Hur trollar Staudefeen med blommor och fräsch sallad – tak med besökande

Marlene kan vara vad som helst med blommor! Det är därför hon kallar sig Staudefeen. Vi har besökt Marlene i den stora lummiga trädgården runt en gammal halmtak korsvirkeshus hus, vackert beläget mellan skog och fält i norra Fyn. Härifrån hon kör på nätet plantskola Staudefeen där hon säljer ett stort urval av allehanda fantastiska perenner. Vi möter Marlene på en välbehövlig mulen dag i mitten av de hetaste och torraste sommaren i mannaminne.

Marlene trädgård är selvfølelig kännetecknas av en stor mängd perenner står i krukor i stora delar av trädgården. Förutom barnkammaren och en stor polytunnel fylld med växter, Marlene har en fantastisk Orangeriet är perfekt för långa sommarkvällar med utsikt över trädgården och den omgivande landsbygden.

Vi når köksträdgården, som är anledningen till att vi har kommit. Marlene har nämligen etablerat en vacker köksträdgård med odlingslådor från landet. Marlene har valt den klassiska odlingslådor i tackjärn, som rostar. Köksträdgården är omgiven av små, vackert espalierede fruktträd. odlingslådorna full av grönsaker och lummighet till en grad, ser du inte på många ställen i sommarens torka. Marlene har installerat droppbevattningssystem i köksträdgården, och det gör det lätt att vatten under torra perioder.

Marlene berättar att hemligheten bakom hennes frodiga grönsaksland är att hon har fyllt odlingslådorna med organisk kompost läggs hästgödsel. Hästgödsel är mycket bra att använda i köksträdgård, eftersom det är en mycket bra gödningskälla. Hestemøget näring och struktur till marken utan att vara alltför tung ut. fegis enkelt bero på innehållet mycket hög kvävehalt.

I odlingslådorna växa Marlene allt ett livsmedel älskande hjärta skulle vilja. Squash, pumpa, kål Ream, fantastiska sallader, örter, potatis, purjolök, lök och sommarblommor. Marlene växer ringblommor bland grönsakerna, de håller irriterande insekter borta – och för övrigt också ätit. Tagetes finns i mycket fina ätbara sorter vars gula och orangeröda blommor med intensiv citrus smak är en glädje i någon sallad. Marlene fick övertaget när hon blandar blommor och grönsaker i köksträdgården, inte bara är det vackert och ger en fin samspel mellan växter, blommor också locka pollinatörer och andra användbara djur.

Hösten är den perfekta tiden att plantera perenner ut, så om sommartorka har dödat hälften av dina perennrabatter, kan vi bara föreslå att ta en titt förbi Marlene liten mångsidig butik på

Relatert innhold

Lämna en kommentar