lingen

Klådan trädgårds ägare, men lyckligtvis också i trädgården.

På söndagen var flaggan hissas för första gången i år tilldelning och glada trädgårdsmästare – unga och gamla – hade samlats för att fira händelsen och gradvis inleda trädgårdsarbete ute efter en lång och ovanligt kall vinter paus.

Naturligtvis var jag bland dem som inte kunde vänta med att komma igång. Men innan det lossnade med spade och hacka, tog jag en promenad runt trädgården för att bygga en överblick över läget. Till min stora glädje, upptäckte jag att jag är långt ifrån den enda, stickningar i våren solen. Runt sängar och krukor är både djur och växter mitt i deras våren arbete:

De många vårblommor är naturligtvis en fröjd att titta på. Särskilt krokusar är för närvarande stort i flera olika färger. Men också mer grönsaker och örter är på väg redan. Pepparrot har sänt kraftfulla, nya skott från marken. Samma anis, fänkål och flera andra örter. Rabarber ser fram emot med sin grälla rosa skott. Notera också den lilla nyckelpiga, gömmer mellan rabarber skott i bilden nedan. Nyckelpigor är bland djurvärlden första förebud om våren.

Vissa grödor har övervintrat under snön och kan fortfarande skördas. En av dem är jordärtskockor. Jag drog de sista topparna upp och skalade alla de vanliga knölar innan jag satte resten av knotiga rötter, utan toppar, tillbaka i marken, så att de kan sätta nya knölar i år. Under våren kronärtskockor är lika fast och skarp som hösten – fantastiskt! Purjolök, lät jag stå förra året, är också fortfarande upprätt och väntar på att växa sig stor och sätta blommor och frön. Purjolök blommar bara på sitt andra år, så om du vill njuta av den enorma vita blommor kupoler och frukter

Lämna en kommentar