Fem fantastiska tomatsorter som du kan odla själv

Om du brukar köpa tomater i snabbköpet så tror du kanske att tomater är sådana där röda, runda saker som smakar lite tråkigt under den största delen av året. Men om du istället odlar egna tomater så känner du till känslan av att plocka en växthusvarm tomat, gnida den i händerna och sätta tänderna i det sötsyrliga fruktköttet. Det är ett utsökt nöje att njuta av en hemodlad tomat.

Men tomater är inte bara tomater. Det finns tusentals olika sorter som alla skiljer sig åt i smak och utseende. Här är fem förslag på fantastiska tomatsorter som du kan odla i år.

Silvery Fir Tree

Silvery Fir Tree är tomatsorten i vår lista som mest påminner om en vanlig tomat och det går enormt bra att odla den i det fria. Den får både blommor och frukter tidigt under säsongen. Plantans bladverk skiljer sig lite från de flesta andra tomatsorterna och det är detta som gör den så speciellt. Den har små, späda blad som påminner mer om morotstoppar än tomatblad. Plantan ska inte tjuvas eftersom det är en busktomat. Plantan blir inte heller särskilt hög men den producerar en stor mängd saftiga tomater som lämpar sig utmärkt till såser, ketchup eller annan matlagning.

Läs mer om att odla tomater i det fria.

Yellow Pear

Päronformade tomater är något av det vackraste man kan odla i sitt växthus. Päronformade tomater finns i flera olika färger som gult, rött, grönt och en nästan svart variant. Här ser du den gula tomaten som ännu inte blivit gul på bilden. Det är en liten cocktailliknande tomat med en söt smak som är god att äta färsk, i tomatsallader eller som mellanmål. Plantan ska tjuvas. Du kan läsa mer om hur man odlar tomater här.

Omogen Yellow Pear

Charlie Chaplin

Tomaten Charlie Chaplin är lika finurlig som den riktiga Chaplin. Det är en bifftomat och man skymtar den på bilden nedan. Tomaterna är stabbiga och stora och plantan ger många fruktiga tomater under en säsong. Tomaterna får nästan ett hål i mitten när de har mognat. Detta gör dem idealiska som ugnsbakade, fyllda tomater. Men med det rödorange skinnet ser de också fantastiska ut när de skärs i skivor och används i en vacker tomatsallad.

En omogen Charlie Chaplin-tomat sett i mitten ovan.

Dark Galaxy

Dark Galaxy är en av de mer särpräglade tomatsorterna som man kan odla i sin trädgård eller sitt växthus. Den har ett vackert skinn – i grönaktiga, lila och röda färger. Den påminner om en liten galax. Plantan ska tjuvas och kan bli ganska hög. Den ger vackra och goda tomater över hela säsongen som slutligen mognar till att få en mer rödaktiga än lila färg.

Banana legs

Banana Legs är en busktomat som producerar många små, avlånga gula plommontomater. Tomaterna blir sällan mer än 10 cm långa. De har en köttig och söt smak. Banana Legs är väldigt dekorativa i sallader och lämpar sig också riktigt bra som mellanmål. Plantan ska inte tjuvas eftersom den som sagt är en busktomat. Man kan odla den utomhus utan några större problem och den är verkligen lämpad för odling i odlingslådor. En väldigt härlig tomatsort!

Lämna en kommentar