Guide för snittblomsodling

den 30 mars 2023 - LandGarden

Trädgård, fyllda med vackra snittblommor, är populärare än någonsin, och det är inte svårt att förstå varför. Vi guidar dig i att komma igång med din egen snittblomsolding, så att du kan få vackra, färgglada blommor direkt från trädgården in i ditt vardagsrum – och med gott samvete.

Artikeln fortsätter under bilden

 

Det är underbart att kunna plocka färska blommor från sin egen trädgård, och du kan vara säker på att de är odlade på ett hållbart sätt och hømtade direkt in i ditt vardagsrum utan CO2-belastande flygtransport. Samtidigt kan du, och trädgårdens surrande pollinatörer, njuta av blommorna redan medan de står i trädgården. Med en fin ram är raderna med färgglada blommor en sann fröjd för ögat!

Så här kommer du igång med din egen snittblomsoldling

  • Förbered en odlingslåda där du ska odla dina blommor. Det bör vara gott om sol och inga stora träd eller buskar som kommer att konkurrera om ljus, vatten och näring. Placera gärna lådan så att du kan komma åt den från alla sidor - det gör det mycket lättare att sköta och plocka blommorna. Odlingslådor och blomlådor ger mycket bra förutsättningar för de flesta blommor, och du kan fylla dem med bra blomjord från början.
  • Välj blommor till din odlingslåda. Blommor med långa och robusta stjälkar lämpar sig bäst för buketter, blanda gärna olika typer: några med stora fylliga blomsterhuvuden, några med luftiga blomsterslöjor, skärmar, spiror och små täta knoppar. Årliga sommarblommor är lätta att börja med, till exempel prästkragar, ringblommor och kornblommor, men perenner som järnört och knölväxter som dahlia är också fantastiska att prova på. Glöm inte bukettfyllningar som gräs och gröna växter med vackra blad.
  • Så direkt på växtplatsen från ungefär maj månad, eller börja lite tidigare med att förkultivera på fönsterbrädan eller i växthuset. Dahliaknölar och andra växter som ska övervintra frostfritt kan planteras ut när nattfrosten är över. Så och plantera i raka rader, så det är lätt att se vad som är blommor och vad som är ogräs.
  • Håll skotten fria från ogräs och se till att vattna regelbundet. Speciellt de tidiga skotten gillar inte att torka ut.
  • Plocka loss från dina vackra blommor. Ju mer du plockar, desto fler blommor sätter växterna, så tveka inte! Plocka gärna precis innan blommorna blommar ut helt, så håller de bättre i vasen.
  • Låt några blommor stå kvar så att de kan sätta frön. När fröna är så torra att de nästan faller av blommorna kan du samla dem för nästa års blomprakt. Förvara fröna torrt och svalt över vintern i en papperspåse eller en kaffefilter. Dahliaknölar och andra känsliga fleråriga växter tas in när den första nattfrosten är på väg.

Gör din snittblomsodling i odlingslådor

Med Land Classic och Land Modern odlingslådor i galvaniserat stål, cortenstål eller råjärn som rostar kan du skapa en unik snittblomma trädgård. Med odlinglådor som ram blir din snitblomma trädgård överskådlig och välorganiserad, även om du blandar blommor i många olika höjder och former - och det är lätt att komma åt blommorna från alla sidor. Se bilder ovan.

Odlingslådorna finns i många standardstorlekar eller så kan du anpassa storleken till exakt den plats du har tillgänglig i trädgården. Kom ihåg att höjden inte får bli större än att du kan nå över lådan, så att du kan luka och plocka dina snittblomma.

Om du planterar i odlingslådor är bevattning viktig eftersom jorden torkar snabbare. Se till att dina växter får tillräckligt med fukt. Täck eventuellt jorden med barkflis, vilket hjälper till att behålla fukten.

LandGarden önskar dig mycket nöje med din snittblomsodling.

Köp vackra odlingslådor här