade i april, skjuter friskt – även dem jag har flyttat – så det blir förhoppningsvis massor av fina blommor att njuta av, dofta på och plocka in i sommar...

Väntar på kapillärlåda

Så är det tomat- och chiliplantorna i fönstret inomhus. De börjar bli lite rangliga och behöver snart planteras ut. Jag räknar med att få mina nya kapilläröverdrag till kapillärkärlen inom några dagar, och dessutom ska jag plantera några av tomaterna i krukor. Dem jag planterar i kruka tänker jag toppa så att de buskar sig mer. Om det inte räcker får jag hitta på något slags spaljé eller snören att binda upp dem mot.

Vårens stora projekt

Och så är det vårens stora projekt: att anlägga en gräsmatta i framträdgården mot öst och längs husets norra sida. Under påsken tog vi bort en gammal stenläggning, en låg häck och några gamla växter. Kvar i framträdgården är nu bara den nya bokhäcken mot trottoaren och det stora magnoliaträdet (som blommar storslaget just nu!). På norrsidan har vi rensat för en gräsyta mellan huset och ett långsträckt rabatterat område längs häcken, där jag planterat de nya bärbuskarna.

Efter att ha rensat bort allt gammalt fyllde vi på med jord som grävts upp på andra ställen i trädgården, och med kompost från återvinningsstationen, och grävde igenom allt ordentligt. Nu väntar vi på några rejäla regnskurar så att jorden kan sätta sig innan vi planerar ut, stampar lätt och sår gräset. Det är bäst att så när väderprognosen visar mycket mulet väder och regn – annars måste vi vattna hela gräsmattan själva, och det är snabbt både tidskrävande och slöseri med vatten.

Till framträdgården har jag valt en helt vanlig, tät och slitstark gräsblandning, så ogräset får minimala chanser, och så att vi kan gå på gräsmattan utan att lämna fula märken. På norrsidan har jag valt en blandning som är särskilt anpassad för skugga.

Njutning i solen

I maj ska trädgården förstås också bara njutas av! Jag har ställt fram trädgårdsmöblerna, och de första måltiderna har redan intagits på terrassen – till och med frukosten kunde vi sitta ute och äta under påsken. I innergården mot söder är det soligt och vindskyddat från morgon till sen eftermiddag, och därefter ligger solen på terrassen mot väst. Perfekt!

Jag kommer säkert att fortsätta bygga vidare på trädgårdsplanerna allt eftersom nya idéer dyker upp och jag lär mig mer om vad som kan växa var. Jag söker ständigt råd hos vänner och familj, på nätet, i mina trädgårdsböcker och varhelst jag stöter på trädgårdstips. Och så funderar jag på att investera i ett besök av en trädgårdsarkitekt innan jag börjar på allvar med att göra om innergården och ytorna mot väst…

Det kliar i fingrarna efter att komma igång med allt!