Maj i trädgården

[Bildtext id=”attachment_1004″ align=”alignleft” width=”100″ bildtext=”Garden Kalender”] < img class="full-size image-WP-1004" style="border: 0pt none;" title="Kan ihaven" src="https://www.landgarden.se/media/Maj-i-haven.png" alt="" width="100" height="100"/> [/bildtext]

Maj är att ha den mest trafikerade och rikaste månaden. I år lovar att vara cool, åtminstone jämfört med de senaste åren nästan somrig majklima. Ändå nu som verkligen bör sås och planteras för sommaren och hösten skörd.


  • Första runda spenat, sallad, ärtor, morötter, rädisor och olika örter redan sått i slutet av maj, men jag kommer att fortsätta att så regelbundet under våren och försommaren. På detta sätt finns det fortfarande färska sommargrödor att gå, i stället för alla skördar tydliga och måste ätas på en gång.

  • Ju fler värmekrävande växter som sås och planteras i slutet av maj eller början av juni. dessa inkluderar majs och squash. Jag har försökt mig forspire lite majs på fönsterbrädan för att ge dem ett försprång, men också såg några direkt i den öppna – i min odlingslådor där marktemperaturen är högre än i den allmänna bön. Squashene Jag kommer i år som i några stora kar, som återstår efter förra årets stora projekt i trädgården, bygga en lera ugn för kvällen avkoppling och pizza bakning. De långa skott på squashplantor ser dekorativa ut när de expanderar över kanten av badkar.

  • På det hela taget en del av de många växter jag har grodda i fönster så liten att bli botade och gjorde sig redo för plantering. Bland dem finns några sommarblommor, men jag kommer förmodligen fortfarande komplettera med några av de vackra blommorna som tidsfrister under både plantskolor och stormarknader för tiden.

  • Georgineknoldene som har övervintrat i källaren, kommer också att kallas upp och planteras ut i trädgården. Jag har nu ca 10 olika slag. Tyvärr tror att min flickvän, de är lite för våldsam med sin utbuktning, fulla blommor i ljusa färger, men jag kommer att njuta av dem i alla fall …
  • I växthuset börjar verkligen bli varmt i maj. Det betyder att det är dags att plantera växterna i växt påsar, som har varit redo och sög värme till under glas för ett par veckor. De viktigaste grödorna i växthuset i år kommer att vara tomat, chili och aubergine. Gurka Jag vill i det öppna i år som förra året, mjöldagg, som spridit sig till några av de andra växterna och skapat problem. På områden finns det bättre ventilation runt bladen, så de är inte så lätt attackeras, och säkerligen sprida mögel är inte för alla andra växthusväxter.

  • Växthuset är också mycket lämplig att forspire inkluderar bönor, så att de är redo för plantering i det fria i juni. Jag köpte en massa olika bönor för groning och även i mitt litet frö butik hittade några stora runner bönor att jag skulle prova det. Runner bönor är frön av frön av bönor, som jag fick för ett par år sedan av en skol i en av Köpenhamns skolträdgårdar. De är mycket vacker, spräcklig i lila och rosa nyanser.

  • Maj är en bra tid att propagera perenner och örter. Jag kommer definitivt försöka replikera några av mina olika timjan växter. Jag älskar timjan och var därför mycket glada när en trädgårdsmästare rekommenderade mig att använda timjan som marktäckare mellan mina rosenbuskar som fungerar som aktern mot trädgårdsgången. Jag har planterat olika typer av timjan – vissa har gett efter för frost på vintern, men andra reglaget ivrigt framåt under våren värmen. Jag ska sprida sig. Några av de nya skotten skärs och infogas 1-2 cm i krukor med lätt jord – helst innan de sätter blomma. Krukorna vattnades, täcktes med vit plast storleken med bågar eller liknande och tillsätts varmt, men skuggade, företrädesvis i växthuset. Efter några veckor i tillväxt och kan sakta planteras ut.

  • Potatisen läggs i marken i slutet av april. Så snart de skjuter upp ur marken, är det dags att börja hacka. Lite extra mark rivas upp runt topparna från båda sidor. Min far vanligtvis den första veckan för att täcka toppar helt varje gång de gång skymtar. Fördelen med att hacka väl är i första hand för att undvika potatisen få ljus och grönt och giftig. För det andra, potatisen ett slags utbuktningar på växtens rotsystem, så att större rotsystem, desto mer potatis.


Ja, det finns tillräckligt att gå start – jag är!

pion

Lämna en kommentar