Frågor och svar


Här kan du läsa om produkter, om oss och andra frågor och svar.

Om produkterna

Land Gardens odlingsbäddar är dansk tillverkade odlingslådor i järn eller lärkträ, som är enkla att montera och som kan kombineras på många olika sätt.

Odlingslåda i järn

Odlingslådan i järn är Lands kännemärke, en flexibel och miljövänlig designprodukt till den moderna trädgården. Konceptet vann priset för en ny och innovativ produkt på designmässan Formland 2003.

En enkel och flexibel lösning

Land Odlingslådas klassiska blomlådor i järn är 25 cm höga odlingslådor som sätts ihop av sidstycken i olika längder. Materialet är galvaniserat järn och obehandlat järn, som efter en tid får en vacker rostig yta. Modulerna sätts ihop med hjälp av ett patenterat monteringsgrepp i ändarna. Greppet gör att de enskilda styckena kan hakas fast i vinklar från 180 grader och helt ner till 30 grader. Detta monteringsgrepp gör det möjligt att bygga alla möjliga typer av blomsterlådor med få delkomponenter.

En miljövänlig lösning

Odlingslådorna är tillverkade utan att använda giftiga kemikalier som kan förorena jorden i lådorna. Miljöbelastningen vid transport är minimerad genom att satsa på lokala leverantörer och en effektiv förpackning. Emballaget är framställt av 100 % biologiskt nedbrytbar wellpapp med 100 % vattenbaserade tryckfärger och ett majsbaserat lim. Det är därmed helt utan giftiga ämnen och kan rivas i bitar och användas som fyllning i de nyanlagda odlingslådorna.

Den kvadratiska odlingslådan i järn är en av Land Gardens mest populära produkter. Den kvadratiska odlingsbädden är också populär med snigelstopp mot mördarsniglar.

Storlek

Hur höga är de enskilda modulerna i er pelarodlingslåda?

Alla odlingslådorna är 25 cm höga. Odlingslådorna kan staplas ovanpå varandra, eftersom det är en bockad kant överst och underst på sidorna. Jorden binder ihop odlingslådorna.

Material

Jag kan se att man kan köpa rostiga odlingslådor. Går rosten ner i jorden och grönsakerna som odlas i dem?

Järn/rost är inte skadligt eftersom det är ett rent naturmaterial.

Finns det någon dokumentation som visar att de inte överför någon form för ämnen till grödorna man odlar och äter?

Galvaniserat järn består av obehandlat järn som har fått en tunn yta av ett annat material, normalt zink, som skyddar mot rost. Förr var det vanligt att använda hälsofarligt bly vid galvaniseringen. Idag framställs dock galvaniserat järn i Västeuropa utan användning av bly. Våra galvaniserade odlingslådor tillverkas i Danmark, och kan därför användas utan risk att de avger några giftiga ämnen till jord och grödor.

Odling

Kan man odla potatis, morötter och andra rotfrukter i odlingslådor?

Du kan odla alla typer av grönsaker, speciellt om odlingslådan står på jorden så att rötterna kan nå långt ner.

Tillbehör

Vilka längder finns snigelstoppen i?

Vi har valt att tillverka snigelstopp i längderna 40, 60, 120 och 240 cm. Med en bågfil kan du dock välja att såga av snigelstoppet till valfri längd.

Montering och konstruktion

Kan man ställa odlingslådorna direkt på gräsmattan, eller ska de grävas ner en aning så att jorden inte pressas nedåt?

Odlingslådan kan ställas direkt på gräsmatten, och jorden stannar i odlingslådan. De är 25 cm höga, och jorden kväver gräset.

Är det hål i botten på de mobila odlingsbäddarna, för vattenavrinning?

Nej, vattnet läcker ut genom hörnen och längs botten.

Hur är sidorna fastgjorda till botten? Jag kan se i eran FAQ att det inte fästs till den platta som är utan hjul.

Jorden väger mycket och håller därmed odlingslådorna på plats.

Är det stabilt att placera två sidor ovanpå varandra när bäddarna flyttas, och de finns småbarn i huset?

Jorden väger ännu mer med två odlingslådor staplade på varandra än vid en enskild odlingslåda, jordvikten binder ihop de två odlingslådorna. Häll i lecakulor i botten och längs sidorna för att undvika att odlingslådan väger för mycket vid transport.

Handla med Land Garden

Vår allmänna köp- och leveransvillkor finns här. Vår policy för handtering av personuppgifter finns här.

Leveranstid

Leverans sker mellan 5-10 dagar beroende på var i Sverige du bor.

Förhandlare och showroom

Vi har dessvärre ingen förhandlare och showroom i Sverige, vi är endast en webshop.

Vad kostar frakten?

Leveranspriset beräknas efter beställningens totala belopp inklusive moms:

0 – 2500: 249 kr
> 2500: Fri frakt!

Beställning – din beställning görs hos:

Land Højbede ApS
Præstefælledvej 16
2770 Kastrup
Danmark

Telefon +45 2363 6172

Org.nr. 502079-4870
Momsnr. SE502079487001
Land Højbede ApS EU VAT ID DK38746170 (reverse charge)

Nordea Bank: PlusGiro 786328-5

Om Land Odlingslåda

Land odlingslådor är planteringslådor som är uppbyggda av moduler som kan sättas ihop på flera olika sätt. Ett patenterat monteringsgrepp gör det möjligt att bygga alla möjliga typer av blomsterlådor med få delkomponenter.

Idén bakom Lands odlingslådor uppstod en sommardag när Thule Jessen gick i sin trädgård för att skapa blomlådor av järnprofiler. “Idén slog ner i mig som en blixt, och jag började med en gång att realisera den”, berättar Thule Jessen. Han letade efter en lösning som både skulle vara dekorativ, enkel och flexibel att arbete med.

Företaget hade under de första 12 åren sin dagliga verksamhet i det gamla mejeriet i Lankær, 5 kilometer utanför Brande, Jylland. Brande ligger i hjärtat av de jylländska hederna, där de gamla ulljutarna spann garn och sålde textilier till hela Europa. Efter en stor brand 1970 blev mejeriet moderniserat och fick plats till ateljé och verkstad för framställning av prototyper av nya trädgårdsprodukter. Under de senaste åren har sonen Søren blivit en del av företaget. Søren bidrar med informationsteknologi och produktionskonfiguration samt design av hemsidan och layout av produkter. År 2015 flyttade företaget sedan till nya omgivningar på Amager, Köpenhamn, där nya utmaningar väntar.

Lands odlingslåda fick sin debut på presentmässan Formland i Herning, Danmark. Där vann odlingslådorna Formlandspriset för idé och design.

formlandprisen